»

Twitter bo zbiral tudi biometrične podatke in omogočal iskanje delovnih mest

Slo-Tech - Elon Musk je resno vzel lastne namere o X-u, nekdanjem Twitterju, kot aplikaciji za vse potrebe. Ta teden se je v njihovi politiki o zasebnosti pojavil zanimiv dodatek, ki bo začel veljati 29. septembra. X si odslej pridružuje pravico, da zbira tudi biometrične podatke o uporabniki, pa tudi zgodovino njihovih zaposlitev in izobrazbo.

X namerava biometrične podatke zbirate le od uporabnikov, ki bodo na to pristali. Za Bloomberg so namreč pojasnili, da bodo premijski računi Blue (z modro kljukico) imeli dodaten nivo zaščite, ki jo bodo predstavljale osebne izkaznice. Uporabniki se bodo lahko pri X-u identificirali z osebnim dokumentom, podobno kot na spletnih kriptomenjalnicah, s čimer želijo preprečiti potvarjanje istovetnosti. Za zdaj naj bi bilo to vse prostovoljno.

Druga novost pa je povezana s posredovanjem pri zaposlovanju. Minuli konec tedna je Twitter predstavil storitev Hiring (beta), ki konkurira LinkedInu. Za zdaj je Hiring na voljo za plačljive račune in podjetja. V...

6 komentarjev

Musk: X (Twitter) bo ukinil funkcijo blokiranja računov

Slo-Tech - Muskove zaletave izjave na družbenih omrežjih je sicer treba jemati z zrnom soli, a vsaj glede njegovega omrežja X - nekdanjega Twitterja - se često izpolnijo; navsezadnje je njegov lastnik in do nedavna tudi njegov direktor. Zadnja Muskova domislica je destilat njegovega dlje časa trajajočega neodobravanja ene izmed ključnih funkcij na X-u. Funkcijo blokiranja uporabnikov bodo sedaj zares ukinili, je napovedal, ker da ni smiselna.

Ali se bo to res zgodilo, ostaja zavito v tančico skrivnosti. Musk vztraja, da bodo blokiranje odpravili, ostala bo le možnost blokiranja zasebnih sporočil. Na X-u pa bi namesto blokiranja, ki blokiranemu preprečuje vsakršno interakcijo z uporabnikom, kar vključuje tudi zgolj branje in seveda komentiranje, izpopolnili utišanje (mute). Če uporabnika utišamo, njegovih umotvorov ne vidimo več, obratno pa ne drži. Prav tako kljub utišanju uporabnik še vedno lahko komentira, le opozoril ne bomo več prejeli.

Musk ni pomislil na podrobnost, ki jo...

74 komentarjev

Z novim letom dobimo biometrične osebne izkaznice

vir: Pxfuel

Slo-Tech - Ministra za notranje zadeve in javno upravo, Aleš Hojs in Boštjan Koritnik ter generalna direktorica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Tatjana Mlakar so podpisali sporazum o sodelovanju na področju naročanja, izdelave in personalizacije osebnih izkaznic, ki bodo obenem tudi identifikacijsko sredstvo v sistemu našega zdravstvenega zavarovanja.

Povedano drugače, dobili bomo eno samo kartico, ki bo poslej imela tudi čip. Na njem bodo shranjeni naši biometrični podatki, torej slika in dva prstna odtisa, ki jih bodo državljanom vzeli po 12. letu in bodo namenjeni zgolj prehajanju državnih meja. Biometrični podatki bodo shranjeni samo na kartici, iz drugih evidenc se bodo izbrisali po vročitvi oziroma 90 dni od datuma izdaje osebne izkaznice. Na čipu bosta tudi dve stopnji elektronske identifikacije, visoka, na ravni digitalnega potrdila, ki bo kartico povzdignila tudi v nacionalni dokument za čezmejno elektronsko poslovanje in nizka, kot jo že poznamo pri uporabi...

255 komentarjev

V ZDA se pripravlja največji biometrični sistem za sledenje

New Scientist - V ZDA se pripravlja nov sistem za množični nadzor, ki ga predlagatelji, financerji in podporniki utemeljujejo z bojem proti terorizmu in kriminalu. Začenja se namreč uresničevati program NGI (Next Generation Identification), v katerega bo FBI vložil milijardo dolarjev, zamislili pa so si ga že davnega leta 2005. Sistem so preizkusno v nekaterih zveznih državah že začeli uporabljati, do konca leta 2014 pa naj bi zaživel v celotnih ZDA. Implikacije so raznovrstne.

NGI bo namreč vzpostavil centraliziran sistem za sledenje posameznikom na podlagi biometričnih podatkov - posnetki šarenice, sledovi DNK in prepoznavanje govora, seveda pa bo v prvi vrsti v uporabi prepoznavanje obraza (facial recognition). Nekaj...

106 komentarjev

Policijska država 2.0: Kitajska v okviru projekta Golden Shield gradi videonadzorne sisteme in biometrično bazo celotnega prebivalstva

Slashdot - Naomi Klein v članku China's All-Seeing Eye, objavljenem na portalu Rollingstone.com opisuje eksperiment Kitajske z nadzorno tehnologijo v mestu Šenžen.

Kitajska je mesto Šenžen ustanovila pred 30 leti in sicer kot posebno ekonomsko cono. Mesto so zgradili iz nič (pred tem je bila tam manjša ribiška vasica), danes pa ima mesto 100.000 tovarn in 12,4 milijona prebivalcev, v njem pa proizvajajo vse od prenosnikov, TV aparatov, mobilnih telefonov, iPodov, tiskalnikov in avtomobilov.

Šenžen je po eni strani kitajski ekonomski in socialni eksperiment, hkrati pa se je Kitajska v Šenženu odločila izvesti še en eksperiment. V okviru projekta Zlati ščit (Golden Shield) so se Kitajci tako odločili - seveda zgolj zaradi nadzora kriminala - razviti, testirati in pilotno uvesti obsežno nadzorno tehnologijo.

V zadnjih dveh letih so tako v mestu Šenžen namestili okrog 200.000 videonadzornih kamer (v prihodnjih letih načrtujejo namestitev do dveh milijonov kamer), kamere pa nameravajo povezati...

53 komentarjev

Biometrični potni listi tudi v Sloveniji?

Slo-Tech - V času vsesplošne paranoje pred teroristi in "teroristi" so se ameriške oblasti odločile zagnati projekt US-VISIT (United States Visitor and Immigrant Status Indicator Technology). Program predvideva zbiranje osebnih podatkov za vse tujce, ki za vstop v ZDA potrebujejo vizum, osebni podatki pa vključujejo med drugim tudi fotografiranje in oddajo prstnih odtisov. Celoten postopek naj bi trajal okrog 15 sekund.
Za državljane 28 držav, ki so vključene v program visa waiver oz., ki za obisk ZDA do 90 dni ne potrebujejo vizuma pa ta program ne velja, vendar...
Vendar pa ZDA zahtevajo, da te države v svoje potne liste po 26. oktobru vključijo biometrične podatke, sicer bodo njihovi državljani ob vstopu v ZDA obravnavani na enak način kot državljani drugih držav, ki za vstop potrebujejo vizo.

Ministrstvo za notranje zadeve RS je tako 12. januarja izdalo sporočilo za javnost, iz katerega je moč razbrati, da bodo imeli novi slovenski biometrični potni listi vgrajene brezkontaktne čipe z...

43 komentarjev