»

Spirit vztraja pri nesmiselnem načinu izmenjave podatkov

Slo-Tech - Sredi meseca je precej razburjena povzročila Spiritova odločitev, da morajo podjetja o porabi ali dobavi energentov po zakonu o pomoči gospodarstvu zaradi energetske krize (ZPGOPEK) poročati na nerazumno zapleten način. Namesto da bi infrastrukturo vzpostavili Spirit, kamor bi se podjetja povezala in odložila podatke - podobno kot delujejo na primer eDavki - se je Spirit odločili za obratno pot. Vsako podjetje mora razviti svojo infrastrukturo (strežnik z dostopom prek API), nato pa se bo Spirit nanje povezoval.

Čeprav so o slabi rešitvi poročali največji mediji, se ni zgodilo nič. Sistem ostaja nespremenjen. Rok za vzpostavitev delujočega sistema se izteče konec meseca, torej v ponedeljek.

Po prvih burnih odzivih v javnosti se je odzvala tudi ministrica za digitalno preobrazbo, ki je napovedala sestanek s pristojnimi na Spiritu. Sestanek se je nekaj dni pozneje tudi zgodil, a so si na ministrstvu umili roke, da je končna odločitev odvisna od Spirita. Tam so vztrajali pri...

103 komentarji

Spirit: postavite svoje strežnike in razvijte API-je, mi jih ne bomo

Slo-Tech - Do konca meseca morajo operaterji, dobavitelji in posredni dobavitelju po zakonu o pomoči gospodarstvu zaradi energetske krize (ZPGOPEK) poročati o porabi energentov in povprečni ceni. Podatke zbira agencija Spirit, ki pa si je zamislila zelo inovativen način za prejemanje podatkov. Vsa zavezanci za poročanje morajo vzpostaviti lastno infrastrukturo, torej strežnike, kamor se bo Spirit lahko povezal prek API-jev, in prenašal podatke.

Spirit je dejal, da je takih podjetij približno 500, pri čemer gre tako za velike sisteme kakor tudi za mala podjetja. Posredni dobavitelj je namreč vsakdo, ki komurkoli zaračunava kakršnokoli porabljeno energijo. Če oddajate prostor za postavitev bankomata in banki na računu posebej izkazujete porabljeno energijo, ste posredni dobavitelj. Če je banka prejela pomoč, ste dolžni poročati. Spirit je to zagato rešil tako, da je objavil matične številke prijaviteljev.

Način poročanja pa predstavlja obrnjeno logiko. Namesto da bi Spirit razvil ustrezno...

215 komentarjev

Opportunity tudi po 12 letih še vozi po Marsu

Slo-Tech - Rover Opportunity po Marsu vozi že polnih 12 let, a še vedno ne kaže, da bo kmalu dokončno umrl. V okviru programa MER so ga izstrelili 8. julija 2003, pred točno 12 leti (25. januarja 2004) pa je na Rdečem planetu pristal. Sestrsko plovilo Spirit je na Mars priletelo tri tedne pred njim, a od leta 2010 ne deluje več. Opportunity pa grize dalje, čeprav je bilo pričakovano trajanje misije zgolj 90 solov (92,5 zemeljskih dni).

Opportunity je pristal na južni polobli, kjer je trenutno zima - solsticij je napočil 2. januarja. Njegove sončne celice pa še vedno zadovoljivo delujejo, zato med zimo ni mrknil. Pridno je nabiral kilometre in v svojih letih delovanja presegel maraton, tako da ima trenutno na števcu 42,65 kilometra, kar je absolutni rekord v vožnji po...

32 komentarjev

NASA obupala nad Spiritom

The New York Times - NASA je v sredo poslala zadnje ukaze roverju Spirit, ki je na Marsu že več kot sedem let. Čeprav je bila njegova misija sprva načrtovana za tri mesece in je prvikrat skoraj odpovedal že po vsega treh tednih, sta s sestrskim vozilom Opportunity preživela več kot sedem let na Marsu.

Spirit je v resne težave zašel leta 2009, ko se je pogreznil v mehak pesek, iz katerega se ni uspel izkopati. Kmalu zatem mu je odpovedalo še desno zadnje kolo in upanja na premik je bilo konec. Sicer mu je že leta 2006 odpovedalo sprednje desno kolo, kar pa je pomenilo le, da je od takrat vozil vzvratno. Kljub temu je na Zemljo ves čas posredoval podatke, dokler ni 22. marca lani...

16 komentarjev

Roverja na Marsu že sedem let

NASA - Vsako leto znova lahko čestitamo NASI, saj njihova roverja še vedno predeta na Marsu in na Zemljo pošiljata podatke. Prvi rover Spirit je na Rdečem planetu pristal 4. januarja 2004, Opportunity pa mu je sledil tri mesece pozneje. Načrtovano trajanje misije je bilo tri mesece, a sedem let pozneje misija še traja.

Spirit se je sicer leta 2009 pogreznil v mehak pesek in se od tedaj ne premika več. Toda kljub temu je še lep čas posredoval na Zemljo koristne podatke, dokler ni lani 22. marca utihnil. Na predelu Marsa, kjer se je zataknil v neugodni legi, je namreč trenutno zima, zato roverju...

7 komentarjev

10 najboljših odkritij robotskih vozil Spirit in Opportunity

vir: NASA
Slashdot - Spirit in Opportunity sta na Mars prispela leta 2004 s primarno nalogo iskanja vode na rdečem planetu. Čeprav je bila njuna pričakovana življenjska doba zgolj 3 mesece, po več kot 3 letih še vedno delujeta, s čimer sta seveda presegla tudi najbolj optimistične napovedi.

Na Space.com so naredili pregled njunih odkritij in oblikovali seznam desetih najpomembnejših:

1. Prvi dokazi, da je nekoč na Marsu tekla voda (obe vozili).
2. Zbrani podatki, ki so omogočili oblikovanje prvega temperaturnega profila za Marsovo ozračje (obe vozili).
3. Oba roverja sta posnela oblake, podobne zemeljskim (glej spodnjo sliko).
4. Spirit je posnel prvo sliko Zemlje iz drugega planeta.
5. Spirit je...

12 komentarjev