»

ATIjev R300

X-Bit Labs - O tej temi je bilo povedanega že dosti, ampak kar nekakšno pravilo je, da se morajo Xbitovci oglasiti enkrat na vsake toliko časa ter vzburiti javnost z interpretacijami izjav za javnost velikih podjetij. Tudi v današnji objavi si lahko preberemo, kakšna pošast točno kani biti ATIjev R300. Sestavljen bo iz, pozor, 107 milijonov tranzistorjev, imel osem cevovodov z možnostjo obdelave dveh tekstur na cevovod. Uporabljal bo 256-bitni DDR pomnilnik ter HyperZ III tehnologijo. Imel bo popolno podporo prihajajočemu DirectX 9, ter AGP 8x, če bo specifikacija do takrat že znana. Cena bo znašala okoli 400 dolarjev, tisti, ki se pa že bojite za težko prislužene solde, pa vedite, da bo polni sledila še okrnjena različica, temelječa na istem procesorju. Aja, ATI trdi, da bo nVidio pustil kakšnih pet mesecev zadaj. Slin!

3 komentarji

ATI o svoji prihodnosti

Reactor Critical - ATI je na nedavni konferenci razkril kar nekaj zanimivih podatkov, ki pa so jih po strani Golem.de analizirali kje drugod, kot pri ruskem Reactor Critical:
  • Če se prav spomnim, je ATI že kar precej časa nazaj napovedoval, da bo eden izmed njegovih glavnih adutov, ki se imenuje R300, oziroma Radeon 3, na voljo že to poletje. Po zadnjih podatkih naj bi se čip pojavil v četrti četrtini, kot opcijo pa se ponuja tudi tretja četrtina. ATI-jevci navajajo, da je predstavitev novega procesorja močno odvisna od Microsofta in njegove predstavitve Direct X 9.0.

  • Čipa s kodnima imenoma R400 in R500 naj bi bila predstavljena v prvi polovici leta 2003, vendar pa se do takrat lahko še marsikaj spremeni.

  • O mobilnih različicah čipov R200 in R300 zaenkrat še ni oprijemljivih podatkov.

  • Za konec je ATI izrazil svoj optimizem glede prodaje Gamecubov, v katerih ima tudi kanadski velikan svoj delež tehnologije. Pričakuje, da bo do konca leta 2002 prodanih vsaj 10 milijonov teh konzol.

...

0 komentarjev

Radeoni8500 s 128 MB pomnilnika

X-Bit Labs - Nvidia je praktično že začela pošiljati svoje najnovejše GeForce 4 MX čipe prodajalcem, medtem ko ATI še nima uradnega odgovora na to. Zaenkrat ATI-jevci niso sposobni v tako kratkem času dodelati čipa R300, ki naj bi deloval s frekvencami od 350 do 400 MHz, vendar pa bodo vseeno poizkušali ohraniti korak s konkurenco. Le-tega bodo poizkušali ohraniti s povečano količino pomnilnika na bodočih karticah z Radeonom 8500, ki ga bo sedaj lahko tudi do 128 MB. Seveda pa je to samo začetek, saj lahko ATI preseneti tudi s čipi RADEON 8500XT, ki bodo pohitrene izvedenke čipov R8500 in bodo delovale s frekvenco 300 MHz in RV250, ki bodo delovali s frekvenco 350 MHz. Kot zanimivost naj navedem, da se ti čipi ne bodo razlikovali med seboj po ničemer, razen po hitrosti. Najhujša Nvidiina mora v obliki R300 pa nas bo pričakala v aprilu ali maju.

4 komentarji

NVidiini spomladanski zvončki

X-Bit Labs - NVidia, kraljica grafičnega dvora, v svojih skrivnih in nedosegljivih temnicah, v laboratorijih iz katerih se nihče ne vrne živ ... snuje nove generacije grafikulj. Nepreverjene govorice, ki pa zvenijo dokaj realne (in jih zato tudi objavljamo), govorijo o dveh GPUjih, seveda - NV25 in NV17. Produkta, ki bi naj bila končana spomladi (ampak pred ATIjevim R300), se bodo prodajali pod pričakovanimi tržnimi imeni - GeForce 4 in GeForce4MX. NVidia bo še enkrat poizkusila masovno poplaviti trg s cenejšimi MXi, ki pa bodo sedaj ponujali veliko dobrot.

GF4 bo končno v motor T&L uvedel še drug cevovod namenjen senčenju točk modela (vertex shader) - nekaj s čimer ga je ATIjev Radeon8500 dodobra prehitel. Vsi GF4 čipi bodo kot novost vsebovali tudi pospeševanje in dekodiranje DVD zapisa in to na strojnem nivoju (spet nekaj kar ATI v veliki meri ponuja že danes), podprt pa bo še vedno TwinView saj bodo imele kartice dva RAMDAC čipa (ATI...)... GF4MX bo po zgradbi podobna GF4, strojno bo...

7 komentarjev

ATI R300

The inquirer - Medtem, ko ATIjev zmaj Radeon 8500 šele dobro prihaja na trgovske police in nosi smehljaje vsem (vsaj po srcu) mladim, še zlastim pa tistim, ki bodo monstruma našli pod takšno ali drugačno smrečico, pa ATI že snuje naslednika... Podjetje ArtX, ki ga je ATI lani prevzelo, je namreč zasnovalo grafični procesor za konzolo Gamecube. Ker gre za izjemno močan procesor, ATIjevci pa imajo sedaj proste roke pri njegovi uporabi, bodo procesor nadgradili in še dodatno razširili in ga predvidoma sredi pomladi 2002 ponudili v novi generaciji grafičnih kartic. Procesor ima torej ime R300 (Radeon 8500 poganja R200), in bo strojno pospeševal vse MS DirectX 9.0 funkcije in trike. Željene delovne frekvence še niso znane, dejstvo pa ostaja, da bo čez 6 mesecev na trgu že veliko več hitrejšega in predvsem takrat cenejšega pomnilnika, kar bo omogočilo naslednji veliki korak. Šušlja se celo, da razmišljajo o vgradnji pomnilnika kar v sam procesor, s čimer bi odpravili problem ozkega grla......

4 komentarji

ATI spet odgovarja nVidii

X-Bit Labs - ATI, kanadski proizvajalec grafičnih kartic, ki je s svojim Radeonom 8500 pošteno zmešal štrene nVidii, načrtuje bližnjo prihodnost z osvežitvami Radeona 8500. Marca kani namreč nVidia izdati svoj novi procesor NV25, ki, ne le da bo delal na mnogo višjih frekvencah tako pomnilnika kot procesorja, bo vgrajeval tudi nove funkcije. ATI s svojim prihajajočim čipom R300 še ne more odgovoriti, ker ga imajo v načrtu razviti in izdati do poletja leta 2002 (kar se lahko zlahka prestavi na zgodnjo jesen). Kaj mora ATI storiti, da bo še vedno konkurenčen? X-bitovci pravijo, da bo ATI osvežil linijo produktov, temelječih na R200 čipu tako, da bo pohitril pomnilnik in procesor na vrtoglavih 300 MHz. A le kje bo ATI dobil 300 MHz DDR pomnilnik?

7 komentarjev