»

Alphe se poslavljajo

iTNews - Hewlett Packard je objavil vest, da se Alphe, 64-bitni procesorji po enajstletnem stažu, v katerem so preživele marsikaj, vse od dejstva, da so najhitrejši procesor na svetu, pa do tega, da so skoraj izginile, pa tudi mnogo lastnikov, vse od DEC-a, Compaqa in HP-ja, dokončno poslavljajo. Zadnja pošiljka novih AlphaServerjev GS1280 bo zapustila tovarne ta teden. To seveda ne pomeni, da bo podpora Alpham popolnoma usahnila, saj bo Hewlett Packard še vedno proizvajal nove strojne dele in posodabljal programsko opremo, le kompletnih novih Alph ne bo več moč dobiti. Več o tem.

10 komentarjev

Bo Intel izdal Pentium IV 2.4 GHz naslednji teden?

X-Bit Labs - Kot se mogoče še spomnite, je bil datum splavitve najhitrejšega Pentiuma IV štirinajsti april, sedaj pa kar nekaj virov sporoča, da naj bi se to zgodilo že sedmega. 14. aprila naj bi se kanila zgoditi tudi pocenitev - bo tudi ta prestavljena? Hm, zanima me, če ima ta prestavitev kaj opraviti z AMDjevo napovedjo, da bo 13. aprila predstavil 0.13 mikronske Athlone XP? Nikoli ne vemo... :D.

No, še nekaj o samem čipu. Zgrajen je v 0.13 mikronski tehnologiji, na začetku jih bodo izdelovali na 200 mm vaferjih, proti koncu aprila pa bodo prešli na večje, 300 mm vaferje. Tako bo to Intelov prvi procesor, ki ga bodo izdelovali na večjih vaferjih.

3 komentarji

Odklepanje Athlonov XP

Overclockers Australia - S predstavitvijo Athlonov XP je AMD-ju uspel veliki met, saj se ti procesorji zadnje čase prodajajo kot sveže žemlje. Kupci so navdušeni. Godrnjajo samo navijalci, ki jim je AMD tokrat zadal kar precej težavno nalogo, saj povezovanje mostičkov L1 ni več lahkotno opravilo, ampak že kar izziv, ki ga uspejo rešiti le najbolj vztrajni. Ravno zaradi tega problemčka, so se takoj po predstavitvi začeli pojavljati razni kompleti za odklepanje, ki naj bi kupcem procesorja Athlon XP omogočili učinkovit odklep. Na žalost ti kompleti ne vsebujejo nobenih posebnih pomagal, s katerim bi kupec lažje odklenil procesor, ampak samo potrebne sestavine, ki jih potrebujete za to opravilo. Eden izmed takih kompletov so opisali na AtlantaOC. Imenuje se HighSpeedPC XP Unlock Kit in vsebuje vse potrebne sestavine za tak poseg. Sicer so take all-in-one rešitve, v katerih dobiš vse potrebno za odklep procesorja kar uporabne, vendar pa je pred nakupom vseeno bolje premisliti, saj kaj takega pri nas zagotovo...

0 komentarjev

Celeron 566 @ 1202 MHz

OcShoot - Še en zelo dober overclock! Za dosežek tega rezultata je bil uporabljen zelo dober Celeron 566 (1.1 GHz z Alpho PAL6035), vodno hlajen 172 vatni peltierov element in 12×25 centimeterski hladilnik. Pri testih s SiSoft Sandro je zanimivo, da v multimedijskem testu prehiti 1.5 GHz Pentiuma 4, a ne pozabite, da je SiSoftova Sandra sintetični test!. Slike hlajenja ter testov si lahko ogledate tukaj.

6 komentarjev

Nova jedra za Celerone

X-Bit Labs - Intel se je odločil, da bi počasi bilo prav malce posodobiti tudi Celerončke. Podobno, kot so to že storili za mobilne in desktop Pentiume3, bodo zamenjali jedra tudi Celeronom. 733, 766, 800 in 850MHz (slednji še ni najavljen) modeli bodo tako deležni novega, D0 steppinga. Novi Celeroni bodo delovali pri 1.75V namesto 1.7V, prve masovne pošiljke pa bodo na voljo v začetku junija.

4 komentarji

Intel ukinil Celeron 566

Intel - Kot je bilo najavljeno že nekaj časa, je Intel v petek prenehal dobavljati Celeron2 566MHz procesorje. To seveda ne pomeni, da jih ni mogoče dobiti, saj jih nekateri distributerji še vedno imajo na zalogi, toda le-te zagotovo ne bodo potrajale dolgo, saj gre za nesporno najbolj popularen Intelov procesor zadnje čase. No, naročila za tray (OEM) verzije čipov bodo sprejemali do 13. aprila, zadnja pošiljka teh procov pa bo zapustila tovarno predvidoma decembra 2001.

0 komentarjev