»

Dve leti po bitcoinizaciji ima El Salvador še vedno raje dolarje

Slo-Tech - El Salvador je uradno dolarizirana država od leta 2001 in odtlej se dola uporablja kot glavno in zakonito plačilno sredstvo. Pred dvema letoma pa je predsednik Nayib Bukele razglasil bitcoin za drugo uradno valuto, ki naj bi prerodil tamkajšnje gospodarstvo. Prvi skeptični odzivi so se pokazali za pravilne, saj tudi dve leti po začetku projekta El Salvador od bitcoina nima kaj dosti. Ljudje še vedno množično uporabljajo dolarje.

Tudi čas ni bil pravi. V dveh letih, od kar je El Salvador uvedel bitcoin, je kriptovaluta izgubila približno polovico vrednosti. Četudi nakazila delavcev iz tujine (remittances) obsegajo petino BDP-ja, ta pa bi zlahka potekala v kriptovalutah, se več 99 odstotkov teh nakazil še vedno izvaja v dolarjih. Situacija na ulicah je še slabša, saj se bitcoin praktično nikjer ne uporablja za nakupe. Ljudje mu ne zaupajo in pogosto tudi ne razumejo, zato raje posežejo po dolarjih. Uradnih podatkov ni, raziskave o navadah prebivalstva pa žalostne vtise potrjujejo.

...

27 komentarjev

El Salvador leto dni po začetku uporabe bitcoina od tega nima mnogo

Slo-Tech - Pred natanko letom dni se je El Salvador podal na zanimivo pot, ko je bitcoin razglasil za eno izmed uradnih valut v državi. Medtem ko prebivalstvo že od začetka ni gojilo velikih upov, je predsednik Nayib Bukele razglašal skorajšnji eldorado, ki pa se je že kmalu izkazal za fatamorgano. Leto dni pozneje je slika jasnejša in klavrna.

Čeprav El Salvador že spočetka ni imel najugodnejših predispozicij za uvedbo digitalne valute, so bile tudi razmere v svetu nenaklonjene širšemu razmahu bitcoina. Lanskega novembra je bitcoin dosegal rekorde, letos je večinoma padal in je že dve tretjini pod tedanjimi vrhovi. Cene so v El Salvadorju še vedno denominirane v dolarjih, bitcoin pa ostaja kurioziteta. Ni prinesel niti preporoda niti propada, temveč je preprosto pozabljen, je dejal nekdanji guverner centralne banke v El Salvadorju.

Čeprav so prebivalci prejeli za 30 dolarjev bitcoinov, so pri tem večinoma tudi ostali. Maloštevilni so nakupili dodatne bitcoine, ker za to ni bilo potrebe....

52 komentarjev

Japonska prihodnje leto z digitalno valuto

Slo-Tech - Pred letom dni smo poročali, da bo Japonska sledila kitajskemu zgledu in preizkusila državno digitalno valuto. Odtlej so digitalne valute zagnale še nekatere druge države, denimo Nigerija in Indija, medtem ko je El Salvador uvedel kar kriptovaluto bitcoin. Japonska digitalna valuta je sedaj tik pred vrati, saj se bo začela uporabljati že prihodnje leto. A gre za projekt konzorcija 70 podjetij, ne pa japonske centralne banke.

Prve preizkuse bodo izvedli že letos
, prihodnje leto pa se bodo vključile vse tri največje banke ter približno 70 drugih podjetij in organizacij. Valuta se bo imenovala DCJPY in bo temeljila na depozitih pri komercialnih bankah. Enotna platforma bo pospešila prenos sredstev in poravnavo. Obetavno je, da bodo sodelovale vse tri velike banke: Mitsubishi UFJ, Mizuho in Sumitomo Mitsui, ki imajo že sedaj digitalne plačilne sisteme, a vsaka svojega. V konzorciju bodo še poštna banka, različni borzni posredniki in zavarovalnice ter tudi podjetja, ki niso iz...

30 komentarjev

Bitcoin v El Salvadorju dva tedna pozneje

Slo-Tech - Minevata dva tedna, odkar je v El Salvadorju bitcoin postal uradno plačilno sredstvo. Prvi dan ni potekal po načrtih predsednika Nayiba Bukeleja, ki je bil kot velik navdušenec nad kriptovalutami glavni podpornik novega zakona.

Kmalu po polnoči po lokalnem času so zagnali aplikacijo Chivo, ki so jo v El Salvadorju razvili kot digitalno denarnico za bitcoin. Okrog treh zjutraj je sistem zaradi preobremenitve odpovedal, aplikacijo pa so začasno umaknili. Šele okrog poldneva so ob nadgradnji strežnikov ponovno omogočili namestitev in uporabo aplikacije, ki je imela precej težav še cel dan. Transakcije niso bile uspešno izvedene, bankomatom je zmanjkovala denarja, telefonske linije za pomoč uporabnikom so bile kronično prezasedene. Hkrati je isti dan - in to res ni krivda El Salvadorja - vrednost bitcoina strmoglavila za 10.000 dolarjev v treh minutah. Uporabniki Chiva, ki so dobili brezplačnih 30 dolarjev v bitcoinu, so tako iz prve vrste opazovali, kaj pomeni volatilnost valute, ko...

124 komentarjev

V torek bo bitcoin uradno plačilno sredstvo v El Salvadorju

The Economist - V torek bo El Salvadorju bitcoin postal uradno plačilno sredstvo - poleg dolarja, ki ga uporabljajo že dvajset let - s čimer bodo izpolnjene sanje predsednika in njegovih dveh bratov, velikih kriptonavdušencev. Prebivalstvo je precej manj navdušeno, saj po anketah več kot dve tretjini nasprotuje uvedbi bitcoina, približno pet odstotkov pa jih popolnoma razume, kaj bitcoin sploh je in kako deluje.

El Salvador je bitcoin zelo hitro uvedel kot plačilno sredstvo, saj so zakon predstavili junija letos. Predsednik je ta domala osebni projekt utemeljeval z dejstvom, da bo bitcoin pomagal pri nakazilih v državo, ki jih pošiljajo zdomci in izseljenci, saj ta predstavljajo približno petino družbenega proizvoda. Z bitcoinom naj bi šlo to hitreje in ceneje, kar do neke mere drži, a bitcoin je zelo volatilen, zakasnitve in provizije pri nakazilih pa so še zdaleč od zanemarljivih. Drugi argument je bil privabiti čim več kriptomilijonarjev in drugih vlagateljev, ki bi s svežim kapitalom...

56 komentarjev

V El Salvadorju bitcoin zakonito plačilno sredstvo

Slo-Tech - Predsednika El Salvadorja je danes podpisal zakon, s katerim je bitcoin postal zakonito plačilno sredstvo. V državi se že uporablja dolar, odslej pa bodo morala podjetja sprejemati tudi bitcoine. Zakon je potrdil tudi parlament z 62 glasovi izmed 84 poslancev.

Po besedah predsednika Nayiba Bukeleja bo zakon olajšal življenje Salvadorcem, ki živijo v tujini in domov pošiljajo finančno podporo. Lani so svojim družinskim članom iz tujine poslali šest milijard dolarjev, kar predstavlja dobro petino BDP-ja te države. Lani so provizije pri prenosih v domovino nanesle tri odstotke oziroma 180 milijonov dolarjev - ta denar bi lahko Salvadorci porabili sami. Hkrati želijo s tem omiliti težavo nedostopnosti finančnih storitev, do katerih kar 70 odstotkov Salvadorcev nima dostopa. Bukele si želi, da bi s to spremembo postali privlačnejši za tuje naložbe. Pojasnjuje, da je tržna kapitalizacija bitcoina 680 milijard dolarjev in če bi se samo odstotek tega prelil v Salvador, bi bil to znaten...

41 komentarjev