»

Računalnik za teto

RipNet - Kakor se za avgust (in čas kislih kumaric) "spodobi", so revije in strani polne člankov o poletnem kupovanju računalnika.
Na RipNet-UK.com so se spomnili na večno težavo vseh zagretih računalničarjev. Za rokav te pocuka teta/stric/eden od sorodnikov, in z veliki očmi pove, da bi kupil računalnik. Vprašanje "Kakšen pa naj bi bil?" pa nudi tako ali tako samo odgovor:"Saj to pa sam najbolje veš."
Članek "Računalnik za teto" ali "Kako sestaviti budget računalnik" vam lahko da nekaj smernic, kako in kaj sestavljati poceni računalnike. Samo za moje pojme je rezultat za danajšne dni preslab še tako nezahtevnega uporabnika.
Sicer pa, odločite se sami..

6 komentarjev

ASUS predstavil svojo dvoprocesorsko ploščo

The inquirer - Svetovni eliti, ki že ponuja dvoprocesorske matične plošče, se je pred kratkim pridružil tudi ASUS, ki je predstavil ploščo A7M266-D, ki podpira tako Athlone XP, kot tudi Durone MP (čeprav te ne bomo nikoli videli). Pomembna lastnost nove ASUS-ke je tudi, da podpira tako registriran, kot tudi navaden pomnilnik. Po podatkih Inquirerja bo plošča namenjena tako strastnim navijalcem, kot tudi bolj profesionalnim uporabnikom. Upam, da se vračajo spet zlati časi, ko smo v ABIT-ovo matično ploščo vtaknili dva 300 MHz Celerona A, ju navili na 450 MHz in imeli teoretično za kar 900 MHz računske moči .

4 komentarji

ABIT-ove rešitve na SIS naboru

X-Bit Labs - Pred kratkim je ABIT objavil, da nameravajo v kratkem predstaviti ploščo, ki bazira na novejšem naboru SIS645 in bo namenjena izključno 478 pinskim Pentiumom4 (423 pinski primerki že ker dolgo časa veljajo za mrtve). Ker SIS ni pretiraval s ceno, bo plošča namenjena za budget tržišče. Plošča se bo imenovala SD7-533, nizka cena pa je ne bo bistveno okrnila, saj bo vsebovala 3 DIMM reže za PC2700/PC2100 DDR SDRAM, 1 AGP 4x, 5 PCI slotov, C-mediin 8738 zvočni čip, 6 USB vtičnic in nepogrešljivi SoftMenu III, ki bo omogočal nastavljanje Vcora (napetosti jedra procesorja) in FSB (od 100Mhz do 165Mhz) v korakih po 1 MHz.

0 komentarjev

ABIT spet preseneča z novim dizajnom

X-Bit Labs - Že kar dolgo je že od tega, odkar se je ABIT vpisal med legende med proizvajalci matičnih plošč. Podjetje se je čez noč proslavilo z izvrstnim matičnim ploščam, s katerim se je dalo iz procesorja iztisniti poslednji megaherc. Med dobrote so spadali še izjemna stabilnost, sexy rumena barva (OK, tole nima ravno kdove kakšnega učinka za zmogljivost ;)) ter nekateri dodatki, ki so kupca še dodatno razveselili. Med take koristne dodatke spada gotovo SoftMenu, zaredi katerega je ABIT pravzaprav zaslovel. Kljub vsem slavam, pa se mi zdi, da ABIT zadnje čase ni dal od sebe nič revolucionarnega. Vse se je zdelo, da so njihovi inženirji zaspali. Res? Pravzaprav tega ne moremo povsem potrditi, saj je ABIT pred kratkim razveselil z novim dodatkom, ki pa tokrat ne bo nov SoftMenu, niti debug screen. Ne, ABIT je pred kratim napovedal, da bo v vse prihajajoče plošče začel vgrajevati štirifazni napetostni pretvornik (four-phase voltage converter; pred tem so v svoje plošče vgrajevali samo...

5 komentarjev

Intel se z i845D pripravlja na ofenzivo

X-Bit Labs - Gotovo ni skrivnost, da so prvi primerki že dolgo napovedovanega Intelovega nabora i845D (DDR podpora) že v laboratorijih proizvajalcev matičnih plošč. Slednji se zadnje čase trudijo, da bodo na podlagi tega primerka izdelali kar najboljše plošče za zahteven trg, na katerem se zadnje čase kar tare različnih matičnih plošč, ki so zgrajene na podlagi konkurenčnih naborov. Bojda je Intelov nabor že v masovni proizvodnji in samo še čaka na januar, ko se uradno začne ofenziva na "DDR Pntium4" tržišče. Do januarja pa lahko proizvajalci v miru napovejo, kakšne matične plošče bomo videli na tržišču.
Eden izmed prvih napovedovalcev je ECS, ki je napovedal ploščo P4IBMD. Plošče sledi novim trendom, zato vanjo ne bomo mogli vtakniti 423 pinskih Pentiumov4, ampak samo 478 pinske primerke. Izdelek bo vseboval 2 DIMM reže, ki bosta poskrbeli za PC1600/PC2100 DDR SDRAM, AGP reža bo skrbela za grafične kartice, za dodatne kartice pa bodo poskrbeli 3 PCI in 1 CNR slot. ECS bo kupcem privoščil še...

0 komentarjev

SIS645 cenejši

X-Bit Labs - Kar zanimivo si je ogledati, kako se je SIS kar na lepem prelevil iz bednega izdelovalca poceni integriranih rešitev, ki niso bile nič kaj prida v izdelovalca dobrih integriranih rešitev (SIS735 je že tak primer). Vendar pa SIS ne računa samo na odličnost svojih prihodnjih naborov, ampak tudi na nizko ceno. Za svoj SIS645, ki bo podpiral procesorje Pentium4, je SIS napovedal, da bo zaračunaval 34 $ (za primerjavo: i845 stane 42 $, P4X266 pa 34 $). Vendar pa se je cena nabora v času pošiljanja prvih preizkusnih primerkov, ki bodo proizvajalcem matičnih plošč pokazali, kaj imajo za pričakovati znižala na neverjetnih 20 $. Si predstavljate, da bodo plošče P4 stale samo 80 $ (20 000 SIT). Sliši se skoraj nemogoče. Če vas je že ob pogledu na ceno skoraj razgnalo od navdušenja, malo premislite, kajti tako nizka cena ne pomeni nič dobrega. Ali se bo SIS pri naboru SIS645 spet vrnil k starim koreninam in nam ponudil "klump" chipset? Upajmo, da ne. Seveda pa počakajmo še na Intela, ki...

0 komentarjev

Podrobnosti o Nvidia Crushu

Slo-Tech - Še ena zanimiva novička s strani slycerja:

Torej, kar se tiče Nvidiinega Crusha, se stvar še celo nekam premika. Nvidia naj bi končno predstavila dolgo pričakovani chipset 4. junija. Chipset naj bi izšel v dveh različicah: 64 bitni (Crush 11) in 128 bitni (Crush 12). Proizvjalci matičnih plošč seveda ne stojijo križem rok in so že najavili nove matične plošče. Te bodo:
  • ABIT NV7. Ta matična plošča ATX bo imela 1 AGP in 5 PCI rež, 4 USB vtičnice, 3 DIMM reže za PC1600/PC2100 DDR SDRAM. Podpirala bo ATA/100 in imela integrirano AC'97 zvočno kartico.
  • ABIT NV22. Ta matična plošča bo formata MicroATX. Kot že veste, to pomeni malce oskubljeno ploščo ATX. Imela bo 1 AGP in 3 PCI reže, 4 USB vtičnice in 3 DIMM reže za PC1600/PC2100 DDR SDRAM. Prav tako bo podpirala ATA/100 in imela integrirano AC'97 zvočno kartico.
  • Gigabyte GA-7NTM. Tudi Gigabyte se je odločil za format MicroATX (očitno tudi njemu diši OEM trg :)). Tudi ta plošča bo imela, tako kot Abitova, 1 AGP in 3 PCI reže, 4 USB vtičnice...

2 komentarja