»

Calibri se poslavlja, prihaja Aptos

Bierstadt oziroma Aptos je zmagovalec

Slo-Tech - Ni novost, da se bo privzeta pisava iz Microsoftovega Officea poslovila. Pred dvema letoma so sporočili, da bodo Calibri zamenjali z novo pisavo, ki jo bodo izbrali uporabniki. Med peterico finalistov je zmagala pisava Aptos, ki je bila pred dvema letoma znana kot Bierstadt.

Calibri je bil z nami poldrugo desetletje, ko je nadomestil Times New Roman. Leta 2021 je Microsoft predstavil Bierstadt, Grandview, Seaford, Skeena in Tenorite kot pisave prihodnosti, ki so jih urno dodali med dosegljive možnosti. Uporabniki so jih dve leti uporabljali in Microsoftu poročali o svojih izkušnjah. Zmagal je Bierstadt, ki je na voljo kot družina v več izvedbah - z novim imenom Aptos, ki se imenuje po mestu v Kaliforniji.

Ta bo odslej privzeta pisava v Wordu, Outlooku, PowerPointu in Excelu. Obstoječim uporabnikom jo bodo kot privzeto začeli ponujati v naslednjih mesecih. Pisavo je pripravil Steve Matteson, ki je zasnoval tudi številne druge pisave Windows TrueType, nekaj že v času Windows 3.1...

14 komentarjev

Office bo dobil novo privzeto pisavo

Slo-Tech - Dolgo časa je bila privzeta pisava v Microsoftovem Officeu legendarni Times New Roman, ki se je moral v verziji 2007 posloviti. Zamenjala ga je pisava Calibri, ki pa se sedaj tudi bliža koncu svoje poti. Microsoft je sporočil, da so naročili pet novih pisav, ki se bodo potegovale za privzeto izbiro v naslednji verziji Officea. Odločili bodo uporabniki.

Nove pisave, ki so v igri za novo privzeto, so Meet Tenorite, Bierstadt, Skeena, Seaford in Grandview. Pisave so odslej že na voljo v aplikacijah za Office v Microsoftu 365, in sicer kot pisave v oblaku. V namizni verziji Officea s permanentno licenco pa niso na voljo. Microsoft odzive, katera je najboljše, zbira prek družbenih omrežij. Zmagovalka bo prva pisava v Officeu 2021, po trenutnih podatkih tudi v verziji s permanentno licenco. Calibri bo tako kot Times New Roman ostal na voljo kot ena izmed pisav.

36 komentarjev

Pakistanskega premierja pri ponarejanju izdala Microsoftova pisava Calibri

Slo-Tech - Na drugem koncu sveta se soočajo z zanimivim korupcijskim škandalom, v katerem bo odločilno vlogo, kot kaže, odigrala Microsoftova pisava Calibri. Pakistanski premier Nawaz Sharif se je znašel v težavah, ko je razkritje panamskih dosjejev o poslovanju odvetniške družbe Mossack Fonseca pokazalo, da v tujini obstaja več kot 200.000 bančnih računov na ime njegovih otrok. To samo po sebi ni kaznivo, vzbuja pa sum utaje davkov in pranja denarja, še zlasti ker tega premoženja v Pakistanu niso prijavili, zato je stekla preiskava.

Sharifova hči Maryam Nawaz je na poziv predložila več dokumentov z datumom 6. februar 2006, ki naj bi dokazovali, da Sharif ni storil nič nezakonitega. Toda preiskovalna komisija je svoje delo opravila zelo skrbno. Dokumente je poslala v Radley Forensic...

16 komentarjev

Izšel Ubuntu 10.10

vir: Heise
Heise - Pravkar je izšla nova različica distribucije Linuxa Ubuntu, ki dnevu izida primerno nosi oznako inačice 10.10 in ima kodno ime Maverick Meerkat. Ubuntu in Canonical se še vedno držita šestmesečnega cikla izidov, pri čemer je vsaka verzija polno podprta vsaj 18 mesecev. Predhodna verzija 10.04 je imela oznako LTS (long-term support), kar pomeni, da bo podprta dvakrat dlje, medtem ko je najnovejši Ubuntu 10.10 spet klasičen in kot tak nosi zagotovljeno podporo za 18 mesecev.

Nova verzija ima Linuxovo jedro različice 2.6.35 in grafično okolje GNOME 2.32.0. Pri sveži namestitvi opazimo nekoliko poenostavljen postopek in podporo datotečnemu sistemu Btrfs.

Dodana je nova Ubuntu Font kot privzeta pisava in Software Center, ki sedaj vsebuje kategoriji...

221 komentarjev

Ecofont: varčevanje s črnilom, drugič

Ars Technica - Prejšnji mesec smo poročali o Univerzi Wisconsin - Green Bay, ki se je odločila zamenjati privzeto pisavo na računalnikih, da bi varčevali s črnilom ob tiskanju dokumentov. Vodila jih le lanska raziskava strani Printer.com, kjer so ugotovili, da je Century Gothic najvarčnejša pisava. Sledile so ji Ecofont, Times New Roman, Calibri, Verdana, Arial, Sans Serif, Trebuchet in Tahoma. Diane Blohowiak, ki koordinira uporabniško IT-podporo na omenjeni univerzi, je povedala, da letno porabijo 100.000 dolarjev za črnilo, z novim ukrepom pa pričakujejo pet- do desetodstotni prihranek. Res je, da je pisava Century Gothic širša od običajnih, a stroški papirja so nižji od stroškov kartuš in tonerjev.

Idejo so še bolj razvili v nizozemskem podjetju, kjer so razvili koncept...

36 komentarjev

Zamenjava pisave za varčevanje s črnilom

Arial in Century Gothic

Slashdot - Krilatico Varčevati, pa naj stane, kolikor hoče so se odločili uporabiti na Univerzi Wisconsin - Green Bay, kjer želijo prihraniti nekaj dolarjev s spremembo pisave v elektronskih dokumentih. Namesto privzete pisave Arial bodo odslej uporabljali Century Gothic (obe pisavi sta sicer brezserifni), ki porabi 30 odstotkov manj črnila pri tiskanju. Ugotovili so namreč, da študentje in osebje radi tiskajo elektronska sporočila, zato bodo na ta način privarčevali precej - cene črnila se namreč dvignejo do več tisoč dolarjev na liter. Poleg finančnega prihranka pa želijo s tem tudi obvarovati okolje; gre za del petletke Postanimo zeleni. O oportunitetnih stroških zaradi branja take pisave pa nič.

54 komentarjev