»

Facebook dobiva podatke z davčnih napovedi Američanov

Slo-Tech - Večina ameriških storitev za oddajo davčnih napovedi, kamor sodijo H&R Block, TaxAct in TaxSlayer, je finančne podatke strank breze njihove vednosti posredovala Facebooku, razkriva The Markup. Uporabljale so kodo Meta Pixel, ki Facebooku ne pošilja le osebnih podatkov (imena in elektronski naslovi), temveč celo podatke o prihodkih, plačanih davkih, vzdrževanih družinskih članih ipd. S temi podatki Facebook polni svoje algoritme in baze, da še natančneje profilira uporabnike, sumijo.

V ZDA se davčne napovedi lahko oddajajo elektronsko in približno 150 milijonov zavezancev to tudi stori, za kar uporabljajo komercialne storitve. Oddaja davčne napovedi je namreč v ZDA bistveno kompleksnejše opravilo kakor v Sloveniji. Prav tako se ni mogoče izogniti privatnim podjetjem, ki omogočajo elektronsko oddajo napovedi, kar je postal ogromen posel. Letno je vreden več kot 11 milijard dolarjev. Te storitve omogočajo izračun davčnih podatkov, a ker na svojih straneh uporabljajo kodo Meta Pixel,...

13 komentarjev

Clear History: Facebook z zamudo uresničuje zaobljube o zasebnosti

vir: Needpix.com

vir: theguardian.com
theguardian.com - Po več mesecih zapletov, ki so povezani predvsem z načinom, kako Facebook hrani naše podatke, je podjetje končno ponudilo orodje, s katerim lahko pobrišemo sledove svojih spletnih aktivnosti, ki jih beleži Facebook in z njim povezana podjetja. Clear History je za zdaj na voljo uporabnikom na Irskem, Južni Koreji in Španiji, preostali svet pa naj bi postopoma sledil v naslednjih mesecih.

Orodje je v praksi zavihek "Aktivnosti zunaj Facebooka" v nastavitvah, kjer vidimo spisek spletnih strani in aplikacij, ki smo jih obiskali in, ki spremljajo naše aktivnosti, da bi jih posredovale Facebooku, ki jih nato monetizira s pomočjo ciljanega oglaševanja. To lastno zgodovino bo po novem mogoče pobrisati. Bo pa mogoče početje...

1 komentar

Sodišče EU: Če imate Facebookove vtičnike na svoji spletni strani, ste soodgovorni za njihove obdelave osebnih podatkov

Ti. kavč oz. pisarniška inšpekcija (simbolična fotografija)

vir: RTV Slovenija
ECJ - Ponudnik spletne strani, ki uporablja Facebookov gumb »Všeč mi je«, se šteje za skupnega upravljavca osebnih podatkov, ki jih ameriški spletni velikan Facebook na ta način zbere o obiskovalcih njegove spletne strani. Je namreč tisti, ki se je odločil ta gumb postaviti na svojo spletno stran in s tem Facebooku pomagati pri zbiranju podatkov o obiskovalcih. Posledično ima iz tega naslova nekatere dolžnosti po predpisih o varstvu osebnih podatkov. Tako je ta teden razsodilo Sodišče Evropske unije v primeru nemške nevladne organizacije za zaščito uporabnikov interneta Verbraucherzentrale NRW proti nemškemu modnemu portalu in zagrizenemu uporabniku Facebookovih vtičnikov Fashion ID.

Facebook kot prednost pred konkurenco
Sodišče je v omenjenem primeru ugotovilo, da...

73 komentarjev

Aplikacije delijo uporabniške podatke s Facebookom

Slo-Tech - Aplikacijam na pametnih telefonih zaupamo različne skrivnosti oziroma jim dovolimo beležiti znatne dele naših življenj, številne pa potem to zaupanje nagradijo tako, da podatke takoj posredujejo Facebooku, ne da bi uporabniki to sploh vedeli. Gigant namreč zbira uporabniške osebne podatke številnih priljubljenih aplikacij, četudi te sploh nimajo nobene uradne povezave s Facebooom. Prenos se dogaja praktično v realnem času, saj Facebook pogosto prejme informacije le nekaj sekund po njihovem nastanku, poroča The Wall Street Journal.

Zadnji preizkusi 70 popularnih aplikacij, ki imajo več milijonov uporabnikov, kažejo, da se vsaj v 11...

30 komentarjev

Nakup Oken kot davčna olajšava

Slashdot - Tako kot naš, tudi avstralski davčni urad že nekaj let ponuja program za varno in elektronsko oddajo davčnih napovedi (e-tax), a zgolj za Microsoftova Okna. Zavoljo tega so prejeli serijo pritožb davčnih zavezancev, ki uporabljajo drug operacijski sistem, zlasti Applov OS X. Urad se že vse poletje na veliko opravičuje, da so sicer že oddali javno naročilo zanj, vendar za letošnjo napoved, ki se zaključi ravno ta mesec, žal še ne bo nared..

V vmesnem času Apple oz. GNU/Linux uporabnikom priporočajo nakup virtualizacijskega programa, npr. VMWare Fusion, Parallels Desktop ali Boot Camp, ter...

51 komentarjev

Nemški deželni informacijski poverjenik ne všečka Facebookovih storitev

Slo-Tech - Informacijski poverjenik (ustreznik naše informacijske pooblaščenke) nemške zvezne dežele Schleswig-Holstein je včeraj lokalne upravljavce spletnih strani pozval k odstranitvi vtičnikov za povezovanje s sistemom facebook, kakršna stra npr. gumb like in strani za oboževanje podjetij in blagovnih znamk (fan pages) - pod pretnjo globe do 50.000 EUR.

Poverjenik po poglobljeni pravni in tehnični analizi meni, da sporne storitve kršijo nemško zvezno in deželno zakonodajo o elektronskem poslovanju in varstvu osebnih podatkov. Za delovanje spornih storitev spletna stran posreduje dostopne podatke o obiskovalcu na ozemlje ZDA, od koder povratno pridobi statistiko uporabe spletne strani. Kdorkoli uporablja storitev Facebooka neposredno preko spletišča (facebook.com) ali z uporabo vtičnikov na drugih straneh, lahko pričakuje, da bo Facebook njegove podatke hranil dve leti. Facebook tako gradi obsežno kartoteko obiskovalcev spleta, pri svojih uporabnikih pa celo personaliziran profil....

22 komentarjev