»

Microsoftove tipkovnice in miške se vračajo pod znamko Incase

The Verge - Po tem, ko so se v Redmondu lanske pomladi presenetljivo odrekli računalniški periferiji pod znamko Microsoft, naprave letos pridejo nazaj v režiji podjetja Onward Brands.

Konec aprila 2023 so pri Microsoftu presenetili s pojasnilom, da ne bodo več tržili tipkovnic, mišk, spletnih kameric in ostale periferije pod znamko Microsoft, temveč zgolj še tiste pod znamko Surface, na katere se nameravajo popolnoma osredotočiti. Prodaja prej omenjenih kosov tako poteka še do izčrpanja zalog. Novica je vznejevoljila vse tiste, ki so se privadili predvsem značilnih Microsoftovih ergonomskih tipkovnic in mišk, obenem pa je pomenila tudi zanimiv prelom, kajti prvo miš je podjetje pravzaprav izdalo že pred 41 leti - torej dve leti pred prvimi Windowsi, medtem ko je tipkovnice lansiralo pred tridesetimi. Čeprav so nekateri modeli "preživeli" pod znamko Surface, gre zvečine za dražje primerke, ki predstavljajo le manjši del pretekle Microsoftove ponudbe.

Sedaj je videti, da bo tudi klasična...

13 komentarjev

Nokia dobila nov logotip

Slo-Tech - Menjava logotipov običajno ni novica, a Nokia je s svojim vztrajala kar 45 let. Na MWC-ju v Barceloni je zato presenetila najava, da se legendarni napis Nokia spreminja. Logotip iz leta 1978, ki je podjetje definiral predvsem kot proizvajalca telefonov, se umika modernejši kaligrafiji. Razlog je preprost - čeprav Nokia ne proizvaja več telefonov, podjetje ljudje še vedno povezujejo s tem delom zgodovine.

Čeprav se telefoni pod znamko Nokia še pojavljajo, denimo nedavno predstavljeni Nokia G22, gre za izdelke podjetja HMD, ki je odkupilo znamko Nokia. Finsko podjetje Nokia Oyj pa že skoraj desetletje ne proizvaja več telefonov, potem ko je leta 2014 to odkupil Microsoft, temveč se ukvarja z drugimi mobilnimi tehnologijami, denimo infrastrukturo za 5G. A ko ljudje slišijo za Nokio ali jo vidijo, pomislijo na telefone, kar so želeli spremeniti, je povedal izvršni direktor Pekka Lundmark. Želijo splaviti novo znamko, ki se osredotoča na omrežja in industrijsko digitalizacijo, kar je...

26 komentarjev

Znamka Nokia se vrača kot Nokia 6

Slo-Tech - Čeprav je Nokia svoj del za proizvodnjo pametnih telefonov prodala Microsoftu, se pametni telefoni z znamko Nokia vračajo. Znamko ima namreč v lasti podjetje HMD Global Oy, ki je lani napovedalo vrnitev z začetkom v Indiji. Prvi model se imenuje Nokia 6 in bo v resnici namenjen kitajskemu trgu.

Presežkom od telefona srednjega razreda, ki je namenjen kitajskemu trgu, seveda ni pričakovati. Telefon v klasičnem aluminijastem ovalnem (HMD pravi, da izdelava ohišja traja 55 minut in vsebuje pet poliranj) ohišju poganja Snapdragon 430 s štirimi jedri Cortex A53, ima grafični čip Android 505 in 4 GB pomnilnika. Zaslon z diagonalo 5,5 palca s pokrovom iz Gorilla Glassa ima...

71 komentarjev

Telefoni Nokia se vračajo

The Register - Kot smo poročali lani, se telefoni Nokia letos resnično vračajo. Prodajala jih sicer ne bo nekdanja Nokia, temveč podjetje HMD Global Oy. Njegov lastnik je investicijski sklad SmartConnect LP, tako da ne Nokia, ne Microsoft niti Foxconn nimajo deleža v njem, so pa v vodstvu podjetja nekateri nekdanji vodilni iz Nokie. Sklad na primer vodi Jean-Francois Baril, ki je bil svoj čas menedžer v Nokii, medtem ko je izvršni direktor HMD Globala postal Arto Nummela, ki je bil v Microsoftu podpredsednik enote za mobilne naprave za podjetja iz Azije in Afrike.

HMD Global je namreč dobil licenco za uporabo blagovne znamke Nokia za telefone za dobo 10 let in 500 milijonov dolarjev kapitala od svojega lastnika. Licenco za Nokio je leta 2013 s prevzemom dobil Microsoft, a se izteče...

94 komentarjev

Nokia se vrača k mobilnim telefonom

Slo-Tech - Nokia je lani sporočila, da se bodo vrnili na trg pametnih telefonov, čeprav so bili ta del podjetja prodali Microsoftu in se zavezali, da dve leti ne bodo konkurenca na tem področju. V slabem letu dni se ni zgodilo nič, a pri Nokii mislijo še vedno resno. Izvršni direktor Rajeev Suri je včeraj na MWC-ju v Barceloni zato to ponovil še nekoliko odločneje.

Sicer je tej napovedi manjkala konkretnost, tako da ni čisto jasno, kdaj se ima velika vrnitev zgoditi. Suri je dejal, da časovnice še ni in da niso pod nobenim pritiskom. Morebiti se vrnejo že letos, morebiti pozneje. Nokia namreč čaka na ustreznega partnerja - na izrecno vprašanje, ali bo to Foxconn, je Suri skomignil - saj se izdelovanja telefonov ne bodo šli sami, temveč bodo posodili le svoje ime, podobno kot Google počne z...

24 komentarjev

Na Lumiah se bo bohotil logotip Microsoft

Logotip in napis Microsoft na zadnji strani

vir: The Verge
The Verge - Poročali smo že, da bo Microsoft ukinil znamko Nokia na mobilnih telefonih bivšega finskega proizvajalca, od katerega so kupili mobilni oddelek. Namesto Nokij bomo zdaj kupovali Microsoft Lumie, a takrat ni bilo povsem jasno, kako bodo ti telefoni označeni. Do zdaj je nad zaslonom pisalo Nokia, na sredini zadnje stranice pa Nokia oz. Nokia Lumia, odvisno od modela. Vprašanj ni več, namesto obeh napisov bomo v prihodnosti, na novih modelih, gledali napis Microsoft, ki se mu bo na zadnji strani pridružil še enobarven Microsoftov logotip, sicer sestavljen iz štirih barvnih kvadratov, zelenega, rumenega, modrega in rdečega.

Prvi mobilni telefon Microsoft Lumia naj bi ugledali že v kratkem, sprememba oznake pa...

64 komentarjev

Nokia Oyj odslej Microsoft Mobile Oy

Slo-Tech - Microsoft je lani septembra najavil prevzem dobršnega dela Nokie, ki se ukvarja z mobilnimi telefoni, medtem ko na Finskem ostajajo le omrežna infrastruktura, HERE in Advanced Technology. Posel bo zaključen še ta mesec. Sedaj pa je Microsoft presenetil s pismom, ki je ušlo v javnost in kaže, da se bo kupljeni del preimenoval v Microsoft Mobile.

Kot so zapisali, bo postopek prevzema zaključen 25. aprila. Zamude je posledica težav z regulatorji trga in varuhi konkurence v Aziji, ki so imeli nekaj pomislekov glede prevzema. Pismo, ki je priromalo na splet, je namenjeno dobaviteljem podjetja, v katerim jih Microsoft obvešča o nadaljevanju poslovanja in spremembi firme pravne osebe. Nokia Oyj se bo preimenovala v Microsoft Mobile Oy, ki bo v stoodstotni Microsoftovi...

8 komentarjev