»

WordPad je tiho odšel

The Windows Blog - Septembra je Microsoft naznanil, da se WordPad v bližnji prihodnosti poslavlja, kar se je sedaj začelo dogajati. Rezi nikoli niso hipni, temveč potekajo v več stopnjah. Prva verzija Windows, ki je ostala brez legendarnega, dasiravno redko uporabljenega urejevalnika besedil, je Windows 11 build 26020 v Canary Channal. Zaenkrat bomo spremembo opazili le pri sveži namestitvi. Sčasoma bo umik dosegel tudi produkcijsko verzijo za končne uporabnike (torej bo posodobitev sistema odstranila WordPad). A dotlej nas loči še nekaj časa.

Druga aplikacija, ki jo nova verzija odpravlja, je People, medtem ko je Steps Recorder sedaj označen kot zastarel in se ne bo več posodabljal, uporabnike pa pozivajo k zamenjavi. Že lani je Microsoft iz Windows na smetišče zgodovine poslal Cortano, TLS 1.0 in 1.1, Microsoft Support Diagnostic Tool in AllJoyn. WordPada morda res ne bomo pogrešali s funkcionalnostnega vidika, a vendarle se s tem poslavlja kos zgodovine. Hkrati pa je Beležnica dobila nekaj...

23 komentarjev

Microsoft Word dopolnil 40 let

Slo-Tech - Te teden je minilo 40 let od izida enega najbolj prepoznavnih programov, ki je spremenil način pisanja. Oktobra 1983 je izšel urejevalnik besedil Microsoft Word. Tedanji Multi-Tool Word je 25. oktobra 1983 izšel za DOS in Xenix.

Širša skupnost je novo orodje spoznala novembra 1983, ko so Multi-Tool Word priložili reviji PC World. Šele 1989 je potem izšla verzija 1.0, nato pa je bil razvoj čedalje hitrejši. Danes je Word del paketa Microsoft 365 in predstavlja dominantni urejevalnik, pa tudi celoten pisarniški paket je neuradni standard. A ni bilo vedno tako.

V 80. letih je bil Word zgolj eden izmed urejevalnikov besedil. Že od začetka je Microsoft reklamiral način WYSIWYG (kar vidiš, tudi dobiš) kot način urejanja besedila, kjer ni treba uporabniku poznati ozadja, temveč bo dokument natanko tak, kot ga ustvari na zaslonu. Svoj čas so imeli uporabniki z Wordovim vmesnikom nemalo težav, ker je bil precej drugačen od tedaj vplivnega WordStarja, a so se sčasoma navadili. Ko je leta...

17 komentarjev

Zbogom, WordPad

Slo-Tech - Dasiravno je bil ves čas v senci velikega brata, je WordPad bolj ali manj uspešno preživel dolgih 28 let. Prvikrat se je pojavil v operacijskem sistemu Windows 95, zadnji nastop pa je imel očitno v Windows 11. Microsoft je ta teden sporočil, da je razvoj WordPada končan in da se ne bo nadaljeval. V eni izmed prihodnjih posodobitev operacijskega sistema pa bo WordPad v celoti odstranjen.

WordPad je le zadnja v vrsti komponent iz Windows, ki jih je letos pričakala sekira v obliki značke nepriporočen (deprecated). Enako se je zgodilo tudi Cortani, TLS 1.0 in 1.1, Microsoft Support Diagnostic Tool in AllJoyn. WordPada ne bomo zelo pogrešali, ker obstaja kopica alternativ, tudi brezplačnih. Osnovna verzija Worda, ki zmore vsaj isto kot WordPad, je na spletu na voljo tudi brezplačno. Tudi Beležnica v novih verzijah Windows se je precej izboljšala in je dobila na primer več zavihkov.

Leta 1995 je WordPad prispel s prvo verzijo Internet Explorerja in je nadomestil danes malo znano...

21 komentarjev

Windows 95 za macOS, Linux in Windows

[dodaj]

Slo-Tech - Kar je bil nekoč revolucionaren operacijski sistem, je danes pogosto merilo, kaj zmorejo moderne naprave in programerska pamet. Windows 95 so poganjali že na Apple Watch, Android Wear in Xbox One, v navideznih strojih pa tako ali tako ni noben problem poganjati kateregakoli operacijskega sistema. Obstaja tudi projekt v86 copy.sh, kjer najdemo delujoče verzije starejših operacijskih sistemov. In prav ta projekt je uporabil Felix Rieseberg, ki je napisal 130 MB veliko aplikacijo, ki vsebuje celoten Windows 95. Kot samostojno aplikacijo jo lahko poganjamo na macOS, Linux, Windows. Windows 95 je na voljo Githubu.

Uporabna vrednost omenjene aplikacije je brez dvoma omejena, a to niti ni bil njen namen. Še največja pomanjkljivost je nedelujoč Internet Explorer, ki ne odpira spletnih strani, a v resnici bi s prastarim brskalnikom tako ali tako težko gledali sodobne spletne strani. Sicer pa Windows 95 vsebuje vse pritikline iz prave verzije, vključno z vsemi igrami, WordPadom in celo...

26 komentarjev

Office za iOS je tu

Ars Technica - Po napovedih je Microsoft izdal verzijo svojega pisarniškega paketa Office, ki je namenjena Aplovim iPadom. S tem je Office na voljo za vse naprave na iOS, saj je na iPhonu že nekaj časa dosegljiv. Hkrati so izdali tudi posodobitve verzij za iPhone in Android.

Paket, ki vključuje Word, Excel in PowerPoint za iPad, je brezplačen in ga je mogoče namestiti iz spletne trgovine iTunes App Store. Toda brezplačna verzija bo omogočala le ogledovanje dokumentov, medtem ko bo za ustvarjanje novih in urejanje obstoječih treba imeti naročnino na Office 365 ali Office 365 Home Edition, ki staneta deset oziroma sedem dolarjev mesečno (ali desetkrat toliko za celo leto).

Mobilni Office je povezan z...

20 komentarjev

Nadaljevanje postopka i4i proti Microsoftu na Vrhovnem sodišču ZDA

vir: Groklaw
Groklaw - Včeraj se je na ameriškem Vrhovnem sodišču začel postopek i4i proti Microsoftu, ki je zadnje dejanje patentne tožbe iz leta 2007. V njej je i4i Microsoftu očital kršitve patentov v povezavi z XML. Teksaško sodišče na prvi stopnji je leta 2009 presodilo, da Microsoft resnično krši patente in prepovedalo prodajo Worda. Microsoft je sicer uspel doseči umaknitev prepovedi prodaje Worda, a to je bilo...

12 komentarjev

Metro UI vedno bolj kaže svoj obraz v Windows 8

engadget - Metro UI je z Windows Phone 7 nedvomno prinesel val svežine v mobilne operacijske sisteme, saj je zelo unikaten koncept pri upravljanju naprave prek na dotik občutljivega zaslona. Močno je osnovan okrog tipografije, torej veliko uporablja besede, nekoliko manj pa druge grafične elemente. Microsoft očitno ta stil snovanja vmesnikov želi razširiti tudi na druge platforme, saj najnovejša testna izdaja Windows 8 z oznako 7955 prinaša nov vmesnik za prijavo uporabnikov, ki je na moč podoben vmesniku Windows Phone 7. Sledi tega vmesnika se vidi tudi v nekaterih nastavitvah, npr. v meniju za ugašanje računalnika, ponovni zagon, hibernacijo oz. za odjavo uporabnika, s prihodnjimi izdajami pa verjetno lahko pričakujemo širitev tudi na druga...

35 komentarjev

WordPerfect Office 11

PC Linux Online - Podjetje Corel Corporation je objavilo, da je WordPerfect Office 11 že na voljo v prodajalnah v Severni Ameriki. WordPerfect Office je prilagodljiva in učinkovita zbirka pisarniških programov, ki v novi izvedbi prinaša številne pridobitve na podočju XML, ki omogoča lažjo izmenjavo podatkov med dokumenti. Nova različica prav tako prinaša tudi možnost izvoza v obliki PDF, kar je poleg razširjene podpore XML že druga podobnost z odprto in brezplačno pisarniško zbirko OpenOffice.org. Poznavalci zbirki WordPerfect Office 11 ne napovedujejo pretiranega uspeha, kar je tudi razumljivo, saj se je v vojno med Microsoftov Office in OpenOffice.org (skupaj s StarOffice) zelo težko vmešati.

Cena popolne zbrike WordPerfect Office 11 je 299,99 USD, nadgradnje 149,99 USD in izobraževalne različice 99,99 USD. Na kratko so si jo ogledali na The Globe and Mail, na ZDNet so primerjali beta različice MS Office 2003, Openoffice.org 1.1 in WordPerfect Office 11, na voljo pa je tudi uradna izjava za javnost.

0 komentarjev