»

Ali za skeniranje potrebujemo polne kartuše? HP: Seveda!

Slo-Tech - Dobro znano dejstvo je, da črnilo ni potrebno za skeniranje dokumentov ali pošiljanje faksov, in zagotovo je mogoče izdelati večnamenski tiskalnik, ki ti funkciji opravlja tudi, če mu zmanjka črnila, trdijo tožniki v tožbi, ki so jo februarja vložili zoper Hewlett-Packard. V njej podjetju trdijo, da je prodajalo večnamenske naprave - tiskalnike, skenerje in fakse v enem - ki ne delujejo brez črnila. HP je hitro odgovoril z zahtevkom, da se tožba zavrže, saj da tega dejstva nikoli prikrivali. Zvezno sodišče v Kaliforniji je sedaj ta zahtevek zavrnilo, zato se bo tožba lahko nadaljevala.

Seznam taktik, s katerimi proizvajalci tiskalnikov priklepajo kupce tiskalnikov na lastne kartuše, je dolg in zvijačen. Sega od nepopolne porabe črnila, onesposabljanja neorginalnih kartuš in sumljivih posodobitev, do načrtovane odpovedi tiskalnikov po prednastavljenem številu natisnjenih strani. Medtem ko nekatere izmed taktik vsaj v teoriji držijo, denimo bojazen pred okvarami komponent zaradi...

70 komentarjev

Hewlett-Packard s posodobitvijo na daljavo onesposobil uporabo neoriginalnih kartuš

Slo-Tech - Pravzaprav je neverjetno, da je v 21. stoletju črnilo za tiskalnike še vedno ena najdražjih tekočin na svetu, proizvajalci pa aktivno blokirajo vse alternative. A Hewlett-Packard je le eden izmed proizvajalcev, ki ne popušča. Ta teden so izdali posodobitev firmwara za svoje tiskalnike, ki je razjezila številne uporabnike, ko jim je onemogočila uporabo neoriginalnih kartuš.

Tiskalniki so se posodobili na daljavo, novi firmware pa je onesposobil uporabo alternativnih kartuš. Tiskalniki za delovanje zahtevajo prisotnost posebnega čipa, ki ga imajo le originalne kartuše, kar sicer ni nezaslišana praksa. Doslej so se v takih primerih le pritožili in opozarjali, kaj vse gre lahko narobe, a so vendarle tiskali. Odslej pa preprosto obmirujejo. Hewlett-Packard je dejal, da so firmware posodobili, da bi zmanjšali tveganje za napade na malware (?), uporaba neoriginalnih kartuš pa lahko predstavlja tveganje za delovanje, kakovost tiska in varnost naprav. Na spletni strani piše še, da s tem...

70 komentarjev

HP se je v nekaj evropskih državah poravnal zaradi blokade neoriginalnih kartuš

Slo-Tech - Hewlett-Packard se je poravnal zaradi blokade uporabe neoriginalnih kartuš, ki jo je uvedel z nadgradnjo Dynamic Security leta 2016. Lastniki tiskalnikov, ki so tedaj nadgradili firmware, nenadoma niso mogli več uporabljati kartuš in tonerjev, ki niso imeli HP-jevih čipov. Čeprav je HP trdil, da s tem pomagajo uporabnikom, da ne bi uporabljali kartuš in tonerjev slabe kakovosti, so uporabniki to razumeli predvsem kot izkoriščanje visokih cen originalnih črnil.

To posredno priznava tudi HP, ki se je že v več državah poravnal. Sedaj so na vrsti Belgija, Italija, Španija in Portugalska, kjer so minuli teden sklenili dogovor o plačilu odškodnine. Potrošnike je zastopala organizacija Euroconsumers. HP bo plačal 1,35 milijona evrov lastnikom tiskalnikov, ki so zaradi nadgradnje Dynamic Security utrpeli izgubo. Posamezni lastnik bo prejel 20-95 evrov, odvisno od modela tiskalnika in škode. Pri tem HP izrecno poudarja, da plačilo odškodnine ni priznanje nepravilnosti ali upravičenosti...

5 komentarjev

Kartuše se prehitro pritožujejo

Ars Technica - V nedavni raziskavi, ki jo je opravil TÜV Rheinland, je bilo ugotovljeno, da proizvajalci tiskalnikov svoje izdelke zelo pogosto izdelajo tako, da ne porabijo vsega razpoložljivega črnila. Najprej so problematične kartuše za barvno tiskanje, ki javijo, da so prazne, že če zmanjka samo ene barve, kar je sicer do neke mere razumljivo. Bolj zanimivo je dejstvo, da tudi enobarvne kartuše opozorijo uporabnika na menjavo, čeprav je v njih še več kot dovolj črnila.

Problem je bolj zaskrbljujoč, kot se morda zdi na prvi pogled. Najboljši od testirancev, Epson, se je začel pritoževati, ko je bilo v kartuši še slabih 20 odstotkov barve, medtem ko je poraženec Kodak za prazno označil kartušo s 64 odstotki črnila. Če k vsemu dodamo še astronomske cene in molzenje strank s poslovnim modelom poceni tiskalnik -- drag potrošni material, je jasno, da uporabniki najbrž ne bodo zadovoljni z rezultati raziskave.

Izvorna novica.

20 komentarjev

HP: "Vaši kartuši je potekel rok trajanja."

The inquirer -

Nekako smo navajeni, da imajo določeni izdelki na embalaži naveden rok trajanja, pred katerim jih je potrebno porabiti. Tovrstne omejitve so se običajno nanašale na živila in drugo pokvarljivo blago, a se, kot vse kaže, tudi to spreminja.

Tiskalniški gigant Hewlett Packard namreč meni, da je tudi njihovo črnilo hitropokvarljivo, saj so v svoje lastne kartuše vgradili mehanizem, ki po izteku roka trajanja preprečuje tiskanje, četudi je kartuša še polna barve. Novo HP-jevo domislico je prvi odkril uporabnik, ko se je njegov tiskalnik višjega razreda (HP BusinessJet 2200C) pritožil, češ, tiskanje ni več mogoče, zato se je obrnil na HP.

HP je v odgovoru povedal, da datum odtisnjen na ovitku ni rok trajanja in dejal, da je edina možna razlaga, zakaj je do te situacije prišlo, da je pustil kartušo v tiskalniku več kot 30 mesecev, ali pa je bila le-ta starejša od štirih let in pol. Če ste se kdaj spraševali, čemu je namenjen datum, odtisnjen na ovitku; takrat bo kartuša stara poltretje...

23 komentarjev

Vse v enem

Tom's Hardware -

Tiskalniki, ki imajo že vgrajen optični bralnik (domače: skener) postajajo vse bolj priljubljeni, zakaj tako lahko tiskamo, skeniramo, kopiramo in pošiljamo fakse hkrati; tiskalnik se spremeni v večnamensko napravo.

Na Tom's Hardware so na test postavili deset takšnih "tiskalnikov". Testirali so Canonove, HP-jeve in Lexmark-ove modele. Preizkusili so hitrost izpisa, glasnost med delovanjem, ceno tiskanega lista (tako barvnega, kot črnobelega) in porabo elektrike. Po opravljenih testih so priporočili HP-jev model PSC 2210 in Lexmarkov X125. Klik!

2 komentarja