»

Francija prepovedala prodajo iPhona 12 zaradi sevanja

Slo-Tech - V Franciji so prepovedali prodajo starejšega modela iPhone 12, ker naj bi po meritvah francoskega regulatorja ANFR (Agence Nationale des Fréquences) presegal dovoljene vrednosti stopnje specifične absorpcije (SAR). Gre za merilo absorpcije energije iz sevanja radijskih valov, ki se ob uporabi absorbira v človeškem tkivu. ANFR je ugotovila, da iPhone 12 dosega vrednost 5,74 W/kg za absorpcijo v udih na razdalji 0 mm, kar presega dovoljeno vrednost W/kg. Vrednost SAR za absorpcijo v celotnem telesu, ki se meri na razdalji 5 milimetrov - to ustreza na primer telefonu v žepu - pa je v skladu z omejitvami.

Zato je ANFR Applu naložil, da takoj izvede potrebne ukrepe, da se SAR zmanjša, sicer bodo morali odpoklicati vse iPhone 12 v Franciji. Kmalu po francoski najavi sta tudi Belgija in Nemčija sporočili, da bo preverila navedbe. Na Nizozemskem so za zdaj Apple le pozvali k dodatnim pojasnilom, v Italiji pa situacijo spremljajo.

Apple je v odzivu pojasnil, da so iPhone 12 že ob izidu...

14 komentarjev

Apple bo tudi v Evropi ponujal rezervne dele in orodja za popravila

Slo-Tech - Apple je lani najavil storitev Self Service Repair, ki omogoča posameznikom nakup uradnih rezervnih delov, orodij in navodil za popravilo nekaterih iphonov in macbookov. Sprva je bila omejena na ZDA, sedaj pa se širi tudi na Staro celino. Za zdaj je bodo deležni kupci v Belgiji, Franciji, Nemčiji, Italiji, Poljski, Španiji, Švedski in Veliki Britaniji.

Trenutno podpira pametna telefona iPhone 12 in iPhone 13 ter prenosnike MacBook Air in Pro (ne vseh). Na voljo so različni rezervni deli, pa tudi navodila za izvedbo popravil in seveda potrebna orodja. Ta lahko kupimo ali pa za 50 dolarjev najamemo za enkratno popravilo. To vključuje dostop do vseh orodij v vrednosti dobrega tisočaka in poštnino v obe smeri. Apple zagotavlja, da so to enaka orodja, kot jih uporabljajo tudi na uradnih servisih.

Storitev se je v ZDA precej dobro obnesla, odkar so jo zagnali aprila, zato so jo avgusta razširili še na prenosnike. Za Apple je računica preprosta, saj je prodaja kompletov za popravila...

24 komentarjev

Apple bo omogočil domače popravilo naprav

vir: Apple
Apple - Pri Applu bodo prihodnje leto pognali storitev Self Service Repair, skozi katero bo mogoče kupiti uradne rezervne dele za njihove telefone in računalnike in jih doma popravljati. To je bistven obrat od dosedanjega pristopa, kjer so bile Applove naprave znane kot močno zaprte in servisu neprijazne.

Proizvajalci potrošne elektronike običajno skušajo uporabnikom otežiti garažno popravljanje kupljenih naprav in jih namesto tega na bolj ali manj grobe načine usmerjajo proti uradnim servisnim službam. Prav zaradi tega so vzniknila aktivistična združenja popravljalcev in svetovalcev, kot je iFixit. Toda klima se počasi vendarle spreminja. Evropska unija je sredi uvajanja zakonodaje, s katero namerava utreti pot enostavnejšim popravilom bele tehnike in elektronike, premik v to smer pa je napovedal tudi ameriški predsednik Biden. Tako se podjetja, ki nekoč niso dovolila niti lastnoročne menjave baterije, vendarle mehčajo in pripravljajo na nove čase, ko bo treba kupcem pri popravilih tudi...

114 komentarjev

Apple širi program neodvisnih servisov v Evropo

Apple - Program, ki so ga lani poleti začeli v ZDA, obsega redno dobavljanje rezervnih delov, orodij in servisnih navodil neodvisnim servisnim podjetjem in posameznikom. Program za zdaj teče le za iPhone, ne pa tudi za iPade, Mace in Macbooke. Kot so sporočili iz Appla, bodo neuradna popravila svojih telefonov zdaj omogočili tudi v 32 državah stare celine in v Kanadi.

V resnici je za lanskoletno rojstvo programa zaslužna trajnostna ideja "pravice do lastnega popravila", katere uveljavitev uporabniki glasno zahtevajo prav v Kanadi in v EU. Evropska komisija je tako spomladi objavila načrte, po katerih bi jo v EU uzakonili že prihodnje leto. Zato je jasno, da je program neodvisnih servisov za Apple vmesna, manj škodljiva opcija, ki se ji je v ZDA v slabem letu dni doslej pridružilo 140 podjetij na 700 lokacijah.

Vključitev v program je brezplačna, serviserji morajo le opraviti posebno Applovo izobraževanje, podjetje pa nato prejme vse potrebno za izvajanje popravil, tako tistih v...

45 komentarjev

Apple bo popravljal tudi starejše naprave

Slo-Tech - Doslej je Apple servis in rezervne dele za svoje izdelke zagotavljal pet let, potem pa jih je razglasil za zastarele (obsolete) ali starodobne (vintage). Toda v Cupertinu so očitno spoznali, da se jim splača nuditi daljšo podporo, saj so uporabniki često pripravljeni plačati za popravilo starejše naprave. Applove naprave niso poceni, zato je njihovo popravljanje smiselno dlje. Odslej bo Apple popravljal tudi stare MacBooke Pro in iPhone, če bomo to plačali.

Pilotni program se je začel že januarja, sedaj pa so ga z ZDA in Turčije razširili na ves svet. To pomeni, da bo odslej moč dobiti uradno popravilo iPhona 4S, iPhona 5 in MacBooka Air iz leta 2012 (vseh vsaj do konca leta 2020). Do konca leta bodo na seznamu še MacBook Pro iz let 2012...

31 komentarjev

Apple onemogočil nepooblaščena popravila novih računalnikov

Slo-Tech - Interni Applovi dokumenti, ki so jih pridobili na Motherboardu in MacRumors, kažejo, da je Apple v novih računalnikih de facto onemogočil samostojno popravljanje ali menjanje komponent. Vsi računalniki, ki imajo varnostni čip T2, torej novi modeli iMac Pro in 2018 MacBook Pro, morajo po vsaki spremembi konfiguracije ali menjavi komponent pognati poseben diagnostičen program, ki ga imajo le Applovi pooblaščeni zastopniki.

Z drugimi besedami to pomeni, da bo po zamenjavi komponent treba pognati AST 2 System Configuration, sicer računalnik ne bo deloval. Za MacBook Pro bo to nujno pri zamenjavi zaslona, matične plošče, TouchID-ja ali zgornjega dela ohišja (vključno s tipkovnico in trackpadom). Za iMac Pro bo treba program pognati po menjavi matične plošče ali flasha.

Čip T2 zna marsikaj, saj prinaša Secure Enclave, hrani ključe za šifriranje vsebine na SSD, podatke za TouchID, omogoča varni zagon ter...

73 komentarjev

Apple novosti: 12-palčni MacBook, Apple Watch in kopica drugih izboljšav

Slo-Tech - Natanko pol leta po Applovem zadnjem dogodku je podjetje iz Cupertina pripravilo nov medijski spektakel. V San Franciscu so ob 18.00 uri po srednjeevropskem času v nabiti dvorani pokazali številne novosti, med katerimi je bila glavnina pozornosti usmerjena k pametni uri in novim, še tanjšim prenosnikom. Dogodek je na licu mesta spremljalo okrog 3000 novinarjev.

Izvršni direktor ni kaj dosti okolišil in je takoj skočil k številkam. V kratkem videoposnetku je Apple pokazal novo trgovino na Kitajskem, kjer se je število njihovih prodajaln povzpelo na 21, želijo pa to število do konca prihodnjega leta podvojiti. Skupno ima Apple že 453 prodajaln v 16 državah, med katerimi Slovenije ni. Mimogrede, lani je Applove uradne prodajalne obiskalo 120 milijonov strank.

...

390 komentarjev