»

Na olimpijadi iz informatike en bron

Slo-Tech - V Szegedu na Madžarskem se je včeraj končala 35. mednarodna računalniška olimpijada (IOI), na kateri je slovenska ekipa osvojila eno bronasto medaljo. Jakob Žorž (Gimnazija Škofja Loka in Zavod za računalniško izobraževanje Ljubljana) je med 360 dijaki iz 90 držav osvojil 127. mesto, kar je zadoščalo za bronasto medaljo. Tekmovali so še Nejc Mozetič (Gimnazija Nova Gorica in ZRI), Brest Lenarčič (Šolski center Rogaška Slatina) ter Bor Brudar (ŠC Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija). Zmagal je Tingqiang Xu iz Kitajske.

Na tekmovanju, ki je potekalo od 28. avgusta do 4. septembra, so tekmovalci dva tekmovalna dni reševali naloge s področja računalništva in informatike. Vsak dan so imeli na voljo pet ur za rešitev treh nalog. Za uspešno reševanje je potrebno poznavanje informatike, matematike, algoritmov in logike, na koncu pa je treba rešitev tudi sprogramirati v jezikih C ali C++.

Slovensko ekipo izberejo po pripravah, ki se jih udeležijo tekmovalci z državnega...

1 komentar

Lep bronasti uspeh slovenskih logikov na lingvistični olimpijadi

Slo-Tech - V Banskem v Bolgariji se je zaključila 20. mednarodna lingvistična olimpijada, na kateri je nastopila tudi štiričlanska slovenska ekipa. V primerjavi z drugimi olimpijadami je nekoliko specifična, saj vsebuje tako posamezno tekmovanje kakor moštveno razvrstitev. Slovenski tekmovalci so individualno osvojili eno bronasto medaljo, skupinski del pa so končali na 11. mestu in za to prejeli pohvalo. Sodelovalo je 205 tekmovalcev iz 38 držav.

Slovenijo so zastopali Vita Korošin in Patricia Király (obe Gimnazija Bežigrad), Alja Šlenc (Gimnazija Kranj) in Brest Lenarčič (Šolski center Rogaška Slatina). Slednji si je priboril tudi bronasto medaljo in posebno priznanje za najboljšo rešitev prve naloge.

Tekmovanje je sicer obsegalo pet individualnih nalog, ki so jih dijaki reševali en dan šest ur, ter ekipno nalogo, s katero so se spopadali štiri ure naslednji tekmovalni dan. Prvo mesto je osvojil Tam Lok Hang iz Hongkonga, sledili pa so mu predstavniki Japonske, Južne Koreje, Romunije in...

2 komentarja

Slovenec balkanski računalniški podprvak

Benjamin Bajd

Slo-Tech - Na 29. balkanski računalniški olimpijadi (BOI), ki je od 3. do 8. oktobra potekala v Bukarešti, je slovenski predstavnik Benjamin Bajd (Gimnazija Kranj in Zavod za računalniško izobraževanje) osvojil absolutno drugo mesto in zlato medaljo. Jakob Žorž (Gimnazija Škofja Loka) je osvojil priznanje, tekmovala pa sta tudi Bor Brudar (ŠC Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija) in Brest Lenarčič (Šolski center Rogaška Slatina). Na tekmovanju je sodelovalo 63 tekmovalcev iz 16 držav.

BOI je vsakoletno tekmovanje iz programiranja za dijake srednjih šol s širšega območja balkanskega polotoka. Vsaka država lahko tekmuje s štirimi udeleženci, ki dva dni rešujejo programerske naloge. Vsak dan imajo na voljo pet ur, da rešijo tri naloge. Benjamin Bajd si je letos po prvem dnevu s popolnim izkupičkom delil prvo mesto, na koncu pa je zasedel drugo. Zmagal je Alexandru Luchianov iz Romunije, zlati pa so bili še en bolgarski tekmovalec in še dva romunska.

Benjamin Bajd, Jakob Žorž...

17 komentarjev

Prvikrat zlata medalja na računalniški olimpijadi

Slo-Tech - Z velikim slovenskim uspehom se je končala 34. mednarodna računalniška olimpijada, ki je od 7. do 15. avgusta potekala v Yogyakarti v Indoneziji. Slovenijo so zastopali Benjamin Bajd (Gimnazija Kranj) in Jakob Žorž (Gimnazija Škofja Loka), ki sta se pripravljala v Zavodu za računalniško izobraževanje (ZRI), ter Matija Likar (II. gimnazija Maribor) in Bor Brudar (ŠC Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija). Med 349 dijaki iz 88 držav je Benjamin Bajd z 28. mestom osvojil zlato medaljo, kar je prva zlata medalja za Slovenijo na tem tekmovanju doslej. Benjamin Bajd je že v minulih treh letih osvojil dve bronasti medalji in eno srebrno medaljo.

Mednarodna računalniška olimpijada je tekmovanje v programiranju za srednješolce, ki neprekinjeno poteka od leta 1989. Pretekli leti je bilo tekmovanje zaradi epidemije prek spleta, a ni odpadlo. Tekmovalci imajo dva tekmovalna dni, ko pet ur programirajo. Vsak dan morajo rešiti tri naloge, ki si jih lahko ogledate na spletu....

28 komentarjev

Na prvi pocovidni olimpijadi v znanju Slovenija srebrna in bronasta

Slo-Tech - Po dvoletnem premoru zaradi epidemije, ko so olimpijade iz znanja bodisi odpadale bodisi potekale na daljavo, se letos dijaki vnovič srečujejo v živo. Med zgodnejšimi je tradicionalno Evropska naravoslovna olimpijada (EOES), na kateri je tudi letos Slovenija sodelovala. Našo državo so an tekmovanju, ki je minuli teden potekalo na Češkem v kraju Hradec Králové, zastopali Matic Primožič (Gimnazija Kranj), Brest Lenarčič (Šolski center Rogaška Slatina) in Aljaž Erman (Gimnazija Kranj) v ekipi A ter Žan Arsov (Gimnazija Bežigrad), Luka Vaupot (Gimnazija Ravne na Koroškem) in Peter Andolšek (Gimnazija Bežigrad) in v ekipi B. Ekipa A je osvojila bronasto medaljo, ekipa B pa je s sedmim mestom osvojila srebrno medaljo in le za las, za manj kot odstotek, zgrešila zlato. Sodelovalo je 42 ekip iz 20 držav Evropske unije (vsaka država lahko pripelje dve ekipi, gostujoče mesto pa dve dodatni). Zmagali so Nemci, zlate medalje pa so romale tudi v Estonijo, Bolgarijo in Luksemburg.

Na EOES...

2 komentarja

Sloveniji dve srebrni medalji na evropski olimpijadi iz eksperimentalnih ved

ZOTKS - Po enoletnem premoru, ko so nekatere olimpijade v znanju potekale na daljavo, druge pa so bile odpovedane, se letos olimpijade nadaljujejo. Novo sezono je že tradicionalno otvorila Evropska olimpijada iz eksperimentalnih ved (nekdanja Evropska naravoslovna olimpijada), na kateri sta slovenski ekipi osvojili srebrni medalji.

Letošnja olimpijada je potekala na daljavo, a ne na papirju. Po dve tročlanski ekipi iz 19 držav članic Evropske unije sta tekmovali v lokalnih laboratorijih v vsaki državi. Slovenski ekipi so sestavljali Brest Lenarčič (Šolski center Rogaška Slatina), Tian Strmšek in Jurij Šuman (oba II. gimnazija Maribor) ter v drugi ekipi Marija Judež (Šolski center Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija), Nejc Sušnik (Gimnazija Škofja Loka) in Timotej Rebek (Gimnazija Nova Gorica). Olimpijado so organizirali na Univerzi v Szegedu na Madžarskem, izvedli pa so jo v posamičnih državah v dveh tekmovalnih dneh (10. in 11. maj). Slovenski ekipi sta se pomerili na...

10 komentarjev