»

Google ukinil omejitev števila datotek v Drivu

Slo-Tech - Medijski pritisk včasih podjetja prisili v spremembe, še zlasti kadar jih ne stanejo mnogo. Ko je minuli teden po internetu zaokrožila vest, da je Google v oblačni hrambi omejil število datotek na pet milijonov, se je podjetje hitro odzvalo. Omejitev so odpravili, je tiskovni predstavnik za Google Workspace potrdil včeraj.

Ljudje so namreč ugotovili, da je Google omejitev uvedel namenoma in da ni šlo za kakšnega hrošča ali tehnološko omejitev. V podjetju so sicer dejali, da so omejitev vzpostavili zaradi preprečevanja zlorab. Tega vnaprej niso sporočili, temveč so ljudje omejitev izkusili na lastni koži. Čeprav je po Googlovih besedah omejitev vplivala na zelo malo uporabnikov, so jo odstranili. Dodali so še, da bodo v prihodnosti tovrstne spremembe sporočali pregledneje in pravočasno.

Bržkone pa je ključni dejavnik odsotnost podobnih omejitev pri konkurenci. Dropbox, OneDrive in Amazonova shrambe ne omejujejo števila datotek. Omejitev je bila moteča predvsem za zakupnike...

1 komentar

Google Drive omejen na pet milijonov datotek

Slo-Tech - Sredi letošnjega februarja je Google v oblačni shrambi Drive uvedel omejitev števila datotek, ki ni povezana z velikostjo ali zakupljeno količino prostora. Ne glede na kapaciteto, ki jo zasedajo, uporabniki ne morejo imeti več kot pet milijonov datotek. Uporabniki so težavi začeli množičneje poročati ta teden, analiza prijavljenih hroščev v Google Drive API pa je pokazala, da gre za februarsko spremembo.

Google uradno nikjer ne omenja te omejitve. Ko uporabniki kupijo prostora na Gogole Driveu, o tem nikjer nič ne piše. Google Workspace ima na primer omejitev 5 TB, Google One pa tudi do 30 TB (za 150 dolarjev mesečno). Za oboje velja omejitev pet milijonov datotek, je možno razbrati iz pričevanj. Googlov tiskovni predstavnik je potrdil, da omejitev pet milijonov datotek obstaja in da ne gre za hrošča, temveč namensko odločitev z namenom preprečiti zlorabo sistema, ki bi lahko vplivala na njegovo stabilnosti.

Podobno omejitev ima Google Drive tudi pri deljenju datotek. Z ostalimi...

11 komentarjev

Kitajska razmišlja o omejitvi izvoza redkih zemelj

Ars Technica - Redke zemlje, ki so nujno potrebne za izdelavo elektronskih komponent, so ponovno orožje, s katerim Kitajska rožlja. Po poročanju Financial Timesa kitajska vlada razmišlja o znižanju kvot za proizvodnjo in izvoz redkih zemelj, s čimer želi v ZDA in Evropi otežiti proizvodnjo določene tehnologije, zlasti vojaške. Za primerjavo: v letalu F-35 je 417 kilogramov redkih kovin. A vsake omejitve pri proizvodnji redkih zemelj se takoj odrazijo tudi na višjih cenah in slabši dostopnosti elektronskih komponent, saj so - resda v majhnih količinah - nujne. Kitajska je že nekaj desetletij vodilni izvoznik, saj dobavi več kot 70 odstotkov vseh redkih zemelj na svetu, pri nekaterih elementih pa praktično vse.

Kitajska je v preteklosti svoj primat nad redkimi zemljami že uporabila za kazanje mišic. Gre za 15 elementov v periodnem sistem, in sicer lantanide, skandij in itrij, ki se v zemljini skorji redko nahajajo v koncentriranih najdiščih. Tudi rude, iz katerih jih pridobivamo, imajo sorazmerno...

21 komentarjev

Twitter rahlja omejitev števila znakov

The Verge - Twitter je tako značilna aplikacija moderne dobe, da si spremembe formata objavljanja sporočil zaslužijo posebno omembo. Navidez paradoksalno je Twitter postal tako uspešen, ker omejuje dolžino objav na 140 znakov, zaradi česar je de facto platforma jedrnatega in hitrega komuniciranja. Že od začetka leta pa se glasno šušlja o odpravi te omejitve, maja pa je izvršni direktor Jack Dorsey namignil, da se utegnejo omejitve resnično razrahljati. In se bodo.

Od prihodnjega ponedeljka bo Twitter še vedno omejen na 140 znakov, a se v to kvoto ne bodo štele večpredstavnostne vsebine (slike, videoposnetki, animacije) in citati. Prav tako v omejitev ne bodo štela več uporabniška imena, kadar bo na...

1 komentar

Samsung Galaxy Nexus

Še vedno ostaja precej droidov s starejšimi različicami.

vir: CNet
CNet - Danes zgodaj zjutraj sta Google in Samsung predstavila dolgo pričakovani telefon Samsung Galaxy Nexus (prej znan kot Google/Samsung Nexus Prime) s podporo za naslednjo različico Androida, Ice Cream Sandwich.

Najava bi morala biti že prejšnji teden na sejmu CTIA v San Diegu, a so jo potem predstavili za teden dni, iz spoštovanja Steva Jobsa. Nova napoved je bila objavljena kar na sveže registriranem twitter računu @android, ki ga je Google očitno uspel pridobiti...

72 komentarjev

Google Docs omogoča shranjevanje poljubnih datotek

CNet - Pred skorajda letom dni smo pisali o GDrivu, ki naj bi ga pripravljal Google in bo uporabnikom omogočal shranjevati poljubne datoteke na splet. Takrat so na internet pricurljale celo interne informacije in komentarji v programski kodi, nakar je vse tiho bilo.

Včeraj je Google spremenil politiko pri svoji storitvi Google Docs, ki sedaj uporabnikom dovoljuje shranjevanje poljubnih datotek na splet, kar ponovno buri duhove o fantomskem GDrivu. Meje za stare formate datotek ostajajo nespremenjene (500 KB za Wordove dokumente, 10 MB za PowerPointove in PDF-je), medtem ko lahko druge datoteke, ki se ne dajo pretvoriti vanje, obsegajo do 250 MB. Skupna omejitev vseh datotek je 1 GB, dodatno kapaciteto pa je moč kupiti za 0,25 dolarja na gigabajt na leto. Google pravi, da želijo s tem izkoreniniti potrebo po USB-ključkih za prenašanje datotek.

18 komentarjev