»

Najsvetlejši telekomunikacijski satelit BlueWalker 3 razprl panele

Slo-Tech - Iz teksaškega AST SpaceMobile so potrdili, da se je telekomunikacijski satelit BlueWalker 3 uspešno razprl, s čimer je postal največji in najsvetlejši komercialni satelit za telekomunikacije. V nizko orbito so ga izstrelili septembra, do ponedeljka pa je krožil zložen. Sedaj njegovi paneli merijo 64 kvadratnih metrov, s čimer je prvak med sateliti. To pa jezi zlasti astronome, saj je v primernih pogojih tako svetel kakor najsvetlejše zvezde. Kot je pojasnila Meredith Rawls z Univerze v Washingtonu v Seattlu je novi satelit natanko to, česar astronomi nočejo. Na posnetkih bo viden kakor zelo svetla sled, ki lahko zaslepi detektorje v observatorijih. Povejmo, da je mednarodna vesoljska postaja (ISS) sicer še 40-krat svetlejša, a je njena orbita znana in predvidljiva. Videli bomo, ali bodo tudi podatki o BlueWalkerju 3 ustrezno komunicirani. Za zdaj ga astronomi vidijo kot motnjo.

Astronomi so se v preteklosti že pošteno pritoževali zaradi velikanske konstelacije satelitov Starlink,...

5 komentarjev

Sateliti za dostop do interneta bodo negativno vplivali na astronomska opazovanja

Slo-Tech - Ameriško združenje astronomov (AAS) in Nacionalni laboratorij za optično-infrardeče astronomske raziskave (NOIRLab) pri Nacionalni znanstveni fundaciji sta izdala poročilo o vplivu satelitov v nizkih orbitah na astronomska opazovanja. V poročilu ugotavljajo, da se vplivu satelitov SpaceX-a, OneWeba in podobnih podjetij, nikakor ne bo možno izogniti, ga je pa z ustreznimi ukrepi mogoče zmanjšati. Da bi omogočili nemoteno opazovanje neba, se bodo morali prilagoditi oboji - tako astronomi kakor upravljavci satelitov.

Ključni načini, kako lahko zmanjšajo vplive, so zmanjšanje števila satelitov (idealno na nič), utirjanje satelitov v orbite pod 600 km, barvanje satelitov na temo (da bodo imeli čim nižji albedo), nadzor orbit tako, da bodo sateliti odbijali čim manj svetlobe nazaj na Zemljo, maskiranje tirnic satelitov na posnetkih, upoštevanje natančnih efemerid satelitov, da bodo opazovanja izkoriščala obdobja, ko satelitov nad njimi ni.

Čeprav je ustanovitelj Space-X Elon Musk še v...

26 komentarjev

Sateliti omrežja Starlink motijo opazovanje kometa NEOWISE

vir: CNet
CNet - Tegobe, ki so jih mnogi astronomi napovedovali zaradi polnjenja Zemljine orbite z megakonstelacijami satelitov, so lahko tudi amaterski opazovalci v praksi videli te dni, ko so sateliti omrežja Starlink vztrajno silili na posnetke kometa NEOWISE.

Amaterski astronomi na severni polobli približno zadnje tri tedne ob vzhodih in zahodih zrejo v nebo, da bi opazovali komet C/2020 F3 NEOWISE (ime je pobral po teleskopu, s katerim so ga odkrili). Gre za redkega prišleka, ki nas obišče na slabih 7000 let in je v primernih pogojih dobro viden tudi s prostim očesom. Priložnostni opazovalci so tako lahko uzrli najsvetlejše mimo nas švigajoče telo po kometu Hale-Bopp, na probleme pa so naleteli tisti s kanec naprednejšimi domačimi teleskopi: njihovi posnetki so v obliki grdih sledi ujeli tudi vsiljivce, satelite SpaceXove megakonstelacije Starlink.

Tovrstne nadloge astronomi napovedujejo že vse od trenutka, ko so snovalci megakonstelacij napovedali, da naj bi njihova omrežja vsebovala prek...

11 komentarjev

SpaceX polni svojo konstelacijo satelitov

Slo-Tech - SpaceX je resno vzel vizijo satelitskega interneta iz nizkih orbit, saj je včeraj izstrelil že četrto serijo satelitov Starlink. V orbito so poslali 60 satelitov. Prvo serijo so izstrelili lani maja, zadnjo pa v začetku tega meseca. V orbiti je že 242 satelitov Starlink.

Zadnjo serijo so izstrelili v sredo ob 15.06 po slovenskem času z izstrelišča Cape Canaveral na Floridi. S tem niso imeli težav, saj so uro po izstrelitvi že vsi leteli v svoje orbite. Sateliti so si med seboj enaki, in sicer tehtajo 220 kilogramov vsak. Z njimi želi SpaceX ponuditi dostop do interneta na celi zemeljski obli. Izgotovljeno omrežje naj bi imelo približno 12.000 satelitov, kar je več od števila vseh satelitov, ki trenutno krožijo okrog Zemlje. Od 242 satelitov sta dva preizkusna, 60 pa servisnih. Preostalih 180 je namenjenih zagotavljanju dostopa do interneta. Naslednja izstrelitev bo že v začetku prihodnjega meseca.

SpaceX seveda ni edini, ki postavlja satelitsko omrežje za dostop do interneta....

55 komentarjev

SpaceX za svoje omrežje preizkuša temne satelite

Artefakti zaradi satelitov

Slo-Tech - SpaceX intenzivno gradi svojo konstelacijo satelitov v Zemljini orbiti, s katerimi želi ponuditi globalno dostopen internet. Podjetje je zaprosilo za dovoljenje za izstrelitev 30.000 satelitov, trenutno pa jih je v orbiti 180. Zadnjo skupino 60 satelitov so izstrelili v ponedeljek, med katerimi je tudi črna ovca. Satelit DarkSat je pobarvan s temno barvo, da bi omejili njegov odblesk. Odbijanje sončne svetlobe od satelitov bi lahko motilo astronomska opazovanja, so že lani pisali v Nature. SpaceX ni edini, ki gradi veliko konstelacijo satelitov za internet, saj so tu še Facebook, Oneweb, Iridium in drugi. Letos bi lahko imeli v orbiti že nekaj tisoč tovrstnih satelitov. Trenutno okrog Zemlje kroži okrog 8000 satelitov.

SpaceX-ovi sateliti iz skupine Starlinks so dejansko vidni na nočnem nebu, in sicer tik po izstrelitvah, ko še niso v končnih orbitah. Kasneje so više in so manj moteči. Tudi orientacija njihovih sončnih panelov je drugačna, ko so še nizko, kar dodatno prispeva k...

13 komentarjev

OneWeb začel graditi omrežje za satelitski internet

Slo-Tech - V letu 2019 se začenja dogajati na področju satelitskega interneta z nizkimi zakasnitvami pri dostopu, ki ga želi ponujati več podjetij. Eden izmed najresnejših kandidatov OneWeb je ta teden izstrelil prvih šest satelitov, ki bodo sestavljali njihovo do leta 2021 postavljeno konstelacijo. Konkurenca, ki jo sestavljajo SpaceX (projekt Starlink), Facebook (projekt Athena) in Telesat, ne spi.

OneWeb je iz Francoske Gvajane izstrelil šest satelitov, potrebujejo pa jih 600. Prvotni načrti so predvidevali celo 900 satelitov, a je Greg Wyler, ustanovitelj podjetja, decembra povedal, da bo šlo tudi z manj. Sateliti bodo krožili na višini približno 1200 kilometrov v polarnih orbitah, s čimer bodo pokrivali cel svet. Ker bodo bistveno bliže kakor geostacionarni sateliti,...

14 komentarjev