»

Našli najstarejšo verzijo 86-DOS

Slo-Tech - Preden je Microsoft tehnološki gigant, kakršen je danes, je moral imeti operacijski sistem. To ni bil Windows, temveč DOS, ki ga sploh ni razvil sam, temveč ga je kupil. Podjetje Seattle Computer Products je razvilo 86-DOS (oziroma QDOS), ki ga je Microsoft licenciral in naposled kupil. Doslej najstarejša dostopna verzija je bila 86-DOS 0.34, sedaj pa je uporabnik z vzdevkom f15sim izbrskal 0.1-C.

To je resnično stara verzija iz avgusta 1980, ki ima še za tisti čas precej malo funkcij. Ima nekaj orodij in besedilno verzijo šaha z dokumentacijo. To so command.com, rdcpm.com (kopiranje datotek), hex2bin.com (pisanje v zbirniku), asm.com (originalni zbirnik iz Z80 ASM), trans.com (prevajalnik iz Z80 v 8086), sys.com (pisanje), edlin.com (urejevalnik datotek) in šah. Kaj več v tej verziji ni možno postoriti. A že istega leta je razvoj dosegel inačice 0.3x, ki jih je uporabljal tudi Microsoft. Leta 1981 je bil DOS že glavni operacijski sistem za IBM-ove PC-je, nekaj mesecev pozneje pa...

34 komentarjev

Windows je star 40 let, Windows Update pa pol toliko

Slo-Tech - Pred štirimi desetletji, 10. novembra 1983, je Microsoft napovedal i zid Windows 1.0. Tedaj je bil Microsoft še precej manj poznano podjetje kot danes, operacijski sistem DOS pa je bil še vedno sorazmerna novost. Navsezadnje je Microsoft DOS šele dve leti pred tem našel pot do prvega računalnika IBM PC. Miške so se šele uveljavljale.

Microsoft je na novinarski konferenci v New Yorku napovedal revolucijo pri uporabi računalnika. Grafični vmesnik Windows 1.0, ki bo tekel nad DOS-om, so seveda začeli pripravljati zaradi pritiska konkurence. Applov Lisa PC je bil eden prvih osebnih računalnikov z grafičnim vmesnikom, ki ga za IBM PC še ni bilo v tej obliki. Pri tem je treba vedeti, da DOS sploh ni bil Microsoftov otrok, temveč ga je podjetje kupilo od Tima Patersona in njegovega SCP (Seattle Computper Products). Nakup 64-DOS, ki je kmalu postal Microsoft DOS, je bila ena najboljših potez, a je še vedno manjkal grafični vmesnik.

Leta 1982 je VisiCorp na sejmu COMDEX predstavil...

41 komentarjev

Windows je dopolnil tri desetletja

Slo-Tech - Pred tridesetimi leti, 20. novembra 1985, je Microsoft izdal prvo verzijo svojega grafičnega vmesnika za DOS, ki je sčasoma prerasla v najpopularnejši operacijski sistem na svetu. Pot do sem pa ni bila enostavna, saj Windows 1.0 ni požel večjega uspeha; prodali so okrog pol milijona kopij. Do prve res uspešne verzije Windows 3.1 je moralo preteči še osem let, tok zgodovine pa je še tri leta pozneje spremenil Windows 95.

Windows 1.0 je tekel na operacijskem sistemu DOS 2.0 in je ponudil drugačen uporabniški vmesnik, kjer je bil velik poudarek na interakciji z miško, ki se je tedaj šele prebijala med uporabnike. Na Windows 1.0 so lahko s kooperativno večopravilnostjo v posameznih oknih tekle aplikacije, ki so uporabljale dobro definirane...

19 komentarjev

Redmondski velikan 40 let pozneje doživlja drugo pomlad

Microsoft Surface 3 Pro

Slo-Tech - Paul Allen se je rodil leta 1953 v Seattlu, dve leti pozneje se je v istem kraju rodil še Bill Gates. Spoznala sta se na elitni zasebni srednji šoli Lakeside School, kjer ju je družilo navdušenje nad računalniki. Po stoodstotnem rezultatu na maturi je šel Allen študirat na Washington State University, Gates pa se je odpravil na drug konec države na Harvard, a sta z Allenom vseskozi ostala v stikih. Leta 1974 je Allen obesil študij na klin in šel delat kot programer v podjetje Honeywell, Gates pa mu je med počitnicami občasno pomagal. Januarja 1975 je izšel računalnik MITS Altair 8800, ki je uporabljal Intelov procesor 8080 in ki je spremenil zgodovino računalništva.

Dvaindvajsetletni Allen in devetnajstletni Gates sta 4. aprila 1975 v Novi Mehiki ustanovila...

54 komentarjev

Microsoft odprl kodo starih MS-DOS-a in Worda

Microsoft - Izvorne kode Microsoftovih programov ni povsem nemogoče pridobiti, saj lahko veliki kupci, vladne inštitucije in nekateri drugi v zameno za podpis pogodbe o nerazkrivanju dobijo v roke vsaj dele izvorne kode programske opreme. Pred desetimi leti se je celo zgodilo, da so na internet ušli deli izvorne kode za Windows NT 4 in 2000, kar je zakrivilo podjetje Mainsoft. Vseeno pa velja, da je izvorno kodo Mirosoftovih programov bistveno teže videti kakor pri odprtokodnih programih. Microsoft je sedaj sporočil, da bo njihove najstarejše programe sedaj v celoti odprl.

Javnost je dobila vpogled v celotno izvorno kodo prvih verzij operacijskega sistema Microsoft MS-DOS in urejevalnika besedil Word. Gre za različici DOS 1.1 in...

29 komentarjev

Microsoft star 35 let

Naslovnica revije Popular Electronics, januar 1975

Slo-Tech - Leta 1975 je pri devetnajstih letih Bill Gates po dveh letih obesil šolanje na Harvardu na klin. Njegov prijatelj, dve leti starejši Paul Allen, je Univerzo Washington State zapustil nekoliko prej, tudi preden bi utegnil diplomirati. Namesto tega se je Allen zaposlil pri podjetju Honeywell v Bostonu, kjer pa ni ostal dolgo. Omenjenega leta 1975 je Gates v reviji Popular Electronics bral o Altairju 8800, ki ga je razvilo podjetje MITS. Z Allenom sta jih...

26 komentarjev