»

C++23 dokončan

Slo-Tech - Nova verzija programskega jezika C++ je dokončana, saj je odbor ISO C++ potrdil vse funkcionalnosti, ki bodo našle pot vanjo. Jezik C++ razvija in standardizira odbor pod ISO (International Organization for Standardization), ki vsako tretje leto pripravi novo verzijo standarda ISO/IEC 14882. V njo dodajo nove funkcije, kakšne stare pa tudi zastarijo (deprecated). Odbor se bo sedaj posvetil verziji C++26, ki bo izšla čez tri leta.

Tehnično delo na specifikacijah C++23 je zaključeno, sedaj pa pripravlja končni dokument standarda, o katerem se bo glasovalo, je povedal predsednik odbora Herb Sutter. Ena izmed novosti je modul s standardnimi knjižnicami (standard library module). Druge novosti so še poenostavljen implicit move, večdimenzionalni in statični operator[] ter boljša podpora za Unicode. Veliko novosti C++23 so prevajalniki in različne knjižnice že podprli. Že junija pa se bodo začele razprave o funkcionalnostih, ki bodo podprte v C++26.

8 komentarjev

Facebook bo izbrisal neresnične navedbe o cepivih

Slo-Tech - Facebook je sporočil, da bo še zaostril svojo politiko zoper škodljive objave na platformi, ki je bila še pred enim letom izjemno medla. Brisati nameravajo objave, ki vsebujejo neresnične trditve o cepivih, denimo o večkrat ovrženi teoriji, da cepiva povzročajo avtizem, in da je varneje dobiti covid kakor se cepiti proti njemu.

Izvršni direktor Mark Zuckerberg je kot velik zagovornik svobode govora dolgo vztrajal, da na Facebooku razen zakonsko prepovedanih objav in objav, ki vodijo do neposredne nevarnosti za telo, omejitev skorajda ne bo. A v letu 2020 je Facebook začel intenzivneje patruljirati po platformi. Oktobra so onemogočili nakup oglasov, ki so promovirali neresnice in zavajanja o cepivih. Decembra so dodali, da bodo odstranili objave s trditvami, ki so v nasprotju s podatki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ali pristojnih državnih agencij. Po januarskem napadu na kapitol, je tedanjega ameriškega predsednika odstranil s platforme.

Z novo politiko bodo prizadete...

176 komentarjev

Tudi Slovenija uvaja digitalni davek

vir: Pixabay

vir: RTV Slovenija
RTV Slovenija - Potem, ko so propadla pogajanja za skupni evropski okvir za uvedbo takega davka, so se nekatere države članice na tem področju odločile za solistične akcije, no, Slovenija je bila še pred mesecem dni proti. Zdaj pa je odbor Državnega zbora za finance na predlog Levice sprejel sklep, s katerim vladi nalaga, da do aprila prihodnje leto pripravi ustrezen predlog zakona, ki bi nato začel veljati jeseni istega leta.

Predlog so podprli vsi člani odbora, razen Andreja Širclja iz SDS. Slednji je opozoril, da bi si morali pred uvedbo takega davka odgovoriti na vprašanja, kakšen učinek bi njegova uvedba imela na gospodarstvo, javne finance in na davčno konkurenčnost Slovenije. Vsi člani odbora pa so se strinjali, da je področje...

112 komentarjev

Sprejet standard C++11

Slashdot - Odbor za standard C++ pri ISO v Ženevi je soglasno sprejel marca predlagani končni osnutek C++0x, ki se sedaj uradno imenuje C++11. Novi standard bo zamenjal sedaj veljavni C++ ISO/IEC 14882.

Novinec prinaša vrsto novosti, med njimi omenimo lambda funkcije, izboljšane standardne knjižice, korutine, in neposredno inicializacijo podatkovnega polja (direct data field initialization). Kakšnih pretresov nov standard ne bo prinesel, saj so vse v standardu dodane funkcije v prevajalnikih že implementirane kot neobvezne razširitve knjižic (Library Extensions TR).

Čeprav je novi standard sprejet, bo sedaj trajalo nekaj mesecev, preden bo objavljena vsa dokumentacija, tako da bo tudi javno v popolnosti zaživel. To naj bi se zgodilo do konca leta.

40 komentarjev

Sprejet končni osnutek standarda C++0x

Slo-Tech - Na pomladanskem srečanju komiteja ISO C++, ki je letos potekalo od 21. do 25. marca v Madridu, so v petek sprejeli zadnja dopolnila k standardu C++0x, ki predstavlja drugo verzijo programskega jezika C++. Na srečanju so razpravljali o dopolnilih in predlogih za nove funkcije, ki so jih nacionalni odbori predlagali za standardizacijo v novi verziji C++.

V petek ob 16.00 uri je komite na glasovanju potrdil dokument FDIS (Final Draft International Standard, končni osnutek mednarodnega standarda), ki vsebuje vse funkcionalnosti, ki bodo v C++0x. Sedaj bodo vse sprejete spremembe in dopolnila vnesli v končno verzijo standarda, pregledali vnose za morebitne napake in ga bodo posredovali...

8 komentarjev