»

Hrošč v Androidu 14 uporabnikom pojé podatke

Slo-Tech - V operacijskem sistemu za pametne telefone Android 14 so odkrili neugodnega hrošča, ki uporabnikom v najslabšem primeru onesposobi dostop do podatkov na notranjem pomnilniku. Prizadeti so uporabniki, ki imajo na napravi več profilov, onesposobljen pa je zgolj prvi. Dostop do drugega profila običajno ostane neoviran. Android 14 je na voljo od 4. oktobra, trenutno pa ga dobivajo novi telefoni Google Pixel.

O napaki je javnost prvikrat izvedela sredi oktobra letos, ko so se težave pojavile na telefonu Google Pixel 6. Google sprva navedb o hrošču ni komentiral, čeprav se je nabralo več sto komentarjev na poročilo o napaki. Prizadete naprave so Pixel 6, 6a, 7, 7a, Pixel Fold in Pixel Tablet.

Kaj se torej zgodi? Uporabnike ob zagonu pričakajo različne strašljivo zveneče napake, denimo Failed to open directory /data/media/0: Structure needs cleaning. Vse imajo isti vzrok, in sicer zaklenjene podatke na nosilcu (flash). Nekateri telefoni obvisijo na napisu Pixel is starting ..., drugi se...

14 komentarjev

Ranljivost v čipih Exynos prizadela več pametnih telefonov

Google Project Zero - V pametnih telefonih, ki uporabljajo Samsungove čipe Exynos, so Googlovi raziskovalci v okviru Project Zero odkrili hude varnostne ranljivosti. Napadalcem za izrabo zadostuje poznavanje telefonske številke uporabnika, ki mu ni treba obiskati nobene spletne strani ali odpreti kakšnega sporočila. Delni popravki so že na voljo, a še niso dosegli vseh naprav. V vmesnem času zato svetujejo izkop VoLTE in VoWiFi.

Ranljivi so čipi Exynos Modem 5123, Exynos Modem 5300, Exynos 980, Exynos 1080, Exynos Auto T512, ki najdemo v Samsungovih pametnih telefonih in urah, pa tudi marsikod drugod. Exynos Auto T512 imajo številna vozila s podporo za posodobitve OTA, Exynosi pa poganjajo tudi telefona Pixel 6 in 7. V vseh teh je vrsta povezanih ranljivosti, med katerimi so štiri resne. Ena je že dobila oznako CVE-2023-24033, druge tri pa še ne. Ker jih je možno izkoristiti sorazmerno enostavno, tehničnih podrobnosti niso razkrili.

Skupno so torej prizadete Samsungove naprave S22, M33, M13, M12, A71,...

21 komentarjev

Samsung razvija satelitsko povezljivost za svoje telefone

Slo-Tech - Apple je prvi predstavil komunikacijo prek satelitov v svojem mobilnem telefonu iPhone 14, nato pa smo pričakovali Samsungov odgovor v Galaxyju S23, saj je bil Qualcomm predstavil Snapdragon Satellite v Snapdragon 8 Gen 2 z modemom X70, ki ju Samsungov telefon ima. A podpore za satelitski internet vseeno ni imel. Sedaj vemo, zakaj in da se to kani spremeniti v prihodnosti, saj je Samsung prestavil novo tehnologijo 5G-NTN (non-terrestrial networks), ki omogoča točno to. Možno bo pošiljati sporočila, prenašati podatke in celo klicati, četudi ne bo v dosegu nobenega prizemnega omrežja, temveč le sateliti.

Nova tehnologija je združljiva s 3GPP Release 17, zato bo delovala tudi s tradicionalnimi komunikacijskimi storitvami v pametnih telefonih. Praktični preizkus pričakujemo v Barceloni na MWC-ju konec meseca, a le v obliki simulacije. Konstelacijo satelitov bodo ponazorili s Keysight PROPSIM Channel Emulatorjem, povezavo 5G s Keysight E7515B UXM 5G Wireless Test Platform in pametni...

4 komentarji

Telefoni Pixel 6 prispejo naslednji teden

vir: Google
Google - Po tem, ko smo o telefonih Pixel 6 skozi mini najave in pobege informacij izvedeli že skoraj vse, je v bistvu še največje razkritje uradne najave njuna konkurenčna cena.

Pri Googlu si nas prizadevajo že od poletja prepričati, da s telefoni Pixel 6 mislijo resno in da so naposled napravili dobro zaokrožene naprave za srednji in višji del trga. Večino specifikacij zato že poznamo. Pixel 6 in Pixel 6 Pro imata novo obliko z zadebeljenim delom s foto objektivi, ki se razteza po vsej širini telefona. Manjši ima 6,4-palčni AMOLED zaslon ločljivosti 2340×1080 pik in osveževanja 90 Hz, večji pa 6,7-palčnega s 3120×1440 pikami in spremenljivim osveževanjem do 120 Hz. Glede na pretekle pixle je dobro nadgrajen fotografski del, kjer ima glavna kamerica tipalo s 50 megapiksli, ki pa privzeto štiri združuje, zato je efektivna ločljivost nekje 12,5 MP. Obe izvedenki imata še ultraširokokotni objektiv z 12 MP, le Pro pa ima še telefoto s 48 MP in štirikratno optično povečavo. Osnovna inačica ima...

44 komentarjev

Telefoni Pixel 6 bodo imeli nov Googlov sistemski čip, Tensor

Pixel 6 Pro ima glede na osnovno verzijo višji predel nad objektivi

vir: Google
Google - Pri Googlu so razkrili prve podatke o telefonih družine Pixel 6, ki jih lahko pričakujemo to jesen. Osrednja podrobnost je, da želi Google zares napraviti zmogljivo napravo za najdražji del tržišča, pri tem pa bo ključno vlogo igral Googlov lasten sistemski čip, Tensor.

Googlovi telefoni Pixel si doslej še niso uspeli priboriti omembe vrednega tržnega deleža v primerjavi s Samsungom, Applom in drugimi velikani. Največ "zaslug" za to ima predvsem Googlova kaotična strategija okoli teh telefonov, saj nenehno koleba med usmerjanjem na vrh ali v sredino trga in eksperimentira z zgrešenimi tehničnimi muhami, namesto da bi zdizajniral dobro zaokrožen izdelek. Če gre verjeti prvi najavi prihajajoče šeste generacije pixlov, naj bi bilo z neodločnostjo konec, kajti velikan se je namenil zavihteti direktno na zmogljivostni prestol. Telefona Pixel 6 in Pixel 6 Pro bosta tako premijski napravi in Pro bo gotovo nosil cenovno nalepko s prek 1000 evri. Osnovna inačica ima 6,4-palčni FHD+ zaslon...

24 komentarjev

Samsung obupal nad razvojem lastnih procesorskih jeder

AnandTech - Samsung ukinja inženirsko skupino v teksaškem Austinu, kjer so razvijali CPU jedra Exynos M za sistemske čipe Exynos. Sam razvoj sistemskih čipov in drugih njihovih komponent nemoteno teče dalje.

Snovalci mobilnih naprav imajo več različnih možnosti, kako Armovo tehnologijo pretvoriti v dejanske sistemske čipe, ki naprave poganjajo. Najenostavnejša opcija je preprosto povzeti celoten dizajn vezij, medtem ko se večja podjetja včasih odločijo za zahtevnejši, a svobodnejši način: licencirajo arhitekturo in na njeni podlagi oblikujejo lastne rešitve. Leta 2012 so se pri Samsungu namerili razvijati lastna procesorska jedra za svoje SoCje. Pod oznako Exynos M1 smo jih prvič uzrli pred tremi leti v Exynosu 8890, medtem ko bo prihajajoči SoC Exynos 990 nosil jedrca M5 ... ki pa bodo tudi zadnja.

Samsungova tehnologija doslej ni uspela preseči Armovih privzetih dizajnov, kar pomeni, da je družba po nepotrebnem trošila denar, zato smo že dober mesec poslušali ugibanja, da bodo oddelek...

12 komentarjev

Družina Galaxy A bo ugodna

Galaxy A3 na levi, A5 na desni, oba v črni barvi

vir: AnandTech
AnandTech - Govorili smo, da so na splet pobegnile slike in podatki o prihajajočih Samsungovih mobilnih telefonih iz serije Galaxy A, zdaj pa je prvi par postal uraden. Samsung je namreč predstavil Galaxy A3 in Galaxy A5, ki bosta cenovno ugodnejša od družine Galaxy S (kjer številka označuje generacijo, ne ranga telefona) in namenjena nekoliko mlajšim kupcem. Kljub nekoliko nižji ceni je par novincev vseeno izdelan po novih Samsungovih načelih, prisotno je torej kovinsko ohišje z na zunaj vidnim robom okrog telefona, medtem ko je zadnji pokrovček iz že poznane plastike. Po besedah Samsunga so se pri novincih odločili posvetiti predvsem kakovosti fotoaparata in dobri povezljivosti s socialnimi omrežji, kar naj bi bilo mlajšim...

12 komentarjev