»

Projekt GNOME praznuje 10. obletnico

vir: OSNews
OSNews - Leta 1997 je Miguel De Icaza na GTK poštnem seznamu najavil, da bo kot odgovor na KDE, ki uporablja lastniško Qt knjižnico, GTK uporabil v novem namiznem okolju. Ustanovljena je bila fundacija GNOME.

Ravno danes mineva od tega 10 let, GNOME pa je prehodil že kar lepo pot. Po dveh letih od ustanovitve so izdali prvo izdajo, ki je bila še precej podobna KDE in Windows.

Leta 2002 so z različico 2.0 prešli na GTK 2 in izdali smernice za uporabniški vmesnik. GTK 2 je omogočil glajene pisave.



Z izdajo 2.4 pa so najavili, da bodo nove različice izdajali vsakih 6 mesecev, kar je všeč predvsem izdelovalcem distribucij. Od takrat je GNOME privzeto namizje (ali pa so...

59 komentarjev

Pipin Odprti termin: Pingo 4

Slo-Tech - Tokrat v torek, 18. oktobra ob 19.00 v Kiberpipi na Pipinem odprtem terminu predstavljamo Pingo Linux - slovenska distribucija Linuxa. Gre za preprost, poslovenjen in uporabniku prijazen operacijski sistem, ki temelji na najbolj popularnih odprtih distribucijah podjetja Red Hat in projekta Fedora. Predstavili ga bodo sami avtorji.

Pingo Linux združuje poslovenjeni namizji KDE in GNOME, poslovenjeno pisarniško zbirko OpenOffice.org, spletni brskalnik in poštni program Mozilla, poslovenjen namestitveni program, multimedijske aplikacije in orodja za upravljanje s sistemom.

Predstavljene bodo novosti najnovejša različice Pingo 4. Poleg tega bodo razvijalci demonstrirali reševanje najbolj pogostih težav s katerimi se uporabniki srečujajo pri vsakodnevnih opravilih. Obiskovalci bodo prejeli distribucijo na medijih CD in DVD.

12 komentarjev

Napredni upravljalniki oken za Unix

OSNews - Ena izmed posebnosti Unixa je, da si lahko sami izbiramo okenski upravljalnik, ki bo skrbel za obnašanje naših oken. Namen okenskega upravljalnika je, da upravlja okna, vendar večina izmed njih (tudi tisti v okoljih Windows, MacOS, KDE in GNOME) samo nudi možnosti, s pomočjo katerih moramo sami poskrbeti za upravljanje oken. Članek na OSNews.com pa predstavlja napredne upravljanike za Unix, ki samodejno razporejajo okna po namizju, ko je to izvedljivo, in ponujajo dodatne možnosti, kot so v zavihke razporejena okna (istega programa), popoln (in hitrejši) nadzor nad okni s tipkovnico in še kaj. Avtor si je ogledal upravljalnike PWM, Ion in WMI, poleg tega pa je predstavil še Exposé, ki...

4 komentarji

OpenOffice.org v obleki KDE

OOo kot del KDE

PC Linux Online - Na voljo je posebna različica najnovejšega OpenOffice.org 1.1.1, ki uporablja ogrodje domačih gradnikov KDE in zbirko ikon Crystal, ki je ravno tako del KDE. Na ta način je najbolj priljubljena prosta pisarniška zbirka postala bistveno bolj povezana z najbolj priljubljenim namiznim okoljem za Linux. To je še posebej pomembno za končne uporabnike, ki so se doslej pritoževali nad neskladno podobo namiznega okolja in zbirke, ki jo potrebujejo za vsakodnevna opravila. Klik!

In kdaj bosta tudi KDE in Gnome tako povezana ...

33 komentarjev

KDE 3.1.1 prihaja

KDE.org - Danes je projekt KDE širnemu svetu naznanil izid KDE 3.1.1, posodobljene različice nadgradnje tretje generacije najbolj naprednega in zmogljivega prostega namizja za Linux in ostale UNIX sistema. KDE 3.1.1 prinaša osnovno namizje in še sedemnajst dodatnih programski paketov, kot so omrežje, multimedija, izbobraževanje, PIM, igre, pripomočki in drugi. Na voljo je že v enainpetdesetih jezikih. Več o tem in dolvleka.

4 komentarji

Daljinec ali kreditna kartica?

Mikhailtech - Ob testu sledečega daljinca bi se verjetno lahko vprašali vprašanje iz naslova. Če seveda ne bi poznali barv in bi razločili samo oblike. K sreči temu ni tako..

Nekaj takšnega mi je prišlo na pamet, ko sem gledal opis PSXAmpa na Mihkail Techu. Zadev(ic)a je velika oziroma majhna samo 90x55 mm in debela malo več kot 7 njih. Sicer je daljinec, kot ste lahko prebrali iz imena, namenjen Playstationu, samo po zagotovilih avtorja članka deluje prav tako dobro na standarnih IR sprejemnikih. Vas zanima, kaj so ugotovili, ko so napravo razstavili? Klik.

0 komentarjev

Prvi obrisi novega KDE in GNOME namizja

The Register - Ljudje pravijo, da je dobra konkurenca vedno dobrodošla, saj podjetje ali, v tem primeru, razvijalce prisili, da se izmišljujejo vedno nove in nove stvari. Čeprav sta si namizji KDE in GNOME v sorodu, saj ju povezuje ista GPL licenca, programerji obeh namizij kar tekmujejo, kdo bo ponudil več. Tako sta pred kratkim obe skupini razvijalcev izpljunili svoje testne različice obeh namizij. Od njih sicer še ni preveč za pričakovati, saj sta vse prej kot končani, vendar pa lahko radovednežem povesta, kako bo vse skupaj vsaj približno izgledalo, ko bodo izšle polne različice. Več o tem si preberite tukaj.

0 komentarjev