»

V veliki kriptoaferi na Hrvaškem poniknilo 70 milijonov evrov

Slo-Tech - Na Hrvaškem je izbruhnila velika afera, ki je reška družba za vlaganje v kriptovalute BitLucky nenadoma nehala poslovati. Lastnik in ustanovitelj Luka Burazer je v petek vlagateljem poslal obvestilo, da je stanje podjetja izjemno resno in da bo več informacij o krizni situaciji posredoval v naslednjih dneh. Ti so napočili, informacij pa ni bilo. Burazer je sedaj neznano kje, vlagatelji pa se sprašujejo, ali so vsi njihovi vložki izgubljeni. Primer preiskuje tudi policija.

Po neuradnih podatkih je oškodovanih vsaj 800 ljudi, ki so izgubili približno 70 milijonov evrov. Najmanjši vložki so znašali 2000 evrov, največji pa so dosegli šestmestne številke. Burazer se ne odziva na klice in elektronska sporočila, na družbenih omrežjih pa so izginili vsi njegovi profili.

Burazer je vlagateljem obljubljal visoke donose. Ti naj bi znašali od pet do 25 odstotkov, kar ni ekstremno, je pa še vedno dovolj, da se zdi poslovni model nevzdržen. Pobiral je od 20 do 40 odstotkov provizije, denar pa...

54 komentarjev

Španija omejuje oglaševanje kriptovalut, na Kosovo po prepovedi razprodaja opreme

Slo-Tech - Španija je napovedala ostro regulacijo oglaševanja kriptovalut in z njimi povezanih produktov, kar vključuje tudi družbena omrežja in vplivneže (influencers). Njihova agencija za trg vrednostnih papirjev CNMV (Comisión Nacional del Mercado de Valores) bo organizirala tudi velike kampanje, v katerih bo prebivalstvo opozarjala na tveganja, ki jih prinaša nakup tovrstnih instrumentov.

Španska vlada je sporočila, da bodo morali oglaševalci in podjetja vsaj 10 dni pred oglasno kampanjo obvestiti CNMV, če bo kampanja merila na več kot 100.000 ljudi. CNMV bo spremljal oglase in odredil, da se morajo vanje vključiti opozorila o tveganjih. Pravila veljajo tudi za vplivneže na družbenih omrežjih, ponudnike storitev in tudi oglaševanje v imenu tretje osebe. Spomnimo, ko je nogometaš Andres Iniesta novembra na Twitterju samo omenil eno izmed kriptomenjalnic, CNMV takoj reagiral in ga opozoril, da se mora pred nakup kriptovalut natančno poučiti o njih in da to svetujejo tudi drugim ljudem.

148 komentarjev

Coinbase začel kotirati

Slo-Tech - Na newyorški borzi je včeraj začel kotirati Coinbase, ki upravlja istoimensko kriptomenjalnico. Prvi dan trgovanja so delnice presegle 400 dolarjev, s čimer se je tržna kapitalizacija podjetja zavihtela nad 100 milijard dolarjev. Coinbase se ni odločil za javno ponudbo delnico (IPO), kot to običajno storijo podjetja pred začetkom kotacije, temveč so na borzo NASDAQ odpravili neposredno (direct listing). To pomeni, da ne izdajo novih delnic, temveč se začne trgovati z obstoječimi, ki so jih lastniki pridobili v predhodnih krogih investiranja.

Coinbase sta Brian Armstrong iz Airbnbja in Fred Ehrsam iz Goldman Sachsa ustanovila leta 2012. Odtlej je postala največja kriptomenjalnica v ZDA, ki ima več kot 50 milijonov uporabnikov. Lani je ustvarila 322 milijonov dolarjev dobička ob 1,3 milijarde dolarjev prihodkov. Letos pa so samo v prvih treh mesecih ustvarili 1,8 milijarde dolarjev prihodkov, kar je seveda posledica skokovite rasti vrednosti bitcoina, kar je pripeljalo tudi več...

21 komentarjev

Kanada dobiva prvi indeksni sklad, ki sledi bitcoinu

Slo-Tech - Kanadska agencija za trg vrednostnih papirjev (Ontario Securities Commission) je odobrila prospekt indeksnega sklada, ki bo sledil gibanju tečaja bitcoina. To pomeni, da že kmalu pričakujemo začetek delovanja Purpose Bitcoin ETF, ki ga bo upravljal Purpose Investments Inc. To bo prvi kotirajoči indeksni sklad (ETF) na svetu, ki bo investiral neposredno v bitcoine in ne kakšne izvedene instrumente iz kriptovalut, so sporočili iz Purpose Investments.

Nakup bitcoinov je sicer že zelo enostaven, a za varno hranjenje v lastni režiji je nekaj znanja vseeno potrebnega, medtem ko imajo spletne menjalnice in denarnice svoje pasti. Zaradi tega so finančni instrumenti, ki sledijo vrednosti bitcoina, smiselni, saj omogočajo vlaganje v kriptovalute širši množici malih in institucionalnih vlagateljev, ki jim tako ni treba skrbeti za tehnične podrobnosti varnega skladiščenja bitcoinov. Že doslej so obstajali nekateri izvedeni finančni instrumenti na kriptovalute, denimo terminske pogodbe...

11 komentarjev

SEC toži Ripple

Brad Garlinghouse

Slo-Tech - Ameriška Agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) je včeraj vložila tožbo zoper Ripple Labs Inc. ter njuna izvršnega direktorja in predsednika, ker da sta prodala za 1,3 milijarde dolarjev vrednostnih papirjev brez kritja. SEC je vložitev tožbe napovedal v ponedeljek zvečer in jo naslednji dan resnično vložil. To je eden največjih sodnih primerov v povezavi s kriptovalutami.

Kriptovaluta ripple obstaja od leta 2012 in je s tržno kapitalizacijo 22 milijard dolarjev tretja največja kriptovaluta (za bitcoinom in ethrom). Tržna kapitalizacija podjetja je leta 2019, ko je bil zadnji krog vložkov investitorjev, znašala 10 milijard dolarjev. SEC podjetja in odgovorna vodilna obtožuje prodaje vrednostnih papirjev brez kritja. Od leta 2013 so prodali več kot 14,6 milijard žetonov XRP (ripple), ki so vredni dobre 1,3 milijarde dolarjev. Izvršni direktor Brad Garlinghouse je osebno prodal za 150 milijonov dolarjev kriptožetonov, predsednik Chris Larsen pa za 450 milijonov dolarjev.

...

37 komentarjev

Kako FURS in ATVP regulirata kriptožetone in kriptovalute

Slo-Tech - Z naraščajočo priljubljenosti kriptovalut in javnih ponudb kriptožetonov (ICO) se čedalje pogosteje postavljajo vprašanja, kako je to pravno urejeno in kaj je na tem področju še treba regulirati. Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP), ki je na primer ob ICO-ju ICONOMI-ja opozarjala, da področje v Sloveniji še ni regulirano in zato vlagatelji niso zaščiteni s strani ATVP-ja, je v petek zainteresirano javnost pozvala, naj izrazi svoje mnenje glede regulacije kriptožetonov. Rok se izteče 15. marca.

ICO. ATVP ugotavlja, da je ICO čedalje popularnejši instrument, s katerim so doslej zbrali že več kot 3,7 milijarde evrov sredstev. ICO je podoben javni ponudbi delnic (IPO), ni pa enak. Bistvene razlike so v naravi pravic, ki so pri ICO manjše, saj žeton ni...

507 komentarjev