»

Core i9-14900KS zmore 6,2 gigaherca

vir: Intel
Intel - Intel je lansiral procesor različice KS aktualne generacije, to je Core i9-14900KS, ki "iz škatle" v turbo načinu doseže takt 6,2 GHz.

Pri Intelu imajo zadnjih nekaj let navado pod pripono KS (kjer "S" pomeni special) prodajati posebej izbrane (binned) procesorje, ki lahko v načinu turbo na P-jedrih dosegajo najvišje frekvence med tovrstnimi izdelki. To je - brez ročnega navijanja ali rabe ekstremnih hladilnih postopkov, kot je tekoči dušik. Prejšnjegeneracijski Core i9-13900KS je tako dosegal 6 gigahercev, z aktualnim primerkom pa so lestvico postavili še 200 MHz višje. Za 100 MHz je višja tudi turbo frekvenca E-jeder, a razen tega je Core i9-14900KS v ostalih podrobnostih enak kot 14900K; se pravi s konfiguracijo 8P+16E, 36 MB predpomnilnika L3 ter integriranim grafičnim vezjem UHD 770. Zanj želijo podoben znesek kot za predhodnika, to je nekaj pod 700 dolarji (ZDA, brez davka).

Seveda gre v prvi vrsti za oglaševalsko potezo, kajti s prgiščem megahercev več pri manjšem številu...

34 komentarjev

Intel lansiral procesorje Core Ultra

vir: Intel
Intel - Kot so obljubili, so pri Intelu v četrtek naznanili razpoložljivost prvih izdelkov na podlagi procesorjev nove arhitekture Meteor Lake. Toda tovrstne prenosnike je ta hip še zelo težko dobiti in večina napovedanih izide šele v začetku prihodnjega leta.

Ko so pri Intelu septembra ponudili podrobnejši pogled v drobovje najnovejše procesorske arhitekture Meteor Lake, je bilo jasno, da smo na pragu korenitega preloma v njihovi strategiji dizajna čipov, saj smo lahko videli kopico zanimivih novosti. Prvič; z meteor laki modri tabor naposled prehaja na čipletno tehnologijo, pri čemer za nameček uvaja napredni način pakiranja Foveros, ki uporablja dvonivojske čipe in tako omogoča, da povezave med čipleti ne izgubljajo toliko energije kot v pristopih tekmecev (beri: AMDja). Drugič; inženirji so za varčevanje z energijo uporabili idejo namenskega SoC čipleta, v katerega so vdelane vse potrebne enote za osnovno delovanje procesorja, vključno z dekodirniki videa in dvema varčnima E-jedroma,...

24 komentarjev

Intel lansiral procesorje Core 14. generacije

vir: Intel
Intel - Pri Intelu so v torek lansirali štirinajsto generacijo procesorjev Core za namizne računalnike, ki pa je pravzaprav zgolj prepakirani Raptor Lake.

Ko so sredi septembra v Intelu predstavili svojo naslednjo arhitekturo centralnih procesorjev, Meteor Lake, je bilo poleg pojasnjeno tudi, da bo sprva rezervirana za prenosne naprave, medtem ko bodo imetniki namiznih v štirinajsti generaciji izdelkov Core dobili zgolj osveženega Raptor Laka. Napoved so sedaj izpolnili z lansiranjem serije, ki ima povsem pošten delovni naziv Raptor Lake Refresh. Skorajda v celoti gre za čipe prejšnje generacije, ki so jih spričo izkušenj in izboljšav proizvodnega procesa - še vedno je to Intel 7 - sedaj lahko navili za 100 do 200 MHz več. Izjema je zgolj novi Core i7-14700K, ki ima 4 E-jedra več od predhodnika in je s tem bržkone najbolj mamljiv od predstavljenih čipov. Tudi ti procesorji sedejo v obstoječe matične plošče serij 600 in 700 (podnožje LGA 1700).

Med posebnostmi je treba omeniti, da paradni...

18 komentarjev

Intelov Core i9-13900KS dosega šest gigahercev

vir: Intel
Intel - Pri Intelu so lansirali procesor Core i9-13900KS, ki prvi med namizniškimi doseže 6 GHz brez navijanja, seveda v načinu turbo za P-jedra.

Intelov šef Pat Gelsinger je že lansko leto namignil, da nas letos čaka čip iz Santa Clare s 6 gigaherci turbo frekvence iz škatle. Predvčerajšnjim so model z nazivom Core i9-13900KS prvič pokazali v predstavitvenem videu, danes pa ga je že mogoče najti v prvih trgovinah, kjer ima v ZDA nazivno ceno 700 dolarjev (brez davka). Verjetno pa ga bo težko pridobiti, kajti kot velja že za prejšnje različice s pripono KS (kjer S pomeni special edition), gre za razmeroma omejene serije, saj so čipi skrbno izbrani (binned). Glede postopka za tokratnega prvaka se v podjetju še niso razgovorili, toda običajni i9-13900K se prek šestih gigahercev ne navijajo tako zlahka. Iz pokazanega je že razvidno, da so precej zrahljali omejitve porabe: tista pri osnovni frekvenci se je s 125 W dvignila na 150 W, ona s turbom pa kar na 320 W. Mrcina zato vsekakor potrebuje...

11 komentarjev

Intel predstavil trinajsto generacijo procesorjev Core za prenosnike

vir: Intel
Intel - Sejem CES so pri Intelu izrabili za lansiranje dveh novih linij procesorjev: mobilnih izvedenk platforme Raptor Lake in pa namizniških inačic brez odklenjenega množilnika takta.

Lansko jesen so v Intelu splovili 13. generacijo procesorjev Core, na osnovi arhitekture Raptor Lake. Pričeli so z najmočnejšimi modeli za namizne računalnike, na Cesu 2023 pa spisek popolnjujejo še s preostankom in pa izvedenkami za prenosne računalnike, ki jih bodo proizvajalci na sejmu tudi množično najavljali. V prvem primeru to pomeni namizniške modele brez pripone K, s katero v Santa Clari tradicionalno označujejo odklenjen množilnik frekvenc in so deklarirano namenjeni navijanju ... kar pa s seboj v novejših časih nosi še druge pomembne podrobnosti. Spisek novih čipov namreč kaže, da so različice "ne-K" počez po spisku šibkejše, saj imajo precej nižje takte v osnovnem režimu delovanja in posledično tudi nižjo porabo. Medtem ko ima na primer Core i9-13900K osnovno frekvenco P-jeder pri 3300 MHz in...

4 komentarji

Nov svetovni rekord v navijanju je 8,812 GHz

Slo-Tech - Dolgo že nismo poročali o navijaških rekordih, ker se je ustroj procesorjev spremenil, namesto takta pa so proizvajalci začeli navijati število jeder. A skupnost še živi in ta teden je dobila novega rekorderja. Navijalec z vzdevkom Elmor je svojega 24-jedrnega Intelovega Core i9-13900K navil na 8,812 GHz, s čimer je podrl osem let star rekord za pičlih 90 MHz. Pri hlajenju si je pomagal s tekočim dušikom.

Da bo Core i9-13900K primeren kandidat za navijanje, je bilo jasno že spočetka. Tovarniško lahko vsa njegova jedra tečejo s frekvenco 5,5 GHz, v posameznih primerih pa lahko pospeši do 5,8 GHz, če se ukvarja z malo nitmi. Prejšnji rekord je imel v lasti AMD-jev FX-8370, ki teče s 4,0 ali 4,3 GHz. S tega vidika je dosežek na Intelovem procesorju v resnici precej skromen, a velja poudariti, da je bil dosežen prvi dan po izidu. Gotovo lahko v prihodnjih tednih pričakujemo izboljšanje tega rezultate.

Naslednjo prelomnico pa bo predstavljal Core i9-13900KS, ki bo že iz tovarne...

4 komentarji

Sredi meseca prispejo novi Intelovi procesorji in grafične kartice

vir: Intel
Intel - Čez slab teden na police trgovin naposled prispe prva od Intelovih diskretnih grafičnih kartic Arc - A770, še teden dni zatem pa naslednja, 13. generacija procesorjev Core.

Prejšnji teden je čipovni velikan Intel priredil strokovni dogodek Innovation Day 2022, ki ga je izkoristil za najavo lansiranj najnovejših procesorjev in prvič tudi lastnih diskretnih grafičnih kartic za namizne računalnike. Najprej bomo v bistvu 12. oktobra videli slednje, in sicer v obliki prve članice serije Arc A700: A770. Kot smo doslej že vedeli, jo podjetje postavlja nasproti Geforcu RTX 3060 Ti, pri čemer skuša kupce prepričati tudi s ceno, saj je priporočeni znesek s 330 dolarji (ZDA, brez davka) nekaj nižji od Nvidiinih opcij, kar je dobrodošel odmik od rasti cen v zelenem taboru. Strojno gledano A770 nosi 4096 senčilnih procesnih enot pri 2100 MHz in pozna različici z 8 in 16 GB pomnilnika. Približno ob istem času bomo videli tudi šibkejšo sestro, A750, ki naj bi bila konkurenca RTX 3060, s ceno 290...

25 komentarjev

Intelovi procesorji Ice Lake pridejo za božič

Tom's Hardware - Na Computexu 2019 je Intel naznanil, da dolgo pričakovani 10-nanometrski procesorji Ice Lake že potujejo k OEM partnerjem in jih uzremo za letošnji božič, seveda zgolj v inačicah za tanjše prenosnike. Poleg smo dobili dokaj skope podatke in nasploh Intel ni uspel parirati AMDjevi udarni otvoritvi sejma.

Modri tabor je bil po AMDjevi odmevni uvodni predstavitvi postavljen v kočljiv položaj; za pošten dvoboj bi bil moral docela razgrniti podrobnosti prihajajoče serije procesorjev Ice Lake, svojih prvih množično napravljenih čipov v 10 nanometrih, in predstaviti čim širšo paleto izdelkov za vse platforme. Toda to se ni zgodilo in očitno proizvodi še vedno niso na takšni ravni, kot bi si družba želela, kljub že tako znatnim zamudam zaradi težavnega...

47 komentarjev

Znane podrobnosti o Intelovih procesorjih Core i9

PC World - Avgust je tu, z njim pa tudi Intelovi novi procesorji Core X (oziroma Core i9). Procesorje je Intel najavil že pred časom, a neznanka so ostali hitrosti 12-jedrnih in zmogljivejših procesorjev in poraba energije. Intel je sedaj zakrpal tudi te vrzeli in nam postregel z vsemi potrebnimi informaciji. Hkrati smo dobili prve teste in primerjave z AMD-jevimi Threadripperji, ki kažejo, da je AMD-ju res uspelo pripraviti konkurenčen procesor, ki je v nekaterih aspektih celo boljši. A lepo počasi.

Intel Core i9-7920X, ki ima 12 jeder (24 niti) s frekvenco 2,9 GHz in turbo načinom 4,3-4,4 GHz, bo prispel 28. avgusta. Više na lestvici najdemo še Core i9-7940X s 14 jedri s frekvenco 3,1 GHz (turbo 4,3-4,4 GHz), i9-7960X s 16 jedri s frekvenco 2,8 GHz (turbo 4,2-4,4 GHz)...

47 komentarjev