»

Tajvanski pomnilniški mastodont se rojeva

Heise - Na trgu pomnilniških čipov zadnje časa vlada zelo čudna atmosfera, ki meji domala na paniko. Proizvajalci izkazujejo astronomske minuse, Qimonda je po neuspelem nemško-portugalskem oživljanju podlegla, njene ameriške podružnice so vložile zahtevo za začetek stečajnega postopka, cene pa se še vedno zadržujejo na zgodovinsko nizkih ravneh. Pravzaprav nič presenetljivega, saj je tudi povpraševanje daleč od nivojev, ki so jih proizvajalci vajeni. Da ne bi šla rakom žvižgat še tajvanska pomnilniška industrija, ki je v svetovnem merilu pomemben igralec, tamkajšnja vlada pripravlja sveženj ukrepov.

Ministrstvo za gospodarstvo je namreč objavilo (prevod), da se bodo začeli ukvarjati s procesom izgradnje pomnilniškega giganta, ki bo posrkal Etron, Inotero, Nanyo, Powerchip, ProMOS, Rexchip in Winbond. Nastajajoči mastodont se bo neizvirno imenoval Taiwan Memory Company (TMC). Z združitvijo (točen pravnoformalni okvir, v katerega bodo zapakirali sodelovanje, še ni znan, ker delničarji nad...

6 komentarjev

Poceni 0.13 mikronski Tbred B Athloni XP

Overclockers.com - Kak mesec nazaj so se pojavile govorice o prihajajočih 0,13 mikronskih Athlonih XP na Tbred-B jedru, ki bodo na voljo tudi pri nižjih hitrostih, kot sedanji 2400+ modeli z dvema GHz-jema. Takrat so bili mnogi upravičeno skeptični do takih napovedi, a ne boste verjeli kaj se je zgodilo. V zadnjih nekaj dneh so se točno ti procesorji začeli pojavljati v trgovinah širom sveta.

Kot si lahko preberete v tej forumski niti so se, resda redki primerki, znašli v rokah srečnežev v Hong Kong-u, Grčiji in Nemčiji. Gre za zelo sveže čipe, saj so izdelani v 50. ali 51. tednu ravnokar minulega leta, kar pomeni, da so iz proizvodnje linije prišli dobra 2 do 3 tedne nazaj. Procesorji imajo nazivno hitrost 1700+ in 1800+.

In kako se izkažejo ti procesorji pri...

7 komentarjev

Odklepanje TBreda malce drugače

HardOCP - Na Slo-techu se je pred časom že pojavila novica o odklepanju TBredov, v kateri ste lahko izvedeli, da za učinkoviti odklep od sedaj naprej morate povezati mostičke L3. No, s tem ne bi bilo nič narobe, če se ne bi začele po internetu širiti govorice o odklepanju 0.13 mikronskih Athlonov 2200+ s povezavo samo petega L3 mostička. Ker nekemu uporabniku vse te govorice niso dale miru, se je odločil, da vse skupaj preizkusi v praksi. Na svojem 0.13 mikronskem TBredu z oznako 2200+ je povezal samo peti L3 mostiček in stvar je delovala, saj je sedaj lahko izbiral vse množilnike od 12.5x navzdol. Kako je potekal celoten postopek, si lahko preberete v zelo zanimivi debati na tem forumu.
Če samo...

2 komentarja

Prvi 512 Mbitni čipi v 0.13 mikronski tehnologiji

X-Bit Labs - Čeprav se zdi, da je nova 0.13 mikronska tehnologija izdelave najbolj primerna ravno za procesorje in grafične kartice, se nanjo že dalj časa pripravljajo tudi podjetja, ki izdelujejo pomnilnik. Tako je Winbond pred kratkim objavil, da načrtujejo izdelavo prvega 512 Mbitnega 0.13 mikronskega pomnilniškega čipa. To so zaenkrat še vedno bolj poizkusi, saj se nam masovna proizvodnja obeta šele v Q2 2002. So pa poizkusi dober pokazatelj, da pomnilniška industrija še vedno brca.

0 komentarjev

Nič kaj obetavne napovedi proizvajalce čipov

The inquirer - Računalniška industrija se je znašla v krizi kar se odraža v masovnih odpuščanjih uslužbencev pri velikanih kot so Hewlett-Packard, Apple, Compaq in podobni. Vzrok za krizo pa je najverjetneje manjše povpraševanje kot v preteklih letih. Nekateri analitiki napovedujejo, da se bodo prihodki t.i. čiparske industrije padli kar za 26 % v primerjavi s prihodki v letu 2000 ($168.1 milijarde v primerjavi $226 milijarde). Če malce pomislimo, potem vidimo, da tudi leta 2000 prodaja čipov ni bila ravno astronomska, saj je veliko škode naredila bojazen pred milenijskim hroščem, ki pa se je kasneje izkazala za povsem nepotrebno. Kot sem že večkrat poročal, je najhujši udarec doletel pomnilniško industrijo, ki se je nekoč dobesedno valjala v denarju, sedaj pa mrzlično gledajo, kje bi se dalo privarčevati še tako nepomemben in majhen znesek denarja. Vzrok za "pomnilniško" krizo je spet premajhno povpraševanje po pomnilniku. Nekateri proizvajalci enostavno niso zdržali krize, zato so zaprli vrata...

2 komentarja

Intel končal razvoj 0.13 mikronske tehnologije

Intel - Danes je Intel slavnostno objavil, da so končali z razvojem 0.13 mikronske tehnologije, ki jim omogoča "izdelavo čipov s tranzistorji, ki so debeli približno 1/1000 človeških las" [;)]. Kaj to pomeni za nas, navadne uporabnike? V bistvu več pozitivnih stvari. Z novo tehnologijo bo tudi Intel začel uporabljati bakrene povezave v procesorjih ( AMD jih uporablja že kar nekaj časa ), kar bo omogočilo doseganje višjih frekvenc in tudi, upajmo, boljšo overclockabilnost. Druga velika prednost novih čipov bo manjša poraba energije, in sicer za okoli 20%, saj bodo potrebovali le 1.3V napajalne napetosti. Zadnja prednost bo začetek uporabe 300mm silicijevih rezin namesto sedanjih 200mm, kar bo ceno čipov spustilo za približno 30%.Prve čipe na 0.13 mikronski tehnologiji bomo verjetno videli jeseni 2001, in sicer bo šlo za Coppermine-T ( Tualatin ) in Pentium4 Northwood. Sliši se lepo, sedaj moramo še samo počakati......

0 komentarjev