»

Prodati hladilnik Eskimu? Ni problema!

Slo-Tech - Slovenski krošnjarji z računalniško robo si že nekaj let režejo tanke kose kruha. S strojno opremo je vedno manj zaslužka, pa še presneti splet jim odnaša stranke, ki namesto, da bi kot včasih patriotsko obiskale svojo lokalno trgovino, kupujejo onkraj meje. Pa so zato kaj prilagodili svoje poslovanje, začeli delati na dolgoročnem odnosu s strankami?

Ponovili smo preizkus izpred treh let. V trgovino smo poslali dve maškari, ki sta se bili pri nakupu prisiljeni popolnoma prepustili prodajalcu. V pričakovanju, da jima prisluhne in nato še sam pridoda vse tisto, za kar meni, da uporabnik še brezpogojno potrebuje. Popoln računalniški analfabet se namreč v letu ali dveh zna preobraziti v znalca in si dobro zapomniti svoj prvi nakup, nato pa naslednjega opraviti kje drugje.

In rezultat? Dno kot kaže še ni prišlo. Naši trgovci namreč v očeh študenta ekonomije preberejo željo po 24" monitorjih, grafičnih karticah in predimenzioniranih operacijskih sistemih. Na drugi strani pogosto...

69 komentarjev

Najbolj kompatibilen format DVD

CDR-Info -

Verjetno je vsem znano, da poznamo nekako tri vrste CD-jev -- CD-ROM, CD-R, CD-RW -- za katere pa so se proizvajalci uspeli zediniti o njihovi združljivosti. Povsod lahko beremo vse. Ko je prišel standard DVD, so se stvari nekoliko zapletle, saj proizvajalci niso našli skupnega jezika, tako da imamo danes "plus" in "minus" inačice medijev DVD -- DVD-ROM, DVD-R, DVD-RW; DVD+R, DVD+RW; DVD-RAM. Nezdružljive, seveda.

Zavoljo teh neveščnosti, so na CDRInfo naredili obsežno študijo, v kateri so preizkusili 27 samostojnih predvajalnikov DVD, 20 DVD-enot za računalnik in pet zapisovalnikov DVD....

3 komentarji

Posnemite svoj DVD kar doma

Gambit - Zakaj pa ne. Potrebujete le pravšnjo napravo, za katero boste morali odšteti 1600 ameriških dolarjev. Za ta denar pa se lahko pred sosedom pohvalite z naravnost pestro bero podprtih formatov. Philips DVDR1000 zna snemati TV program, ki ga zajema z lastnim tunerjem, poleg tega ima Dolby AC3 dekoder/enkoder in je zmožen prostorskega zvoka, ki vanj pride po analogni ali digitalni poti. Zapeči zna tudi na zgoščenko. Na voljo je več snemalnih formatov. Poleg običajnega DVD, ki na plošček stlači dve uri posnetka, se lahko poslužite formata DV, ki z višjo kakovostjo slike plošček napolni v vsega eni uri. Manj zahtevni pa imate na izbiro še S-Video (3 ure) in VHS (4 ure). Philipsov čudežni strojček zna tudi predvajati skoraj vse dostopne zgoščenke DV+RW, DVD-R, DVD-Video, Video CD, Super VCD, Audio CD, CD-R ter CD-RW.

2 komentarja

Kako bom pekel DVDje?

Target PC - Sedaj, ko se trg DVD zapisovalnikov odpira ter ceni, je pametno razmisliti o nakupu take enote... Pomislite - skoraj pet gigabajtov na ploščku! Odpravite se v nakup, nato vas pa zmrazi: DVD-R, DVD+RW, DVD+R, DVD-RW, DVD-RAM... Kakšna je sploh razlika med standardi? Ali lahko novozapekli devede sploh vtaknem v mojega 16x Pioneera? Tukaj pride v vlogo TargetPC s svojim člankom o razlikah med temi številčnimi standardi. Obvezno branje za vse, željne nakupa.

4 komentarji

HP-jev DVD+RW pekač

Slo-Tech - Na področju DVD zapisovalnikov še vedno vlada precejšnja zmeda, saj se proizvajalci le-teh kar nekako ne morejo zmeniti za enotne standarde. Trenutno lahko izbirajo med standardi DVD-R, DVD-RAM, DVD-RW in DVD+RW. Standard DVD-R je podoben peki navadnih CD-R, s to razliko, da tukaj pečemo plošček DVD. Standard DVD-RAM predstavljajo nekakšni disketni DVD-ji, ki so v osnovi namenjeni hranjenju podatkov, vendar zaradi oblike niso združljivi z običajnimi DVD pogoni. DVD-RW in DVD+RW imata sicer skupno lastnost, da lahko podatke zapišemo kolikokrat se nam zahoče, vendar je prvi namenjen bolj za filme, drugi pa je namenjen še hranjenju podatkov. Videli smo že kar nekaj pekačev, ki znajo zapisovati na DVD-je: pionir na tukaj je vsekakor Pioneer, ki je pred časom izdal svoj zapisovalec DVD-jev, ki pa je bil drag kot žafran. Kasneje je luč sveta ugledala dodobra cenejša rešitev, sedaj pa so se za podoben korak odločili tudi pri HP-ju. Vendar pa bo HP-jeva rešitev nekaj posebnega, saj bo...

1 komentar