»

Flightradar24 izračunava, kje motijo sigale GPS

Slo-Tech - Priljubljena spletna stran za spremljanje letal Flightradar24, ki uporablja podatke z letalskih oddajnikov ADS-B, je ponudila novo funkcijo spremljanja kakovosti signalov GPS. Te oddajajo sateliti v orbiti visoko nad Zemljo, zato do površja pripotujejo zelo šibki in jih ni težko motiti. Na ključnih ali strateških področjih se to počne.

Sateliti GPS krožijo na višini 19-23 tisoč kilometrov, zato so signali na zemlji šibki, nekje med -160 dBW in -130 dBW. Za uporabo to sicer zadostuje, a jih je hkrati enostavno preglasiti. Različni akterji to tudi počno, pri čemer gre običajno za vojaške ali državne namene. Motenja GPS sicer ne morejo neposredno izmeriti in kartirati, lahko pa degradacijo signala izračunajo iz podatkov, ki jih pošiljajo letala. In to sedaj Flightradar24 tudi počne.

Motnje se pojavljajo nad Baltskim morjem, ob Črnem morju, nad ruskimi strateškimi lokacijami in na Bližnjem vzhodu. Flightradar24 prikazuje podatke s šesturnim korakom ali agregirane po dnevih. Nekaj...

12 komentarjev

Zaradi motenj v GPS dva dni prizadet letalski promet v Dallasu

Slo-Tech - Moderna letala se zanašajo tudi na GPS, ki ga sicer ne potrebujejo nujno za letenje, jim pa zelo pomaga pri določenih manevrih, denimo pristankih. V ponedeljek popoldne se je tak primer zgodil na letališču Dallas-Fort Worth, ko je bil v več kot 60 kilometrov velikem območju signal GPS tako moten, da letala niso mogla zanesljivo uporabljali te tehnologije. Razlog za motnje še ni znan.

Običajno so motnje posledica vojaških operacij, denimo vaj. Tudi kadar jih ne povzroči vojska, običajno lahko vzrok identificirajo in locirajo v nekaj urah. To pot pa so se motnje začele v ponedeljek popoldne, v torek sredi dneva pa vzrok še vedno ni bil znan, področje nezanesljivosti pa celo večje. FAA (Uprava za letalstvo) in ATCSCC (Air Traffic Control System Command Center) sta na primer izdala opozorili, naj letala ne uporabljalo GPS za navigacijo. Območje motenj se je povečevalo do 23. ure zvečer v torek, ko je motnja skrivnostno izginila.

To ni edinstveni dogodek. Januarja letos je v okolici...

8 komentarjev

V ZDA aktivirali pas C v 5G, letala zato zamujala

Slo-Tech - Danes so mobilni operaterji v ZDA začeli uporabljati pas C za mobilna omrežja pete generacije (5G), kar je na noge spravilo letalske prevoznike. Medtem ko se Zvezna uprava za letalstvo (FAA) in operaterji še vedno prepirajo, kaj naj storijo s 5G v okolici letališč, sta Verizon in v manjši meri AT&T (Austin, Dallas-Fort Worth, Houston, Chicago, Detroit, Jacksonville, Orlando in južna Florida) pas začela uporabljati.

Verizon pojasnjuje, da bo to znatno izboljšalo povezljivost v hitrem omrežju 5G, ki se je doslej zanašalo na milimetrski del spektra. Pas C bo zagotovil stabilnejši pokritost, delovanje v notranjosti stavb in zato tudi višje hitrosti. Pas C predstavlja zlato sredino med počasnejšim 5G Nationwide in milimetrskim 5G kratkega dosega. Obljubljajo normalne hitrosti od 200-500 Mb/s, v idealnih pogojih pa vse do 800 Mb/s. Povsem drugačno pa je nič kaj prešerno razpoloženje v letalskem sektorju.

Še včeraj so letalski prevozniki še enkrat poizkusili odmakniti pas C v 5G. V...

12 komentarjev

FAA in letalski prevozniki svarijo pred uporabo spektra 5G

Slo-Tech - Minuli teden je ameriška Zvezna uprava za letalstvo (FAA) izdala dve plovnostni zahtevi (airworthiness directive) o uporabi frekvenčnega dela spektra za 5G in varnosti letalskega prometa. FAA opozarja, da je treba biti pri vzpostavitvi pokritosti v C-pasu (3700-3890 MHz) previden, da ne bi povzročal motenj na opremi za navigacijo in pristanke letal. AT&T in Verizon sta zaradi tega prestavila napovedani zagon tega pasu v omrežju z novembra na januar.

FAA je v izjavi poudarila, da lahko razširitev pokritosti s 5G in letalski promet povsem varno soobstajata, je pa treba vzpostaviti ustrezna pravila. FAA je zato tudi v pogovorih s FCC (Komisija za telekomunikacije). V biltenu predlagajo, da proizvajalci radarskih višinomerov, proizvajalci letal in letalski prevozniki prostovoljno predložijo podrobne informacije o višinomerih in njihovem delovanj, o njihovi razširjenosti in uporabi, ter da jih preizkusijo. Številne države že uporabljajo pas 3300-4200 MHz brez škodljivih vplivov na...

3 komentarji

Ameriško obrambno ministrstvo se boji, da bo 5G motil GPS

Slo-Tech - V prvi polovici leta smo bile priče boju NASE in NOAA zoper uporabo frekvenčnega pasu 24 GHz za mobilna omrežja nove generacije 5G, ker obstaja strah, da bi to motilo vremenske satelite, ki v pasu 23,6-24,0 GHz merijo vodno paro v ozračju. Ocenjevali so, da bi to za tretjino poslabšalo natančnost vremenskih napovedi, kar bi imelo posledice tudi za sposobnost napovedovanja poti hurikanov. Ameriško obrambno ministrstvo pa ima pomisleke glede pasu L med 1,0 in 2,0 GHz, kjer bi lahko 5G motil signal GPS.

Gre za tako imenovani načrt Ligado Networks (bivši Lightspeed), kjer bi se pas 1675-1680 MHz uporabljal tudi za 5G. FCC (Zvezna komisija za telekomunikacije) to želi, ker je ta pas poleg pasu 1670-1675 MHz, ki se že sedaj uporablja za brezžični prenos podatkov. Ministrstvo za obrambo je 18. novembra poslalo uradno pismo, v katerem temu nasprotujejo.

Sateliti GPS uporabljajo pas L s središčem pri 1575,42 MHz, ker je ta frekvenca zelo prodorna in je ne zaustavijo oblaki, dež ali...

28 komentarjev

Razvita atomska ura na čipu

Slo-Tech - Znanstveniki so razvili atomsko uro, ki jo lahko zavoljo svoje majhnosti vgradimo v vsako elektronsko napravo. V Sandia National Laboratories so namreč izdelali atomsko uro v velikosti škatlice za vžigalice, ki porabi 100 mW energije in jo poganjata dve klasični AA-bateriji. Tolikšno miniaturizacijo so dosegli z uporabo trdninskega laserja, ki osvetljuje posodo s paro neradioaktivnega cezija. Atomi cezija nato nihajo z značilno frekvenco, fotodioda pa šteje nihaje in po 4.596.315.885 nihajih je potekla ena sekunda. Cena: 1500 dolarjev. Starejše atomske ure so približno 100-krat večje in požrešnejše, saj uporabljajo rubidijevo svetilko.

Prenosne atomske ure bodo uporabne za vgradnjo v elektronske naprave, kjer je nujno potrebna točna usklajenost. Doslej so...

33 komentarjev

Satelit Galaxy 15 neposlušen

WAAS

Slo-Tech - Satelit Galaxy 15 je v geostacionarno orbito oktobra 2005 izstrelilo podjetje PanAmSat, ki se je kasneje združilo z Intelsatom. V orbiti na geografski dolžini 133 zahodno je satelit skrbel za telekomunikacije v Severni Ameriki. Poleg tega je opravljal pomembno nalogo v sistemu WAAS (Wide Area Augmentation Service), saj je bil eden izmed dveh satelitov, ki sta posredovala korekcijske signale GPS-napravam, ki so z njegovo pomočjo in referenčnimi postajami na Zemlji zmanjšale napako pri določanju položaja iz osnovnih satelitov sistema GPS. Šele s pomočjo WAAS lahko letala skozi celoten polet uporabljajo GPS za navigacijo in pristajajo avtomatsko z ustrezno instrumentacijo.



Nedavna sončna nevihta je uničila del satelitovega integriranega vezja, zato se satelit ne...

26 komentarjev