»

Evropska komisija predlaga digitalni evro

Slo-Tech - Evropska komisija je danes predstavila pravno podlago, ki omogoča uvedbo digitalnega evra. Gre za projekt, ki ga je Evropska centralna banka formalno začela preizkušati že pred dvema letoma, sedaj pa se pripravlja še zakonodaja. Evropska komisija je ob tem poudarila, da bo končna odločitev odvisna od Evropske centralne banke, ki pa je digitalnemu evru načeloma zelo naklonjena. Pravno podlago bosta morala seveda potrditi še Evropski parlament in Svet. Po optimističnih predvidevanjih bi lahko dobili digitalni evro leta 2027.

Digitalni evro ni nadomestek ali ekvivalent elektronskega denarja, temveč gre za digitalno alternativo gotovini. Ob tem že takoj na začetku povejmo, da digitalni evro gotovine ne nadomešča, temveč predstavlja le vzporedno možnost. Komisija gre v zakonodajnem paketu še dlje in definira kovance in bankovce kot zakonito plačilno sredstvo. Ugotavljajo namreč, da je v nekaterih državah članicah dostop do gotovine resno omejen, ker se zapirajo bančne poslovalnice z...

149 komentarjev

Evropska komisija predlaga digitalno vozniško dovoljenje

Slo-Tech - Evropska komisija je danes predstavila predlog nove direktive o vozniških dovoljenjih, ki med drugim predvideva digitalno vozniško dovoljenje. Z novo zakonodajo želijo doseči cilj nič smrtnih žrtev na evropskih cestah do leta 2050, k čemur bo pripomoglo tudi doslednejše čezmejno preganjanje prometnih prekrškov. Minulo leto je na evropskih cestah umrlo 20.000 ljudi, večinoma pešci, kolesarji in voznikih motornih koles.

Evropsko digitalno vozniško dovoljenje bo dostopno na pametnem telefonu ali drugi digitalni napravi, veljajo pa bo v celotni Evropski uniji. Na ta način bodo zamenjava, podaljševanje ali zamenjava vozniškega dovoljenja enostavnejši. Vse postopke bo namreč možno izvesti prek interneta. Po prehodnem obdobju bodo digitalna vozniška dovoljenja uporabna po celi EU, a ne bodo obvezna. Posameznik bo še vedno lahko imel fizično kartico ali oboje. Predvidevajo, da bodo podrobna pravila dorečena 18 mesecev po sprejetju direktive, izdajanje teh dovoljenj pa bo steklo še...

19 komentarjev

Evropska komisija predlaga sledljivost kripto transakcij

vir: Flickr

Slo-Tech - Evropska komisija je predstavila predlog amandmaja, s katerim namerava dopolniti sveženj pravil EU za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma. Amandmaji predvidevajo sledljivost vseh transakcij v kriptovalutah, predvsem pa prepovedujejo anonimne kriptodenarnice pri ponudnikih storitev, tako kot so v EU že dobro desetletje prepovedani anonimni bančni računi.

Podjetje, ki upravlja premoženje v kriptovalutah bo tako moralo posedovati naslednje podatke o strankah: ime in priimek, naslov, datum rojstva in številko računa. V primeru transakcije pa tudi ime prejemnika, upravljavec prejemnikovega računa pa bo moral pred prenosom sredstev preveriti ali ima o njem vse gornje podatke.

EU bo v naslednjih štirih letih dobila tudi krovni organ za preprečevanje pranja denarja, imenovan Anti-Money Laundering Authority (AMLA), ki bo usklajeval nacionalne organe, da bi zagotovil pravilno in dosledno uporabo pravil EU v zasebnem sektorju.

Po mnenju Evropske komisije so ukrepi...

75 komentarjev

Evropska komisija predlaga ogljične carine

Slo-Tech - Evropska komisija je v sredo predlagala uvedbo ogljičnih carin, ki bi jih EU izrekala na nekatere vrste uvoženih izdelkov iz držav, kjer se ogljični izpusti niso obdavčeni na enak način kakor v EU. Komisija meni, da te države oziroma proizvajalci izvajajo okoljski damping, saj nadpovprečno onesnažujejo z izpusti ogljikovega dioksida, česar v ceno ne vračunajo. Zaradi tega potem evropski proizvajalci, ki morajo spoštovati višje okoljske standarde in ki jih tepejo dragi kuponi za izpuste ogljikovega dioksida, niso konkurenčni.

Komisija zato predlaga, da bi leta 2026 uvedli ogljične carine na uvoz jekla, aluminija, cementa, gnojil in električne energije, s čimer bi vzpodbujali spoštovanje okoljskih standardov in zaščitili domače proizvajalce, ki se jih že držijo. Z novo ureditvijo bi bili najbolj prizadeti Rusija, Turčija, Kitajska in Velika Britanija, medtem ko ZDA niti ne. V Komisiji pričakujejo, da bo z dvigom okoljske zavesti v ZDA tudi tam uvedena podobna ureditev.

Toda tudi...

43 komentarjev

Evropska komisija predlaga nadaljnja znižanja cen mobilnega gostovanja

The New York Times - Evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes je predstavila predlog nadaljnjega zniževanja maksimalnih cen za gostovanje uporabnikov mobilnih telefonov v tujih omrežjih, ki bi veljale po celotni Evropski uniji. EU znižuje cene že od leta 2009, trenutno pa so v uporabi ceniki od lanskega 1. julija. Zadnje znižanje je določeno za letos, zato si Kroesova želi nadaljevanje tega programa.

Predlagana cena za minuto odhodnega klica v tujem omrežju za leto 2014 znaša 24 centov, medtem ko trenutno znaša 39 centov. Dohodne klice želi Kroesova poceniti s trenutnih 15 centov na 10 centov na minuto. Cenejši bi bil tudi prenos podatkov, saj bi se cena za 1 MB...

22 komentarjev

Evropska komisija&Intel

AnandTech - Evropska komisija raziskuje Intel-ovo umazano taktiko igre. Očitno je šel Intel s svojo agresivno politiko trženja tokrat predaleč. Evropski komisiji gre namreč v nos Intel-ova "Intel Inside" marketinška oznaka. Le-ta naj bi namreč nagrajevala proizvajalce računalnikov, ki uporabljajo le Intel-ove čipe in kaznovala tiste, ki bi uporabljali čipe konkurenčnih proizvajalcev. Da povzamem: evropska komisija je jezna na Intel, ker le-ta daje na računalnike s samo Intel-ovimi čipi "Intel Inside" nalepke. Šlo naj bi za nelojalno konkurenco, ki spodbuja uporabo izključno Intel-ovih čipov, čeprav bi drugi, konkurenčnih proizvajalcev, prinesli boljše rezultate za potrošnika.

4 komentarji