»

Intelovo prihodnje strežniško podnožje bo LGA7529

Slo-Tech - Na internet so pricurljali posnetki prihodnjega Intelovega podnožja za strežnike procesorje, ki ga bomo videli pri procesorjih Sierra Forest. Gre za nove Xeone iz proizvodnega procesa Xeon 3, ki uporabljajo zgolj jedra E, in bodo na voljo leta 2024. Novo ležišče se imenuje LGA7529, saj ima toliko kontaktov. Spomnimo, da ima trenutni LGA4677 za procesorje Sapphire Rapids toliko kontaktov.

Leta 2024 bo Intel procesorje razdelil na generacijo Sierra Forest, ki bo imela veliko učinkovitih jeder E, in Granite Rapids, ki bodo imeli manj, a zelo zmogljivih jeder P, vse na platformi Birch Stream. Oboji bodo sedli na LGA7529, katerega prve slike so se pojavile na kitajskih straneh. Ker bo imela nova platforma lahko bistveno več jeder, ki pa bodo varčnejša, bo novo ležišče nujno. Hkrati bodo podpirali 12 pomnilniških kanalov, kar bo za 50 odstotkov povečalo prepustnost.

Intel seveda posnetkov uradno ne komentira, prav tako še ni posnetkov nobenih procesorjev.

9 komentarjev

Grafičnih kartic Arc letos še ne bo na pretek

vir: Intel
Intel - Na sestanku z vlagatelji so Intelovi vodje razgrnili nekaj napovedi, med katerimi so bile za potrošnike še najbolj zanimive tiste okoli grafičnih kartic Arc.

Konec tedna je procesorski gigant iz Santa Clare pripravil predstavitev za investitorje, na kateri so pojasnili splošne usmeritve glede izdelkov v bližnji prihodnosti. Podjetje za letos napoveduje promet v višini 76 milijard ameriških dolarjev, pomenljiv v tem oziru pa je predvsem podatek, da po odštetih investicijah in dividendah načrtujejo negativno ničlo, saj bodo za razvoj namenili 27 milijard, predvsem za nove proizvodne zmogljivosti v Arizoni in Ohiu. Intel je trenutno v zgodovinsko hitrem razvoju novih proizvodnih tehnologij in kapacitet, toda o tem kaj bistveno novega tokrat niti niso povedali. Kar se tiče produktov, je bil fokus tokrat manj na procesorjih Core in toliko bolj na grafični tehnologiji Xe ter strežniških procesorjih Xeon.

Raja Koduri je potrdil, da bodo grafično linijo Arc lansirali z modeli na...

20 komentarjev

Alder Lake ali Intelovo žuganje Applu M1

vir: Intel
Intel - Druga poglavitna tema Intelovega dogodka Architecture Day 2021 je bil centralni procesor Alder Lake. Ali nemara bolje rečeno sistemski čip, kajti to bo prvi bolj razširjen hibridni procesor iz Santa Clare, ki v več kot enem elementu spomni na Applovega M1.

Čeprav je Intel postal malone sinonim za proizvajalca CPUjev, ki se iz generacije v generacijo komaj kaj razlikujejo, pa navdušenci nad področjem vendarle z radovednostjo čakamo na konec letošnjega leta - takrat naj bi namreč prispeli čipi arhitekture Alder Lake, ki bodo temelj družine izdelkov Core 12-te generacije za namizne in prenosne računalnike. Zanimivost alder lakov je, da so hibridni sistemski čipi, ki vsebujejo jedra dveh velikosti: večja, hitra jedra (p-core, za performance) arhitekture Golden Cove in pa manjša, varčnejša jedra (e-core, za efficiency) arhitekture Gracemont. Samo večja podpirajo hyperthreading. Zaenkrat so predvidene tri osrednje konfiguracije, ki bodo temelj za posamezne platforme. Namizni računalniki...

15 komentarjev

Nove informacije o prihajajočih procesorjih Sandy Bridge

Slo-Tech - Bliža se izid Intelovih mikroprocesorjev z arhitekturo Sandy Bridge, ki je napovedan za zadnji kvartal letošnjega leta. Medtem ko čakamo nanje, pa se na spletu pojavlja vedno več informacij o teh procesorjev. Imeli bodo oznake Intel Core iX, a ne bodo združljivi z obstoječimi matičnimi ploščami LGA1156, saj bo potrebno novo ležišče LGA1155. Znane so podrobnosti o petih procesorjih z oznakami i3 2100 (3,1 GHz, dve jedri), i3 2120 (3,3 GHz, dve jedri), i5 2400 (3,1 GHz, štiri jedra), i5 2500 (3,3 GHz, štiri jedra), i7 2600 (3,4 GHZ, štiri jedra).

16 komentarjev

Intel ambiciozen z novimi procesorji

Dobri, stari LGA-775

vir: Wikipedia
TG Daily - Intel, ki je pred kratkim uradno predstavil zamenjavo za kar 5 let staro podnožje LGA-775, podnožje LGA-1156, ima s slednjim zelo ambiciozne načrte. Že do konca leta želijo prodati milijon čipov, ki zaenkrat prihajajo le v obliki štirijedrnikov za srednji in višji trg. Ker bodo vsi ti procesorji potrebovali primerno ležišče, bo prodanih tudi prav toliko matičnih plošč z veznim čipovjem P55, ki je trenutno prav tako edino v ponudbi. Levji delež plošč naj bi priskrbela Asus in Gigabyte s 400.000 kosi vsak, preostalih 200.000 primerkov pa naj bi izdelali ostali proizvajalci, kot...

26 komentarjev

Intel bo predstavil osemjedrnike

X-Bit Labs - Intel je napovedal, da bo predstavil več informacij o prihajajočih osemjedrnikih na IEEE International Solid-State Circuits Conference, ki bo potekala od 8. do 12. februarja v San Franciscu. Za zdaj je znano, da bodo ti Xeoni s kodnim imenom Beckton zgrajeni na arhitekturi Nehalem v 45 nm tehnologiji, vsebovali pa naj bi 2,3 milijarde tranzistorjev. Za uporabo bodo potrebovali novo ležišče LGA-1567.

Zanimivo je, piše X-Bit Labs, da imajo trenutni štirijedrni procesorji Core i7 s kodnim imenom Bloomfiled le 731 milijonov tranzistorjev, kar lahko pomeni, da bo imel Beckton bistveno več predpomnilnika (nekateri omenjajo celo številko 24 MB). Kdaj točno jih bomo dočakali, ni znano, saj se je njihov izid pomaknil v prihodnost. Leta 2007 je Intel na IDF-ju obljubljal, da bomo osemjedrnike zagotovo videli še leta 2008, sedaj pa se zdi tudi leto 2009 ne preveč verjetno.

64 komentarjev