»

Francija oglobila Google z 250 milijoni evrov

Slo-Tech - Francoski varuh konkurence ADLC (Autorité de la concurrence) je oglobil Google z 250 milijoni evrov, ker podjetje ni spoštovalo zavezujoče odločitve iz junija 2022. Google je po oceni ADLC kršil zaveze o transparentni uporabi avtorskih vsebin založnikov, saj je uporabljal vsebine francoskih novic za trening umetne inteligence. Založnikov o tem ni pravočasno obvestil in se ni dogovoril za ustrezno nadomestilo, temveč je to storil šele z zamudo.

Prav tako je Google šele 28. septembra lani založnikom omogočil enostaven izpis s seznama (opt-out), s čimer preprečijo uporabo svojih vsebin za trening umetne inteligence. Slednjega pa so seveda izvajali že prej. Zaradi tega se založniki niso mogli pogajati za ustrezno višino cen in doseči pravičnega dogovora. Google je s tem kršil štiri izmed sedmih zavez iz leta 2022, kateri spoštovanje je ADLC terjal vsaj pet let.

Google kakopak z odločitvijo ni zadovoljen. Trdi, da je globa nesorazmerno visoka. Google se pritožuje, da kazen ne...

2 komentarja

Reddit sklenil dogovor o odplačni rabi vsebin za trening umetne inteligence

Bloomberg - Po poročanju Bloomberga, ki se sklicuje na vire blizu podjetja, je Reddit sklenil dogovor z enim izmed podjetij, ki razvijajo umetno inteligenco. Po dogovoru bo Reddit v zameno za približno 60 milijonov dolarjev letno nudil vsebine na svojih straneh za trening umetne inteligence. Podobnih dogovorov v prihodnosti strokovnjaki pričakujejo še več.

Reddit se pospešeno pripravlja na javno ponudbo delnic (IPO), ki bo predvidoma prihodnji mesec. Za čim boljši rezultat sta nujna stabilen denarni tok in dobičkonosnost. Reddit je veliko prahu dvignil lani poleti, ko je ukinil brezplačni dostop do strani prek API, zaradi česar je ugasnil kup eksternih aplikacij za dostop. Kljub silovitemu odzivu skupnosti, je na koncu Reddit večidel dosegel svoje. Aplikacije, ki so še ostale, so morale presedlati na naročnine. Že pred tem, lansko pomlad, je Redditov direktor napovedal, da bodo morala podjetja za trening umetne inteligence na Redditovih vsebinah plačati. To se je sedaj začelo udejanjati.

S...

3 komentarji

The New York Times toži OpenAI in Microsoft

Slo-Tech - Na manhattenskem sodišču je The New York Times vložil tožbo zoper podjetje OpenAI, ki razvija popularni model umetne inteligence ChatGPT, in Microsoft, ki je pomemben lastnik, uporabnik in tudi razvijalec. V tožbi podjetjema očitajo neupravičeno rabo več milijonov člankov časnika za trening umetne inteligence. Višine zahtevane odškodnine niso opredelili, škoda pa naj bi šla v milijarde dolarjev, trdijo. Zahtevajo tudi uničenje zbirke podatkov za trening in nastalega modela.

Podobne tožbe v ZDA že potekajo, a The New York Times je z naskokom največja medijska hiša, ki se je odločila zanjo, OpenAI in Microsoft pa največja igralca na drugi strani sodne klopi. Tožba lahko zato predstavlja precedenčni primer, ki bo postavil smernice o dopustni in nedopustni rabi avtorsko zaščitenih vsebin - besedil, slik, videoposnetkov in drugih - za trening umetne inteligence. Medtem ko avtorji modelov umetne inteligence trdijo, da se tudi ljudje učijo iz obstoječih izdelkov in da v modelih nikjer ni...

63 komentarjev

Francoski varuh konkurence Googlu izrekel pol milijarde evrov globe zaradi nespoštovanja predhodne odločbe

Reuters - Francoski varuh konkurence (Autorité de la concurrence) je Googlu izrekel 500 milijonov dolarjev kazni, ker v nasprotju z odločitvijo agencije niso uspeli skleniti dogovora z založniki glede nadomestil za prikazovanje izvlečkov novic v Googlovih storitvah. Agencija je januarja letos odločila, da se mora Google pogajati v dobri veri in skleniti pošten dogovor, koliko nadomestila pripada založnikom v zameno za prikazovanje izvlečkov v Google News, pri čemer Google ne sme enostransko prekiniti odnosa in ukiniti storitve, saj ima prevladujoč tržni položaj. Ker Google tega ni storil, mu je Agencija izrekla pol milijarde evrov globe in naložila, da v naslednjih dveh mesecih pripravi sprejemljive ponudbe. Ob nadaljnjem neupoštevanju Googlu grozi 900.000 evrov kazni za vsak dan zamude.

V tokratnem postopku je bilo ključno vprašanje, ali je Google spoštoval predhodno odločitev agencije, ne le formalno, temveč tudi v duhu odločitve. Ta je od njega terjala, da se pogajanja z vsakim...

6 komentarjev

Francija oglobila Google za 220 milijonov evrov

Slo-Tech - Autorité de la concurrence, francoski regulator za konkurenco, je Googlu zaradi zlorab pri spletnem oglaševanju naložil kazen v višini 220 milijonov evrov. V postopku so namreč ugotovili, da Google Ad Manager, njihova platforma za upravljanje oglasov za velike založbe, favorizira Googlovo lastno oglaševalsko borzo Google AdX.

Predstavniki Googla so se z ugotovitvami strinjali in so že napovedali spremembe v načinu upravljanja oglasov, zlasti bodo založnikom olajšali uporabo njihovih orodij in dostop do podatkov. Spremembe naj bi vpeljali že v nekaj mesecih, nekatere med njimi naj ne bi veljale le v Franciji, pač pa globalno. Isabelle de Silva, direktorica francoskega urada za varstvo konkurence, je ob tem povedala, da je tokratna odločba še posebnega pomena, saj gre za prvo tako celostno preiskavo zapletenih algoritmov, ki poganjajo Googlovo oglaševanje.

Francija je preiskavo vpeljala leta 2019, skupno zahtevo zanjo pa so podale tri velike založniške hiše, News Corp, Le Figaro...

2 komentarja

Google bo v Franciji plačeval za prikaz izvlečkov iz novic

Slo-Tech - Medtem ko je Google Avstraliji zagrozil, da bo ukinil iskanje, če ga bodo skušali zakonsko prisiliti v plačevanje pristojbine za prikazovanje povezav do vsebin avstralskih medijev, so v Franciji z mediji našli skupni jezik. Google France je sporočil, da so sklenili okvirni dogovor z založniki, ki bo omogočil sklepanje individualnih dogovorov o višini nadomestila. Google dogovor označuje kot vzdržen način izplačil založnikom. Zadovoljni so tudi v združenju medijev APIG (Alliance de la presse d’information générale). Reuters je prvi medij, ki je javno oznanil, da je z Googlom podpisal dogovor v tem okviru. Google je potrdil, da so dogovor sklenili tudi z Le Mondom in Le Figarom.

Google bo nadomestila izplačeval v okviru storitve Google News Showcase, ki je na voljo le še v Braziliji in Nemčiji. Ključne informacije, ki bi zanimale tako javnost v Franciji kakor v drugih državah, pa tudi konkurente (zlasti Facebook), pa ostajajo neznanka. Tako ni jasno, koliko denarja bo Google namenil...

6 komentarjev