»

Linux prvikrat presegel 4-odstotni tržni delež

Slo-Tech - Rast tržnega deleža operacijskega sistema Linux se nadaljuje. Po merjenju StatCounterja je med namiznimi računalniki prvikrat v zgodovini presegel štiriodstotni delež. Do treh odstotkov je Linux potreboval 30 let, za zadnjo odstotno točko pa manj kot leto dni. V Sloveniji je njegov delež sicer nekoliko nižji in znaša 2,4 odstotka, najvišji pa je v Aziji, kjer je presegel pet odstotkov.

Razlogov za rast njegove priljubljenosti je bržkone več, nekaj pa so jih skušali identificirati pri ZDNetu. V resnici je Linux že vrsto let najbolj priljubljeni ekosistem, če upoštevamo, da predstavlja srce Androida. A če se omejimo na namizne računalnike, je Linux od nekdaj šepal, dasiravno mu moramo tudi tu prišteti še poltretji odstotek ChromeOS.

Seveda nič ne kaže, da bo Linux v bližnji prihodnosti izpodrinil Windows, kar pa niti ni cilj. A Linux je v primerjavi s prejšnjim desetletjem dozorel. Na Linuxu tečejo igre, saj ima podporo za Steam. Uporabniška izkušnja je prijaznejša, saj sta tako...

60 komentarjev

Linux dosega svoje rekorde

Slo-Tech - Konec leta 2023 je Linux sklenil s skoraj štiriodstotnim deležem na osebnih računalnikih, kaže Statcounterjeva statistika. Absolutne vrednosti je sicer treba vzeti z rezervo, ker so zelo odvisne od vzorčenja in načina merjenja, a trend ne laže. Pred petnajstimi leti je Statcounter Linuxu nameril približno 0,5 odstotka, sedaj je njegov delež osemkrat večji. Na vrhu lestvice je še vedno Windows, ki ima sicer še vedno približno 70-odstotni tržni delež. Sledijo maci z 20 odstotki, Linux in ChromeOS.

Razčlemba po inačicah kaže, da je Windows 10 s 67 odstotki nesporni vladar, ki mu sledi Windows 11 s četrtinskim deležem. Presenetljivo ima dinozaver Windows 7 še vedno približno toliko uporabnikov kot Linux, zgolj za vzorec uporabnikov pa ima še Windows 8 ali celo XP. V Sloveniji je razmerje še bistveno bolj nagnjeno proti Windows, ki ima kar 87-odstotni delež. Mac ima približno osem odstotkov, Linux pa 2,6 odstotka. Podobni podatki veljajo tudi za celotno Evropo, le da je macov približno...

113 komentarjev

Windows 7 noče umreti

Slo-Tech - Čeprav se je podaljšana razširjena podpora za Windows 7 uradno končala januarja letos, torej so odtlej vsi računalniki izpostavljeni vsem novo odkritim ranljivostim, operacijskemu sistemu ne pešajo moči. Rezultati tržnega deleža za oktober razkrivajo, da je Windows 7 še vedno drugi najpriljubljenejši operacijski sistem. Na prvem mestu sicer svoj primat krepi Windows 10.

V zadnjem mesecu se je delež Windows 10 na namiznih računalnikih povišal z 61,3 odstotka na 64,0 odstotoka, kažejo podatki NetMarketShare. Windows 7 vztraja pri 22,7 odstotka, kar je le slabi dve odstotni točki man kot pred letom dni. Na tretjem mestu je Mac OS X 10.15 s 3,8 odstotka, sledi pa Windows 8.1 s 3,2 odstotka. Razčlemba zgolj po arhitekturah pokaže, da ima Windows 88-odstotni delež, Mac 9-odstotnega, Linuxa pa 2-odstotnega. Vse ostalo je v rangu zaokrožitvene napake.

Mobilni uporabniki večinoma prisegajo na Android, ki ima tričetrtinski delež, preostanek pa odpade na Applov iOS. Še najbolj zanimiva je...

68 komentarjev

Statistika uporabe operacijskih sistemov in internetnih brskalnikov v letu 2010

Slo-Tech - Znane so statistike, katere operacijske sisteme in katere spletne brskalnike smo uporabljali preteklo leto. Kot vsak mesec so statistiko pripravili na Net Applications. Še vedno so daleč v ospredju Microsoftovi izdelki, a počasi tudi alternative pridobivajo privržence.

Najprej k operacijskim sistemom. Uporabniki so vzeli Windows 7 za svojega, saj se je njegov tržni delež skoraj potrojil. Še vedno sicer vodi Windows XP, ki je imel januarja 2010 dvotretjinski tržni delež, konec leta pa še vedno 56-odstotnega. Vista ni rojena pod srečno zvezdo, saj ni nikoli dosegla stratosferskih višav; lani je z 18 odstotkov padla na dobrih 12 odstotkov. Praktično vse te prestope je polovil Windows 7, ki...

113 komentarjev

Chrome prehitel Safari

ComputerWorld - Rezultati raziskav o tržnem deležu brskalnikov za december kažejo, da je Googlov Chrome prehitel Safari in si priboril tretje mesto na listi najbolj uporabljanih brskalnikov. Za ta podvig je potreboval skromnih 16 mesecev, k čemur gotovo botruje tudi slaven starš, povod, da se je to primerilo prav zdaj, pa je bila izdaja verzij za Mace in Linux. Prvo mesto je ohranil Internet Explorer, ki je sicer izgubil odstotno točko in zdaj obvladuje 62,69 odstotkov trga, sledi pa mu Firefox s četrtinskim deležem. Chrome in Safari imata vsak po slabih pet odstotkov, peta pa ostaja Opera s poltretjim odstotkom uporabnikov.

Razčlenitev po inačicah pokaže, da je decembra Internet Explorer 8 s 37,8 odstotki prehitel ostale verzije IE-ja (čas je že bil), žalostno pa je, da mu še vedno sledi Internet Explorer 6 s 33,5 odstotki. Očitno je, da...

19 komentarjev

Windows 7 pritegnil uporabnike

X-Bit Labs - Windows 7 je uporabnike pritegnil mnogo bolj kot njegov predhodnik, saj se po slabem mesecu splošne dobavljivosti v trgovinah (retail) že spogleduje s štiriodstotnim tržnim deležem. Na Net Applications, kjer merijo tudi tržne deleže operacijskih sistemov, so ugotovili, da je v soboto delež Windows 7 presegel štiri odstotke. Da je njegov tržni delež med vikendi višji kot med tednom, ni presenetljivo, saj tedaj ljudje do interneta dostopajo pretežno z domačih računalnikov, kjer nadgradnje izvedejo hitreje kot v podjetjih. Mimogrede, Vista je za dosego enakega tržnega deleža potrebovala kar sedem mesecev! Še vedno je sicer z naskokom najpriljubljenejši operacijski sistem Windows XP s 70-odstotnim deležem.

17 komentarjev