»

Raziskava: odklonitev družabnih vabil ni usodna

Slo-Tech - Raziskovalci z Univerze Zahodne Virginije in newyorškega tehnološkega inštituta so v raziskavi, ki je kot naročena objavljena v tem obdobju leta, pokazali, da ljudje precenjujejo usodnost odklonjenih vabil. Raziskava, objavljena v reviji Journal of Personality and Social Psychology, je dognala, da v večini primerov organizatorji družabnih dogodkov negativnih odgovorov ne vrednotijo tako strogo, kot to menijo povabljeni. Z drugimi besedami: če nam decembra začne zmanjkovati energije za udeležbo na družabnih dogodkih, lahko brez slabe vesti rečemo ne, pa si s tem ne bomo zaprli vrat v prihodnosti.

V raziskavi so analizirali dognanja petih scenarijev, ki so raziskovali vpliv zavrnitev vabil na vsakdanje oziroma pogoste družabne dogodke, kot so kosila, večerja, športne aktivnosti in podobno. Pri vsakem vabilu je zavrnitev dostopenjski proces: najprej posameznik oceni posledice in v glavi preigra različne scenarije, nato pa sledi še dejanje odklonitve. Da bi to bolje raziskali, so...

4 komentarji

Zakoni iz internetnih zmenkov trajnejši od klasičnih

vir: PNAS
PNAS - V reviji PNAS so objavili izsledke zanimive raziskave, ki je proučevala usodo zakonov partnerjev, ki so se spoznali na spletu. Rezultati so zanimivi: v povprečju so taki zakoni trajnejši, ljudje v njih pa zadovoljnejši kakor v zakonih, ki so se začeli na tradicionalen način.

V študiji so zajeli skoraj dvajset tisoč Američanov, ki so se poročili med leti 2005-2012. Avtorji raziskave so kontaktirali skoraj pol milijona ljudi, izmed katerih se jih je odzvalo 200.000. Naposled so izbrali končni vzorec 19.131 ljudi. Še poročeni (takih je bilo 92 odstotkov) so morali izpolniti vprašalnik o svojem zakonu, medtem ko so ločeni (pet odstotkov) odgovarjali o preteklem zakonu.

Ugotovili so, da večina ljudi...

74 komentarjev

Uporaba Facebooka vpliva na samopodobo in raven stresa

Slo-Tech - Pred kratkim sta bili objavljeni kar dve raziskavi, ki sta osvetlili vplive uporabe Facebooka na duševno stanje. Njuni rezultati so na prvi pogled nasprotujoči, a podrobna analiza odkrije, da se dopolnjujejo. Facebook namreč po eni strani izboljšuje samopodobo uporabnikov, a po drugi strani tudi povzroča stres. Starejše študije podobno kažejo, da ima lahko Facebook veliko negativnih učinkov na duševnost.

Prva raziskava je pokazala, da velika množica prijateljev na Facebooku stresno vpliva na posameznika. Izvedli so jo na škotski Edinburgh Napier University, kjer so analizirali približno 200 rednih uporabnikov Facebooka. Ugotovili so, da se 12 odstotkov uporabnikov spričo Facebooka počuti anksiozne in ima v povprečju 117 prijateljev, medtem ko ima preostanek, ki ne počuti tako, v...

13 komentarjev

Macworld 2010 uspel tudi brez Appla

Družabni odmor na Macworldu 2010

Ars Technica - Prejšnji teden se je v San Franciscu začel Macworld 2010. Vsakoletna prireditev, ki navadno pritegne množico obiskovalcev, je letos pred začetkom na trnih pustila prireditelje. Ker je Apple napovedal, da se je ne bo udeležil, so mediji, prireditelji in drugi pričakovali, da bo izplen boren. Zgodilo se je nasprotno in po zaključku sejma lahko rečemo, da je bil velik uspeh.

Organizator IDG World Expo se je potrudil doseči Applovo skupnost in to se jim je dobro posrečilo. Rekordi letos sicer niso padali, saj se je število razstavljavcev zmanjšalo s 500 na 220. Tisti, ki se niso odločili postaviti svoje stojnice, so kljub temu poslali svoje predstavnike, tako da razen Appla ni manjkal nihče...

9 komentarjev

Izid KDE Software Compilation 4.4

KDE logo, vir: http://kde.org

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Čez manj kot teden dni, točneje v torek, 9.2.2010, bo izšla že naslednja različica zbirke, KDE SC 4.4. Ta prinaša nov vmesnik za majhne prenosnike ("plasma-netbook"), izboljšano namizje in programe ter vključuje nekatere že pred časom napovedane tehnologije.

Skupnost KDE se je jeseni reorganizirala in prenesla poudarek z namiznega okolja na delovanje same skupnosti, ki je v zadnjem letu dni opazno zrasla. Odprtokodno namizje KDE je tako postalo Zbirka programske opreme KDE ("KDE Software Compilation").

Izid KDE SC 4.4 bo v Kiberpipi na Pipinem odprtem terminu s slovensko skupnostjo KDE...

1 komentar

Microsoft dogodek Študent je car

Microsoft - V četrtek, 23. 11. 2006, in torek, 28. 11. 2006, Microsoft Slovenija organizira dogodek "Študent je car", ki se bo odvijal na FERI-ju v Mariboru ter FRI-ju v Ljubljani.

Maribor, 23. 11. 2006 ob 16.15, FERI – predavalnica Borut Pečenko
16.15 – 17.00 Microsoft aktivnosti in priložnosti za študente – Zlatko Polak, Microsoft
17.00 – 17.45 Windows Vista – Andrej Budja, Microsoft
17.45 – 18.15 Odmor
18.15 – 19.00 Pripomočki za Stransko vrstico v Windows Visti – Dušan Zupančič, Cetis
19.00 – 19.45 Microsoft .NET Framework 3.0. Storitve in delovni tokovi – Matevž Gačnik, Gama System
od 19.45 Družabni dogodek ob picah in pijači ter preizkušanju Viste in Officea 2007

Ljubljana, 28. 11. 2006 ob 16.15, FRI – predavalnica P1
16.15 – 17.00 Microsoft aktivnosti in priložnosti za študente – Matej Markelj, Microsoft
17.00 – 17.45 Windows Vista – Andrej Budja, Microsoft
17.45 – 18.15 Odmor
18.15 – 19.00 Pripomočki za Stransko vrstico v Windows Visti – Dušan Zupančič, Cetis
19.00 – 19.45...

17 komentarjev