»

Varčna AMDjeva jedra tudi za domače uporabnike

vir: AMD
AnandTech - Pri AMDju so predstavili dva nova člana procesorske družine Ryzen 7040U, ki nosita tudi varčnejša jedra Zen 4c, s čimer podjetje stopa na pot heterogenega dizajna, podobno kot Intel.

Heterogena sestava CPUjev se vztrajno seli s področja telefonov tudi na računalniškega. Kombinacija zmogljivih P-jeder in varčnih E-jeder je osnova Intelovih arhitektur od Alder Laka dalje, letos pa je takšna manjša jedra lansiral tudi AMD. Toda premisa rdečih je bila doslej vendarle malo drugačna; medtem ko so pri Intelu povzeli zamisel Armovih čipov, so v AMDju manjša jedra namenili strežniškemu sektorju, in sicer z argumentacijo, da jih tako preprosto lahko več zbašejo na manjše pakiranje, kar je zelo pomembno denimo pri oblačnih storitvah, kjer morajo strežniki pokriti ogromno hkratnih zahtevkov. Varčnejša jedra Zen 4c smo tako najprej videli junija v družini Epycov Bergamo, pa nato še septembra v Epycih serije Siena, kjer imajo spet malo drugačno nalogo, namreč manjšo porabo energije. Jedra Zen...

22 komentarjev

AMD na tekmo v strojnem učenju odgovarja z novimi epyci in MI300

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so delno popolnili družino strežniških procesorjev EPYC 4 z dvema specializiranima linijama, obenem pa širijo serijo pospeševalnikov strojnega učenja MI300.

Eksplozija generativnih algoritmov in velikih jezikovnih modelov je proti nebu pognala tudi zaslužek podjetij, ki zagotavljajo strojno hrbtenico dejavnosti, kot je nedavno pokazala Nvidia z vnovičnimi rekordnimi številkami. Zato je logično, da je bila AMDjeva poletna predstavitev novosti za podatkovne centre v mnogočem osrediščena okoli vprašanja, kako se bo procesorski velikan čim bolj uspešno zajedel v pogačo, ki vzhaja na AI-noriji. Oziroma - kako bo tekmoval z Nvidio. Seveda takšne strategije ne nastanejo iz danes na jutri in odgovore na vprašanja tega tržišča so okvirno zastavili že leta nazaj, zato je prireditev v bistvu minila v znamenju izpolnjevanja preteklih obljub, pa tudi z nekaj (manjšimi) presenečenji.



Tako smo že lanskega novembra, ob lansiranju družine strežniških procesorjev EPYC 4, vedeli, da...

15 komentarjev

Tudi ultraprenosniki dobijo Zen 4

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so po mesecih ugibanj končno naznanili tudi čipe Ryzen 7040U, se pravi aktualno različico ryzenov za ultraprenosne mobilne naprave.

Ko so pred dobrim tednom dni pri AMDju pokazali čipe Ryzen Z1, za prenosne igralne PCje, je bilo presneto očitno, da gre za neposredne izpeljanke procesorjev Ryzen 7040U ... ki pa tedaj še niso bili najavljeni. In to čeprav o njih po malem govorijo že od začetka leta, ko so na Cesu zaštartali aktualno serijo procesorjev za prenosne naprave, Ryzen 7000 Mobile. V drobnem tisku namreč piše, da so polnopravni novi člani, to se pravi na bazi arhitektur Zen 4 in RDNA 3, zgolj čipi 7040HS - za zmogljivejše prenosnike, medtem ko so preostali v bistvu reciklirane verzije starejših. Načeloma so v izogib zmedi nedavno spremenili poimenovanje izdelkov, tako da se reciklirane različice že na škatli ločijo od novejših, toda v praksi se povprečen kupec med številkami izgubi ravno tako hitro kot v preteklosti.

Kdor želi imeti v ultraprenosniku Zen 4 čip,...

13 komentarjev

AMD na CES-u s široko paleto novosti

vir: AMD
AMD - CES 2023 so pri AMD-ju po pričakovanjih izkoristili za najavo centralnih in grafičnih procesorjev za prenosnike, videli pa smo tudi nekaj presenečenj, kot je najnovejša serija čipov X3D.

AMD je že nekaj let izvajalec uradne uvodne tiskovke v sejme CES in za tokratno, ki je prvič po letu 2020 spet potekala v živo, je Lisa Su s pomočniki najavila zelo obširen spekter različnih naprav (krajši video povzetek). Na prvem mestu so ryzeni za prenosnike, ki to pot s seboj prinašajo novo poimenovanje, po katerem prva cifra vedno odraža letnico, tretja pa arhitekturo. Najmodernejši novinci na arhitekturi Zen 4 tako sodijo v družino ryzen 7040, medtem ko denimo tisti z oznako 7035 vsebujejo še starejšo, Zen 3. Čip v 7040 se imenuje Phoenix in je kot prvi AMD-jev napravljen v 4-nanometrskem TSMC proizvodnem načinu. V monolitno zasnovo s strpali jedra Zen 4 in izrisovalno arhitekturo RDNA 3, pri samem spisku modelov pa blaznih presenečenj ni, saj vsebuje pričakovane 6- in 8-jedrnike s porabo do...

48 komentarjev

AMD na Computexu z nabito polno tiskovko

vir: AMD
AMD - Če lahko postavke z uvodnih predstavitev Intela in Nvidie na letošnjem Computexu preštejemo na prste ene mizarjeve roke, pa je AMD pripravil navdušujočo serijo najav. Med njimi smo videli tako pričakovane reči, kot so APUji Ryzen 5000G za prosto prodajo in prenosniški Radeoni RX 6000M, kot tudi presenečenje v obliki novega formata medpomnilnika v prihajajočih procesorjih.

Ko so v rdečem taboru sredi aprila predstavili procesorje z integrirano grafiko (AMD jim pravi APU) Ryzen 5000G, so bili sprva namenjeni zgolj OEM partnerjem, toda v podjetju so takoj dali vedeti še, da jih lahko poleti na policah trgovin pričakujemo tudi samostojno. To se bo zgodilo 5. avgusta, ko prispeta prva dva primerka, osemjedrnik Ryzen 5700G in šestjedrnik 5600G. To se pravi, uvodoma bosta na voljo najmočnejša 65-vatna primerka iz šesterice aprila lansiranih APUjev, ta hip pa še ni jasno, ali in kdaj sledijo preostali. Če na hitro ponovimo, so to izdelki, kjer so procesorska jedra Zen 3 spojena z...

13 komentarjev

Prvi APUji Ryzen 5000G samo za OEM partnerje

AnandTech - AMD je na tržišče poslal prve procesorje Ryzen 5000G, ki združujejo jedra Zen 3 z integriranim grafičnim vezjem. Toda zaenkrat jih samih zase na policah trgovin še ne bo mogoče dobiti, ker so rezervirani za OEM partnerje.

V zadnjih dneh se je po spletu raztepla množica testov pobeglih čipov Ryzen 5000G, kar je pomenilo, da lahko vsak čas pričakujemo lansiranje in sedaj so se naposled pojavili tudi na uradnem AMDjevem spisku. Da dogodka ne spremlja kakšna večja javna objava, je bržkone krivo dejstvo, da jih samih zase zaenkrat še ne bo mogoče dobiti, temveč so rezervirani za podjetja, ki sestavljajo računalnike. V AMDju obljubljajo, da "bo polno lansiranje sledilo pozneje v letošnjem letu", a natančnejšega datuma verjetno ne vedo niti sami, ker je celotno področje v primežu pomanjkanja polprevodniških vezij, ki zna trajati še kar nekaj časa.

Ryzeni s pripono G so APUji, se pravi AMDjevi procesorji z integrirano grafiko. 5000G, ki nosi tudi kodno ime Cezanne, sestavljajo jedra Zen...

17 komentarjev