»

Linux na najpočasnejšem 8-bitnem računalniku

Extremetech - Dmitry Grinberg je dokazal, da je z nekaj iznajdljivosti in znanja Linux mogoče namestiti na praktično vsak računalniški sistem. Navadno sicer beremo, da za poganjanje Linuxa potrebujemo 32-bitni procesor, MMU in vsaj megabajt pomnilnika za jedro, a gre tudi s precej manj.

Grinberg je uporabil čip ATmega1284p, ki je 8-bitni mikrokrmilnik z arhitekturo RISC. Teče s 24 MHz in ima 16 kB pomnilnika SRAM ter 128 kB prostora. Pomnilnika je torej za poganjanje Linuxa nekoliko premalo, zato je dodal 16 MB prek modula SIMM ter gigabajtno SD-kartico. Osembitni procesor Linuxa ne more poganjati, zato je napisal emulator, ki simulira procesor ARMv5TE na SoC PXA255. Tako je čip pridobil sposobnost poganjanja 32-bitni aplikacij in MMU.

Efektivna...

33 komentarjev

Izšli Celeroni D

X-Bit Labs -

Intel je danes uradno predstavil svoje prve Celerone, ki so grajeni v 0,09-mikronski tehnologiji -- Celerone D. Ti prihajajo s četrt megabajta drugonivojskega predpomnilnika (kar je dvakrat več, kot ga je imela prejšnja geracija), 533 MHz FSB (prej 400 MHz) in ukazi SSE3, ki jih je premierno predstavil Prescott. V nasprotju z dražjimi Pentiumi, Celeroni ne podpirajo tehnologije HyperThreading.

Intel bo ponudil Celerone D 335, 330, 325 in 320, ki tiktakajo pri 2,8, 2,66, 2,53 in 2,4 GHz, stanejo pa 117, 89, 79 in 69 dolarjev v pošiljkah po tisoč. S podnožjem PGA478 lahko sedejo na plošče s čipovji serij i845, i865 in i875.

Zanimiva je tudi črka D v imenu, saj je to prvikrat, da se katerikoli Celeron imenuje kako drugače kot preprosto Celeron. Spomnimo se, prvi Klamathi s 266 MHz so bili Celeroni in tako je ostalo do Northwoodov z 2,8 GHz. Zakaj se je Intel odločil nove Celerone poimenovati še z D, ni znano. Klik!

12 komentarjev

Gravitacija s svetlobno hitrostjo

New Scientist -

V debati v našem forumu, pa tudi na splošno se že dalj časa sprašujemo, kakšna je pravzaprav hitrost gravitacije. Je le-ta končna, bodisi svetlobna ali nadsvetlobna, ali pa je nemara neskončna? No, v lanskem septembru se je strokovnjakom prvič ponudila tudi možnost meritve dejanske hitrosti gravitacije ob okultaciji nekega kvazarja z Jupitrom.

Na rezultate smo sicer čakali dolgo, a kot kaže, se je čakanje izplačalo. Na New Scientist so objavili prve rezultate. Hitrost gravitacije naj bi bila enaka hitrosti svetlobe v vakuumu (oz. natančno so izmerili (0.95 +-0.25)c). Vse podrobnosti na tem naslovu.

10 komentarjev

Spreminjanje voltaže pri Northwoodu

Overclockers Australia - Kot gotovo že veste, je procesor Northwood pred kratkim obiskal tudi Slo-tech, kjer smo si ga podrobno ogledali in ugotovili, da zaenkrat še ni vreden nakupa. Kljub našemu sklepu, pa se bo med našimi bralci zagotovo našel kakšen navdušenec, ki ga naša konkluzija ne bo ravno zanimala, ampak bo procesor vseeno kupil. Mogoče ne ravno zaradi zmogljivosti, ampak najverjetneje zaradi izjemno dobrega navijalskega potenciala, zaradi katerega bo frekvenca Northwooda šla višave. No, za vse takšne MHz fanatike bo prišla prav modifikacija, s katero boste lahko spreminjali napetost procesorjevega jedra (Vcore). Modifikacija je povsem preprosta, saj morate z žičko povezati samo dve procesorjevi nogici in to je to. Več informacij najdete na tej strani, ki je sicer v japonščini, vendar pa nudi ravno pravšnjo količino slikovnega materiala, da bo bistvo razumel vsak .

0 komentarjev

Prvi Northwoodi že v trgovinah

X-Bit Labs - Intel je predčasno poslal v trgovine svoje najnovejše procesorje Pentium4, ki bazirajo na 0.13 mikronskem jedru Northwood in se lahko pohvalijo s kar 512 kB L2 predpomnilnika. Procesorji so se najprej pojavili na Japonskem, kjer so na voljo v OEM in BOX različicah. Cena 2.2 GHz Northwooda na Japonskem niha od 606 do 674 dolarjev. Čeprav so na Japonskem vse stvari dražje, ne smemo spregledati dejstva, da Intelu zopet ni uspelo narediti procesorja za množice, saj bodo Northwoodi dragi. No, še dobro, da imamo AMD.

3 komentarji

Intel izdal cene procesorjev za leto 2002

X-Bit Labs - Leto 2002 se nezadržno bliža in pri Intelu so bili prisiljeni, da predstavijo svoje cene za prihajajoče leto. Cene imate spisane na X-bit labsih, zato jih ne bom prepisoval. Pokomentiral bom samo najnovejši Intelov Northwood, ki se ponaša s kar 512 KB predpomnilnikom in začetno frekvenco 2.2 GHz. Intel je nanj izjemno ponosen, ker trenutno nažene vse konkurenčen procesorje, poleg vsega pa se zaradi 0.13 mikronske tehnologije še izjemno dobro navija. Sicer razlika med najhitrejšimi Athloni in 2.2 GHz Northwoodom ni ravno velika, ampak naj bo. To je ena stran medalje. Druga stran pa ni prav nič razveseljujoča, saj Intelov rekorder stane kar 562 $, ali 130 000 SIT, kar je veliko. Cene pa ne moremo zanemariti tudi zaradi preprostega dejstva, da si za ta denar lahko privoščimo najhitrejši AMD-jev Athlon, vsaj 256 MB kvalitetnega DDR SDRAM pomnilnika in še matično ploščo. Hja, če bo Intel hotel popolnoma zavladati nad tržiščem, bo moral kar krepko spustiti ceno. Vendar pa ima Intel tukaj...

0 komentarjev

Northwood zamuja

X-Bit Labs - Če ste že naredili križ čez AMD in začeli častiti Intel, ki naj bi s svojim Northwoodom (Pentium4 v 0.13 mikronski tehnologiji z bakrenimi povezavami in 512 KB velikim predpomnilnikom) "pregazil" konkurenco po dolgem in počez, se kar pomirite, saj Northwooda še ne bomo videli tako kmalu, ker ima Intel manjše probleme. Zaradi problemov, so se Intelovci odločili, da bodo predstavitev procesorja prestavili na januar 2002. S to odločitvijo so dali AMD-ju priložnost, da začne še hujši prodor s svojimi Palomini, ki bodo po nekaterih podatkih dosegli hitrosti do 1.8 GHz. Intel pa bo svojo pravo ofenzivo začel takoj januarja, vendar pa ta njegova ofenziva najverjetneje ne bo prišla toliko do izraza, saj AMD ravno za začetek leta 2002 načrtuje prodor z 0.13 mikronskimi Athloni (če bo šlo vse po načrtih). Ampak pustimo AMD-jeve načrte za kakšno drugo novico. Trenutno nas zanima, kaj Intel pripravlja za prihodnje leto:
  • V prvi četrtini prihodnjega leta namerava Intel na trg prodreti s svojimi...

2 komentarja