»

Ali za skeniranje potrebujemo polne kartuše? HP: Seveda!

Slo-Tech - Dobro znano dejstvo je, da črnilo ni potrebno za skeniranje dokumentov ali pošiljanje faksov, in zagotovo je mogoče izdelati večnamenski tiskalnik, ki ti funkciji opravlja tudi, če mu zmanjka črnila, trdijo tožniki v tožbi, ki so jo februarja vložili zoper Hewlett-Packard. V njej podjetju trdijo, da je prodajalo večnamenske naprave - tiskalnike, skenerje in fakse v enem - ki ne delujejo brez črnila. HP je hitro odgovoril z zahtevkom, da se tožba zavrže, saj da tega dejstva nikoli prikrivali. Zvezno sodišče v Kaliforniji je sedaj ta zahtevek zavrnilo, zato se bo tožba lahko nadaljevala.

Seznam taktik, s katerimi proizvajalci tiskalnikov priklepajo kupce tiskalnikov na lastne kartuše, je dolg in zvijačen. Sega od nepopolne porabe črnila, onesposabljanja neorginalnih kartuš in sumljivih posodobitev, do načrtovane odpovedi tiskalnikov po prednastavljenem številu natisnjenih strani. Medtem ko nekatere izmed taktik vsaj v teoriji držijo, denimo bojazen pred okvarami komponent zaradi...

70 komentarjev

Nov perfiden način za priklep na originalne kartuše

The Verge - V zadnjih tednih pišemo o domiselnih praksah proizvajalcev tiskalnikov, da bi od strank iztisnili še zadnje kaplje, kar vključuje onemogočenje uporabe neoriginalnih kartuš, oddaljeno posodabljanje tiskalnikov, zaradi česar so obstale tudi originalne kartuše, potratno metanje črnila v smeti in odpoved tiskalnika, ko se števec strani izteče. HP je iznašel še en način, in sicer naročnino HP+.

Zamisel ni nova, a ljudje se še vedno opečejo, ker je nepovratna. Ob nakupu nekaterih tiskalnikov, denimo HP Deskjet 2755e, imajo kupci sedem dni časa, da se priključijo HP+. Prednosti so videti mamljive: šest mesecev brezplačnega črnila, leto dni podaljšane garancije, aplikacija Advanced HP Smart in celo sodelovanje v programu pogozdovanja. A drobni tisk razkriva hudo past. Čeprav je iz HP+ moč izstopiti, njegovih posledic ni možno razveljaviti.

S pristopom k HP+ namreč uporabniki dovolijo naložitev popravka firmwara na tiskalnik, ki trajno onemogoči uporabo neoriginalnih kartuš. Za delovanje...

41 komentarjev

Hewlett-Packard to pot onesposobil kar vse kartuše

Slo-Tech - Hewlett-Packard nas je že večkrat razjezil, ko je skušal ali tudi uspel onesposobiti tiskanje z neoriginalnimi kartušami, po možnosti s posodobitvijo tiskalnika na daljavo. Sedaj jim je uspel še korak naprej, saj so onesposobili kar vse kartuše. Zadnja posodobitev firmwara ta vikend je veliko tiskalnikov spremenila v ogromne obtežilnike papirja. Tiskalniki so po zadnji posodobitvi izpisali modro kodo napake 83C0000B, gre pa za modele OfficeJet 902x.

Napaka se pojavlja vsaj od 8. maja, a je še minuli teden Hewlett-Packard zagotavljal, da jo bo odpravil v najkrajšem možnem času. Kot sami pravijo, je prizadetih le manjše število uporabnikov, a na forumih pritožbe dežujejo iz ZDA, Francije, Nemčije, Poljske in celo Nove Zelandije. HP pravi, da se bo napaka odpravila tekom meseca, ko se bodo tiskalniki posodobili. Še vedno pa ni znano, kaj bi naj novi firmware odpravljal, kako je pohabil tiskalnike in kdaj jih bo HP uspel oživiti.

Tiskalniki, ki so povezani v internet in se...

30 komentarjev

Hewlett-Packard s posodobitvijo na daljavo onesposobil uporabo neoriginalnih kartuš

Slo-Tech - Pravzaprav je neverjetno, da je v 21. stoletju črnilo za tiskalnike še vedno ena najdražjih tekočin na svetu, proizvajalci pa aktivno blokirajo vse alternative. A Hewlett-Packard je le eden izmed proizvajalcev, ki ne popušča. Ta teden so izdali posodobitev firmwara za svoje tiskalnike, ki je razjezila številne uporabnike, ko jim je onemogočila uporabo neoriginalnih kartuš.

Tiskalniki so se posodobili na daljavo, novi firmware pa je onesposobil uporabo alternativnih kartuš. Tiskalniki za delovanje zahtevajo prisotnost posebnega čipa, ki ga imajo le originalne kartuše, kar sicer ni nezaslišana praksa. Doslej so se v takih primerih le pritožili in opozarjali, kaj vse gre lahko narobe, a so vendarle tiskali. Odslej pa preprosto obmirujejo. Hewlett-Packard je dejal, da so firmware posodobili, da bi zmanjšali tveganje za napade na malware (?), uporaba neoriginalnih kartuš pa lahko predstavlja tveganje za delovanje, kakovost tiska in varnost naprav. Na spletni strani piše še, da s tem...

70 komentarjev

HP se je v nekaj evropskih državah poravnal zaradi blokade neoriginalnih kartuš

Slo-Tech - Hewlett-Packard se je poravnal zaradi blokade uporabe neoriginalnih kartuš, ki jo je uvedel z nadgradnjo Dynamic Security leta 2016. Lastniki tiskalnikov, ki so tedaj nadgradili firmware, nenadoma niso mogli več uporabljati kartuš in tonerjev, ki niso imeli HP-jevih čipov. Čeprav je HP trdil, da s tem pomagajo uporabnikom, da ne bi uporabljali kartuš in tonerjev slabe kakovosti, so uporabniki to razumeli predvsem kot izkoriščanje visokih cen originalnih črnil.

To posredno priznava tudi HP, ki se je že v več državah poravnal. Sedaj so na vrsti Belgija, Italija, Španija in Portugalska, kjer so minuli teden sklenili dogovor o plačilu odškodnine. Potrošnike je zastopala organizacija Euroconsumers. HP bo plačal 1,35 milijona evrov lastnikom tiskalnikov, ki so zaradi nadgradnje Dynamic Security utrpeli izgubo. Posamezni lastnik bo prejel 20-95 evrov, odvisno od modela tiskalnika in škode. Pri tem HP izrecno poudarja, da plačilo odškodnine ni priznanje nepravilnosti ali upravičenosti...

5 komentarjev

Hewlett-Packard množično onesposobil neoriginalne kartuše

Slo-Tech - Številni uporabniki Hewlett-Packardovih brizgalnih tiskalnikov so minuli torek žalostni zrli v svoje tiskalnike, ki so nenadoma začeli javljati, da je vstavljena kartuša poškodovana in da jo bo za nadaljnji tisk treba zamenjati. To se je zgodilo izključno uporabnikom neoriginalnih kartuš, zato so ljudje hitro posumili, da je HP namerno onesposobil njihovo uporabo. Sedaj to med vrsticami priznava tudi HP.

Sumljiva je bila zlasti množičnost, ker so vsi ti tiskalniki odpovedali na isti datum. Na internet se je kmalu usulo na tisoče pritožb uporabnikov, a je HP sprva kakršnokoli manipulacijo zanikal in dejal, da gre za posledico uporabe neoriginalnih, slabih kartuš. Kasneje so svojo izjavo spremenili in dejali, da je to...

67 komentarjev

Hewlett-Packard povišal dobiček za četrtino

Gibanje delnice HP v zadnjem letu

CNet - Hewlett-Packard je včeraj objavil poslovne rezultate za prvo fiskalno četrtletje leta 2010, ki se je končalo januarja. V tem obdobju so zabeležili prihodke v višini 31,2 milijarde dolarjev, s čimer so ustvarili 2,32 milijarde dolarjev dobička. Osemodstotni rasti prihodkov in 25-odstotni rasti dobička ne gre oporekati, čeprav so analitiki pričakovali še za 10 odstotkov višji dobiček. Prodaja PC-jev se je povečala za 26 odstotkov, medtem ko so na strežniškem trgu vknjižili 11-odstotno rast. Glavni razlog za vzpodbudno rast pa je bila dobra prodaja tiskalnikov, ki je lani zaradi zelenega računalništva precej šepala. HP je vložil ogromno truda v oživitev tiskalnega dela podjetja in to se jim začenja obrestovati.

Pričakovanja za preostanek leta so smela. Glavna finančnica Cathie...

1 komentar

HP: "Vaši kartuši je potekel rok trajanja."

The inquirer -

Nekako smo navajeni, da imajo določeni izdelki na embalaži naveden rok trajanja, pred katerim jih je potrebno porabiti. Tovrstne omejitve so se običajno nanašale na živila in drugo pokvarljivo blago, a se, kot vse kaže, tudi to spreminja.

Tiskalniški gigant Hewlett Packard namreč meni, da je tudi njihovo črnilo hitropokvarljivo, saj so v svoje lastne kartuše vgradili mehanizem, ki po izteku roka trajanja preprečuje tiskanje, četudi je kartuša še polna barve. Novo HP-jevo domislico je prvi odkril uporabnik, ko se je njegov tiskalnik višjega razreda (HP BusinessJet 2200C) pritožil, češ, tiskanje ni več mogoče, zato se je obrnil na HP.

HP je v odgovoru povedal, da datum odtisnjen na ovitku ni rok trajanja in dejal, da je edina možna razlaga, zakaj je do te situacije prišlo, da je pustil kartušo v tiskalniku več kot 30 mesecev, ali pa je bila le-ta starejša od štirih let in pol. Če ste se kdaj spraševali, čemu je namenjen datum, odtisnjen na ovitku; takrat bo kartuša stara poltretje...

23 komentarjev

Trg strežnikov: HP na prvem mestu

Vnunet - Združeni Hewlett-Packard je prevzel prvo mesto na lestvici tržnega deleža na strežniškem trgu. Tu je izpodrinil večnega tekmeca IBM, katerega četrtletni prihodki so iz 3.5 MIO GBP (v enakem obdobju lani) padli na 2.9 MIO GBP. Klik!

17 % upad prihodkov pa zna biti -- čeprav ni omenjeno -- za giganta kar hudičev zalogaj. Ne smemo namreč pozabiti, da imajo taka podjetja veliko večja vlaganja v sam razvoj, da vezave sredstev ne omenjam. No, po drugi strani pa je svoj konec tortice izgubil tudi 'združeni' HP, ki ima s 33 % drobtinic za skoraj 1.8 % manj, kot sta jih leto dni nazaj imela HP in Compaq posamezno.

Seveda pa so ti rezultati dejansko samo tržni delež prodanih enot -- ne vključujejo storitev (vzdrževanje), ki so za podjetja še kako pomembna (tiskalniki : kartuše analogija [:)])

0 komentarjev