»

Intel lansiral procesorje Core Ultra

vir: Intel
Intel - Kot so obljubili, so pri Intelu v četrtek naznanili razpoložljivost prvih izdelkov na podlagi procesorjev nove arhitekture Meteor Lake. Toda tovrstne prenosnike je ta hip še zelo težko dobiti in večina napovedanih izide šele v začetku prihodnjega leta.

Ko so pri Intelu septembra ponudili podrobnejši pogled v drobovje najnovejše procesorske arhitekture Meteor Lake, je bilo jasno, da smo na pragu korenitega preloma v njihovi strategiji dizajna čipov, saj smo lahko videli kopico zanimivih novosti. Prvič; z meteor laki modri tabor naposled prehaja na čipletno tehnologijo, pri čemer za nameček uvaja napredni način pakiranja Foveros, ki uporablja dvonivojske čipe in tako omogoča, da povezave med čipleti ne izgubljajo toliko energije kot v pristopih tekmecev (beri: AMDja). Drugič; inženirji so za varčevanje z energijo uporabili idejo namenskega SoC čipleta, v katerega so vdelane vse potrebne enote za osnovno delovanje procesorja, vključno z dekodirniki videa in dvema varčnima E-jedroma,...

24 komentarjev

Znane so podrobnosti Intelovega novega poimenovanja

Slo-Tech - Pred poldrugim mesecem smo poročali o prihajajočih spremembah Intelovega poimenovanja procesorjev, o čemer se je sedaj razgovoril tudi proizvajalec. Ključne novosti so tri: iz oznak Core iX bo odpadel i, uvedli bodo novo vejo procesorjev Ultra ter manj poudarka dajejo generacijam.

Prva sprememba je najenostavnejša, čeprav verjetno tudi manj najmanj razumljiva. V zadnjih petnajstih letih se je poimenovanje Core i3, i5, i7, i9 tako uveljavilo, da smo si težko predstavljali Intelove procesorje z drugačnimi imeni. Sedaj si jih bomo morali, a sprememba ne bo drastična. Postali bodo Core 3, 5, 7 in 9. Zakaj se je Intel odločil za to spremembo, ni razkrili. Leta 2008 je Core i3 namesto Core Duo predstavljal začetek novih procesorjev nizkega cenovnega razreda, podobno pa se bo očitno zgodilo tudi sedaj.

Druga novost bo veja procesorjev Ultra. Intel želi bolj ločiti modele, ki so namenjeni najvišjemu cenovnemu razredu. Da bi ti bolj izstopali, bodo dobili označbe Ultra. Prvi taki bodo na...

8 komentarjev

Intel bo upokojil znamko Core iX

Slo-Tech - Poldrugo desetletje po prvih procesorjih Core i7 se je intel odločil, da se bo od znamenite črke i poslovil. Naslednja družina procesorjev, ki ima delovno ime Meteor Lake, se bo imenovala drugače, so potrdili v podjetju. Kakšno bo novo ime, pa še niso razkrili, a neuradno se govori kar o Core.

O spremembi je prvi poročal Dylan Patel, ki je bil do novice kritičen. Ironično je dejal, da Intel rešuje problem upadajočega tržnega deleža, ki jih je presenetil po desetletjih prevladovanja na trgu, z ukinitvijo priljubljene blagovne znamke. Brez pametnega razloga bodo ukinili prepoznavno znamko, je dodal. Mediji so vest hitro pograbili, ko jo je potrdil Intelov tiskovni predstavnik Bernard Fernandes. Zapisal je, da so na prelomni točki, zato se obetajo spremembe, o katerih nas bodo pravočasno obvestili.

V bazi AOTS (Ashes of the Singularity) se je novi procesor pojavil pod oznako Intel Core Ultra 5 1003H. Procesorji Meteor Lake bodo na voljo v drugem letošnjem polletju, zato ni...

15 komentarjev

Intel bo zaostal tudi za TSMC-jem

Slo-Tech - Pred štirimi leti je Intel padel s prestola, ko ga je v obsegu proizvodnje polprevodniških čipov prehitel Samsung, sedaj ga bo ujel in prehitel še TSMC. Bližajo se objave poslovnih rezultatov za drugo letošnje četrtletje, za katero analitiki predpostavljajo preobrat. Pričakujejo, da bo TSMC prodajo povečal za 43 odstotkov na 18,1 milijarde dolarjev, medtem ko Intelu napovedujejo 2-odstotni upad na 18,0 milijarde dolarjev. Velika rast TSMC-jevega prometa je posledica povečanja naročil partnerjev, kot so Qualcomm, Nvidia, AMD in Apple, ki čipe dizajnirajo sami, potem pa jih zanje proizvede tudi TSMC.

Intel in TSMC sta fundamentalno različni podjetji. Čeprav Intel tudi proizvaja po naročilu, glavnino proizvodnje vendarle predstavljajo lastni čipi, torej za v Intelo razvite, načrtovane in oblikovane izdelke. TSMC-jevih procesorjev po drugi strani sploh ne moremo kupiti, temveč pri njih nastajajo čipi za paleto elektronskih naprav, ki jih razvijajo in sestavljajo drugi proizvajalci.

5 komentarjev

Grafičnih kartic Arc letos še ne bo na pretek

vir: Intel
Intel - Na sestanku z vlagatelji so Intelovi vodje razgrnili nekaj napovedi, med katerimi so bile za potrošnike še najbolj zanimive tiste okoli grafičnih kartic Arc.

Konec tedna je procesorski gigant iz Santa Clare pripravil predstavitev za investitorje, na kateri so pojasnili splošne usmeritve glede izdelkov v bližnji prihodnosti. Podjetje za letos napoveduje promet v višini 76 milijard ameriških dolarjev, pomenljiv v tem oziru pa je predvsem podatek, da po odštetih investicijah in dividendah načrtujejo negativno ničlo, saj bodo za razvoj namenili 27 milijard, predvsem za nove proizvodne zmogljivosti v Arizoni in Ohiu. Intel je trenutno v zgodovinsko hitrem razvoju novih proizvodnih tehnologij in kapacitet, toda o tem kaj bistveno novega tokrat niti niso povedali. Kar se tiče produktov, je bil fokus tokrat manj na procesorjih Core in toliko bolj na grafični tehnologiji Xe ter strežniških procesorjih Xeon.

Raja Koduri je potrdil, da bodo grafično linijo Arc lansirali z modeli na...

20 komentarjev

Intel želi procesorsko krono nazaj do leta 2025

preimenovani procesi

vir: Intel
Intel - Modri procesorski velikan je na dogodku Intel Accelerated prvič nekaj nadrobneje predstavil dejanske proizvodne tehnologije, s katerimi se želi v roku petih let otresti trenutnega zaostanka za konkurenco in vnovič zavladati tako področju proizvodnje računalniških čipov kot tudi trgu samih procesorjev.

Da je Intel konec preteklega desetletja padel v tehnološko luknjo, je že precej obrabljeno dejstvo. Preskok s 14-nanometrskega na 10-nanometrski proizvodni proces se je prav spektakularno ponesrečil, posledice pa bo podjetje čutilo še nekaj časa, saj sta na področju proizvodnje TSMC in Samsung pridobila konkretno, nekajletno prednost, medtem ko pri samih čipih AMD tudi veselo utripa z vzvratnimi lučmi. Poglaviten problem je torej v optimizaciji razvoja proizvodnje in da bi se modri tabor vrnil na pota stare slave, je v preteklih mesecih potegnil nekaj konkretnih potez. S februarjem je na čelo podjetja stopil veteran Pat Gelsinger, ki je v vrnitev prepričal še nekaj preteklih...

32 komentarjev

Intel uradno izdal Skylake

Ars Technica - Intelovi procesorji iz družine Skylake so po nekajmesečni zamudi tudi uradno izšli, čeprav sta prva primerka na plano pokukala že pred mesecem dni. Procesorji Skylake so tako kot Broadwell zgrajeni v 14-nm tehnologiji, isto pa bo veljalo tudi za naslednike Kaby Lake. Glavne odlike Skylaka so večja računska moč (tako v splošnem kakor v grafičnem delu) in nižja poraba energije.

Novi procesorji
za hibride, tablične računalnike in ultralahke prenosnike (linija Y) bodo imeli oznake Core m3, Core m5 in Core m7, izšel pa bo tudi en Pentium. Kakšnih bistveni razlik med prvimi tremi ne bo, saj bodo imeli vsi dve jedri (štiri niti), grafiko Intel HD 515, 4 MB L3 predpomnilnika in deklarirano porabo 4,5 W. Bistvena razlika bo v frekvenci, ki bo segala od 900 MHz do 1200...

155 komentarjev

Sandy Bridge-E navsezadnje letos, konec življenja za starejše procesorje

techPowerUp! - Po prvotnih napovedih o izidu še pred koncem leta in po kasnejših poročilih, da bo izid platforme Sandy Bridge-E zamudil ter se zgodil šele v prihodnjem letu, zdaj končno bolj uradno vemo kdaj bo do izida prišlo. Zgodil naj bi se letos v zadnjem četrtletju, a z nekoliko okleščenimi veznimi čipovji. Ta so bila tudi vzrok za napovedi o zamudah, ki pa se jih bodo pri Intelu ognili prav z zamenjavo čipa s kodnim imenom Patsburg-D za Patsburg-A/B, ki ima manjše število vgrajenih krmilnikov za SATA.

Poleg okvirnega prihoda procesorjev Sandy Bridge-E smo iz pobeglih načrtov izvedeli še, da bo trojico procesorjev, štirijedrnega Core i7-3820 ter šestjedrna Core i7-3930K in i7-3960X, Intel zamenjal v drugem četrtletju prihodnjega...

16 komentarjev