»

Kolovodja botnetov Zeus in IcedID priznal krivdo, grozi mu 40 let zapora

Slo-Tech - Znani ukrajinski internetni kolovodja Vjačeslav Igorjevič Penčukov se je ta teden na ameriškem sodišču izrekel za krivega v obtožbah delovanja v dveh internetnih kriminalnih združbah. Penčukov je vodil dve kampanji zlonamerne programske opreme, in sicer Zeus in IcedID. Sedaj mu grozi do 40 let zaporne kazni.

Penčukov je v skupini Zeus začel delovati že leta 2009. Vzpostavljeni botnet je skupini omogočal napade, v katerih so kradli prijavne podatke za spletne banke in druge podatke za izvedbo spletnih finančnih prevar. Z nepooblaščenimi prenosi sredstev so žrtve oškodovali za več milijonov dolarjev. Pri tem so uporabljali mule, ki so prejemale denar na svoje račune, od koder so ga potem dvigovale. Zeus je padel leta 2014, ko je FBI uspel prevzeti nadzor nad krmilnimi strežniki. Ti so tedaj obvladovali več kot milijon okuženih naprav, s katerimi so povzročili več kot sto milijonov dolarjev škode.

Drugi botnet, ki ga je pomagal obvladovati Penčukov, je bil IceID. Opazili so ga leta...

17 komentarjev

Škoda zaradi internetnih prevar raste

Slo-Tech - FBI je izdal letno poročilo o internetnem kriminalu, v katerem analizirajo prijavljene poizkuse in uspešno izvedene goljufije različnih vrst. V letu 2018 so prejeli 351.936 prijav, v katerih so podjetja in posamezniki naznanili za 2,7 milijarde dolarjev škode. Najpogostejše prevare so prevare pri kupovanju izdelkov prek internet (nedostava ali neplačilo), izsiljevanje ter kraja osebnih podatkov. Po obsegu škode pa prednjači BEC (Business Email Compromise), s čimer so nepridipravi od podjetij izmolzli kar 1,3 milijarde dolarjev oziroma dvakrat več kot leto pred tem.

...

29 komentarjev

Razbili botnet Gameover Zeus in CryptoLocker

Domnevni kolovodja je še vedno na prostosti.

Krebs On Security - Minuli konec tedna je potekala operacija Tovar, pri kateri je sodelovalo več organov pregona, podjetij in univerz, s katero so pošteno pristrigli peruti botnetu Gameover Zeus in omrežju izsiljevalskega virusa CryptoLocker.

V akciji so sodelovali FBI, Europol in britanska National Crime Agency, podjetja CrowdStrike, Dell SecureWorks, Symantec, Trend Micro in McAfee ter univerzi v Amsterdamu in Posarju. Botnet Gameover Zeus je nastal iz sedaj že dobro poznane kode trojanca Zeus, le da je bil povsem decentraliziran v smislu P2P, zato ga je...

4 komentarji

Microsoft, Europol in FBI oslabili botnet ZeroAccess

Krebs On Security - Microsoft je v sodelovanju z Europolom, policijski enotami za boj proti računalniškemu kriminalu iz Nemčije, Latvije, Luksemburga, Švice in Nizozemske in ameriškim FBI-jem pomembno oslabil botnet ZeroAccess, ki je v različnih oblikah prisoten že od leta 2009. V moderni obliki naj bi mesečno povzročil vsak 2,7 milijona dolarjev škode, okužil pa je več kot dva milijona računalnikov.

Microsoftova enota za boj proti kriminalu (Digital Crime Unit ali DCU) že dlje časa uspešno sodeluje z organi pregona, ki jim nudi strokovno podporo pri identificiranju in zasegu strežnikov ter njihovi izsleditvi. V preteklosti so tako že uspešno demontirali botnete Rustock, Nitol in delno Zeus, če omenimo le največje. Ta teden je Microsoft na sodišče vložil civilno tožbo zoper neznane storilce upravljavce botneta ZeroAccess,...

0 komentarjev

FBI zaskrbljen zaradi bitcoina

vir: Heise
Wired News - Na splet je prijadral interni dokument ameriškega Zveznega preiskovalnega urada (FBI), v katerem analizirajo grožnje za pregon organiziranega kriminala, ki jih zaradi nekaterih svojih edinstvenih značilnosti predstavlja bitcoin.

O bitcoinu smo na naših straneh že večkrat pisali. Gre za elektronsko valuto, ki se ustvarja z izračunavanjem zgoščevalne funkcije, njena količina pa je z matematičnim algoritmom navzgor omejena na 21 milijonov enot. To pomeni, da valute ni mogoče ponarejati. Valuta je lahko s pravilno uporabo anonimna. Vse transakcije so javne in se oznanjajo preko P2P omrežja, po...

50 komentarjev