»

Microsoftov Recall bo še počakal

Slo-Tech - Microsoft je sporočil, da bo funkcija Recall zamudila. Že ob najavi je bila precej kontroverzna, saj bi imela dostop do vsega dogajanja na računalnik, da bi nam nato s tem znanjem pomagala umetna inteligenca. Zamisel ni slaba, a je odprla kopico varnostnih vprašanj in pomislekov o zasebnosti, zato je Microsoft ta teden umaknil predogledno verzijo Windows 11 24H2 z Recallom in napovedal korenito prenovo za več varnosti. Sedaj pa bodo Recall za neznano obdobje prestavili.

To pomeni, da v torek, ko se bodo pojavili računalniki s Copilotom+, Recalla ne bo. Ta bo na voljo šele kasneje, in sicer ga bodo združljivi računalniki dobili z nadgradnjo prek Windows Update. Microsoft ni povedal, kdaj se ima to zgoditi. Iz najave, da bo Recall v okviru Windows Insider Programa na voljo v naslednjih tednih, pa lahko sklepamo, da bo trajalo vsaj nekaj mesecev.

Računalniki s Copilotom+ bodo torej prihodnji teden dobili: prevode z Live Caption, Advanced Windows Studio Effects, Cocreator v Slikarju...

6 komentarjev

Microsoft umaknil predogledno verzijo Windows 11 24H2 z Recallom

Slo-Tech - Ni se še polegel prah o Microsoftovem novem pomočniku Recallu, pa je Microsoft že napovedal korenite spremembe in začasno umaknil zadnjo predogledno verzijo operacijskega sistema. Po prvih predlogih bi Recall redno snemal dogajanje na računalniku, vključno z zaslonskimi posnetki in pritiski tipk, in to shranjeval na disk, od koder bi nam potem laže odgovarjal na vprašanja. Zamisel je dobra, a pojavljala so se vprašanja o varnosti in zasebnosti.

Microsoft je zato napovedal, da bo Recall v primerjavi s prvo verzijo pošteno spremenil. Varnost bodo okrepili na več načinov. Prvi, tako rekoč ničti pogoj za zaščito, je zavedanje o njegovem obstoju. To bodo dosegli tako, da bo uporaba odslej prostovoljna in izrecno odobrena. Recall bo privzeto izključen, za uporabo pa ga bomo morali sami aktivirati (opt in). To je pomembno, da ne bo tekel v ozadju neveščih uporabnikov.

Druga pomembna novost je varovanje podatkov. Ti bodo seveda shranjeni lokalno, za uporabo pa bo vsakokrat nujna...

16 komentarjev

Predogledna verzija Windows 11 24H2 na voljo

Slo-Tech - Letošnja posodobitev Windows 11 bo največja v zadnjih dveh letih in bi v nekem drugem času upravičeno dobila kar novo ime: Windows 12. Čeprav se bo nespektakularno imenovala Windows 11 24H2, bo novosti precej. Kogar zanimajo, je sedaj korak bliže, da jih preizkusi. Microsoft je novo verzijo poslal v Release Preview Channal. V že omenjenem drugem času bi temu rekli, da je iz verzije alfa napredovala v beto.

Med novostmi so ozadja HDR, funkcija sudo, Rust v jedru, Wi-Fi 7, Copilot in Recall (umetna inteligenca bo tesno integrirana), boljše upravljanje z energijo in kup vizualnih izboljšav. Umetne inteligence še ne moremo v celoti preizkusiti, ker terja ustrezen računalnik s strojno podporo zanjo, ostale novosti pač. To med drugim pomeni, da je sedaj morda najslabši čas za nakup novega računalnika, saj se splača počakati, da se situacija razjasni.

Medtem ko so novi Windows že namestili sodelujoči v kanalih Canary in Dev, lahko sedaj isto storijo tudi člani Windows Insiders v okvire...

21 komentarjev

Windows 11 24H2 bo zares želel ukaze SSE4.2

Slo-Tech - Prihajajoča verzija operacijskega sistema Windows 11, ki bo nared jeseni, bo prinesla kopico funkcionalnosti umetne inteligence. To pa pomeni, da bodo sistemske zahteve za Windows 11 24H2 nekolikanj višje kot za predhodnike. Za popolno uporabo umetne inteligence bo ključno, da bo procesor dovolj nov, da bo podpiral specializirane ukaze. Zdi se, da je SSE4.2 tak primer ukazov, ki bodo nujno potrebni, potem ko smo bili pred tem pozorni le na ukaz PopCnt. Windows nas bo po novem zelo očitno opozarjal, če računalnik ne izpolnjuje vseh zahtev.

V praksi večina procesorjev, na katerih teče Windows 11, podpira SSE4.2 - navsezadnje so stari že poldrugo desetletje. Zanimivo je, da je Microsoft sedaj v kodo dodal izrecno preverjanje podpore za te ukaze. Brez njih Advanced Copilot in AI File Explorer, ali pa DirectX AI Super Resolution ne bodo delovali. A ker se Windows 11 24H2 privzeto ne zažene brez SSE4.2, ni čisto jasno, zakaj je potrebno dodatno preverjanje, ki bodo v primeru odsotnosti...

30 komentarjev

Ali Windows 11 res ne more delovati na starih procesorjih?

Slo-Tech - Do pojava Windows 7 je moral biti procesor le dovolj hiter, pa je bil Microsoft zadovoljen. Windows je deloval na vseh združljivih procesorjih, dokler so zmogli dovolj hitro izvajati ukaze, medtem ko generacija ni bila zelo pomembna. Windows 7 se je prvi, a šele z namestitvijo ene izmed posodobitev, začel pritoževati, da je procesor prestar. Windows 11 pa je že zelo izbirčen. Zahteva Intelove procesorje Core osme generacije ali AMD-jev Ryzen 3000 oziroma novejše ter Secure Boot in TPM 2.0. V praksi to pomeni, da računalniki iz leta 2018 z Windows 11 ne bodo imeli težave, za starejše pa ni nujno, da bodo imeli dovolj novo strojno opremo. Microsoft pojasnjuje, da je to nujno, ker le novejši podpirajo varnostne funkcionalnosti.

V praksi je seveda malce drugače. Windows 11 je možno na silo namestiti na vse računalnike, ki zmorejo poganjati 64-bitni Windows 10. Večjih težav ni, le da nekatere možnosti avtomatičnega nameščenja, recimo obnovitve sistema, če gre kaj narobe, ne delujejo....

59 komentarjev

Prihaja nova verzija Windows 10 2004

Slo-Tech - Čeprav so Windows 10 oglaševali kot zadnjo verzijo operacijskega sistema, to seveda ne pomeni, da se ne nadgrajuje - le ritem in označevanje sta drugačna. Naslednja nadgradnja kani iziti ta mesec, najverjetneje 28. maja, ugotavlja ZDNet. Windows 10 build 19041.208 je v sklop Release Preview izšla v četrtek, kar je eden zadnjih korakov pred uradnim izidom. Po prvotnih načrtih bi sicer ta verzija morala iziti še dva tedna hitreje kot Build 19041.207, a se je Microsoft v zadnjem trenutku odločil zakrpati še nekaj ranljivosti. Še za dodatno zamudo je poskrbel tudi koronavirus, zato se verzija uradno imenuje 2004 (april 2020, torej).

Z vidika funkcionalnosti je bila verzija dokončana že decembra, odtlej pa je počasi potovala skozi različne dele Microsoftovega sistema za testiranje verzij (Fast ring, Slow ring, Release Preview ring). Ob tem velja omeniti, da ima tudi nova verzija že sedaj nekaj znanih hroščev, ki jih bodo odpravili kasneje z rednimi popravki. Težave so z Windows Mixed...

34 komentarjev

Prva predogledna verzija Windows 10 s podsistemom Linux in Cortano

Microsoft - Microsoft je danes izdal prvo javno dosegljivo predogledno verzijo prihajajoče nadgradnje Windows 10 Anniversary Update, ki prinaša podporo za Linuxov podsistem in univerzalno prenosljivo Cortano. Končna inačica bo brezplačno na voljo vsem lastnikom Windows 10, trenutna predogledna verzija (build) 14316 pa je omejena na člane programa Windows Insiders.

Poleg basha (ki ga bo treba posebej vklopiti, saj šteje med razvijalske funkcije, dodati v Windows Feature in potem še prenesti ustrezno okolje iz Windows Store) in Cortane, ki zna posredovati obvestila z drugih naprav z Windows Mobile ali Androida, je novosti še več. Bash je namreč le najbolj izpostavljeno Linuxovo orodje, bo pa Windows 10 v svojem Linuxovem podsistemu podpiral poganjanje izvršljivih datotek za...

99 komentarjev

Izšel je Windows 8 Release Preview

Microsoft - Microsoft je včeraj zvečer naznanil novo različico operacijskega sistema v razvoju, Windows 8 Release Preview. Različica Release Preview (nekoč poimenovana Release Candidate) je zadnja faza pred končno različico, ki bo najverjetneje na voljo letošnjo jesen.

Kot že velikokrat omenjeno, Windows 8 prinaša veliko sprememb in novosti, najbolj opazna med njimi je prenovljen grafični vmesnik in platforma Metro (poznamo ga iz Windows Phone 7, kjer je bil dobro sprejet, sedaj pa bo prilagojen tudi za tablične in namizne računalnike), skupaj z njim pa tudi Windows Store, kjer bodo razvijalci lahko ponujali svoje Metro aplikacije.

To seveda zdaleč ni vse, saj je vseh sprememb že napram prejšnji različici Consumer Preview ogromno (več deset...

186 komentarjev