»

V Turčiji za širjenje 'dezinformacij' zaporna kazen

Slo-Tech - V Turčiji so v četrtek sprejeli zakon, ki med drugim kriminalizira širjenje lažnih informacij na digitalnih platformah. Za širjenje dezinformacij o varnosti državi, javnem redu in blaginji, ki je namenjeno vzpodbujanju panike ali strahu, je zagrožena zaporna kazen od enega do treh let. Kritiki, zlasti neodvisni mediji in opozicija, so zakon že označili kot orodje za cenzuro in zastraševanje pred prihajajočimi volitvami.

Turčija je na lestvici svobode medijev, ki jo pripravljajo Novinarji brez meja, na 149. mestu. Že od leta 2020 v Turčiji velja zakon, ki družbena omrežja z več kot milijonom obiskovalcev na dan zavezuje, da morajo postaviti lokalne predstavnike, hkrati pa daje oblastem možnost blokade. V Turčiji sta tudi Wikipedija in YouTube blokirana že vrsto let, Twitter in podobna omrežja pa ob večjem nezadovoljstvu v družbi občasno preventivno blokirajo. Novi zakon bi lahko vse te ukrepe še okrepil, se bojijo kritiki.

Posebej problematičen je omenjeni 29. člen, ki predpisuje...

35 komentarjev

Oxford: manipulacije na družbenih omrežij rastejo

Slo-Tech - Oxford Internet Institute (OII) pri Univerzi Oxford je v raziskavi o verodostojnosti informacij na družbenih omrežij ugotovil, da se kljub nekaterim naporom za zajezitev propagande in širjenja lažnih novic te širijo hitreje in trdovratneje kot kdajkoli doslej. Število držav, v katerih so zaznali formalno organizirano manipulacijo javnega mnenja na družbenih omrežjih, se je povišalo z 28 na 48. Za večino manipulacij so odgovorne politične stranke, ki zlasti pred volitvami širijo dezinformacije, lažne informacije in neresnice. Drugi najpomembnejši vir so državne inštitucije, ki zaradi tujega vmešavanja in lažnih novic vprežejo lastne moči za širjenje svoje propagande.

V raziskavi so pregledali dogajanje tako v več razvitih...

21 komentarjev

Turčija spet blokirala Twitter, YouTube, Facebook

Slo-Tech - V Turčiji so danes popoldne spet blokirali dostop do spletnih strani Twitter, YouTube in Facebook, ker naj bi prikazovale teroristično vsebino. Sodišče je blokado zahtevalo, ker so se na straneh pojavili posnetki zasedbe carigrajskega sodišča. Dva levičarska ekstremista iz skupine DHKP-C sta minuli teden zajela turškega tožilca, v policijski akciji pa so vsi trije pod streli umrli. Napad je bil maščevanje za smrt turškega najstnika, ki je lani marca umrl zaradi poškodb, ki jih je dobil med policijskim posredovanjem zoper protivladne proteste.

Tožilstvo je vse medije v Turčiji opozorilo, naj ne objavljajo posnetkov napada in naj preprečijo dostop do njih, saj jih obravnavajo kot teroristično propagando. DHKP-C je na turškem, evropskem in ameriškem seznamu...

2 komentarja

Turška blokada Twitterja v tretje malce trša

Slo-Tech - Ko je turški premier Erdogan tamkajšnjim ponudnikom dostopa do interneta ukazal, da morajo začeti blokirati dostop do Twitterja, so ti v svojih DNS-strežnikih hitro spremenili vnose za Twitterjeve strežnike in storitev je bila nedostopna. Turki so hitro ugotovili, da lahko z nastavitvijo drugih DNS-strežnikov - recimo Googlovih - do strani pridejo normalno, zato je Turčija blokirala še nekaj drugih DNS-strežnikov. Ker tudi to ni rešitev, so sedaj blokirali kar IP-naslove Twitterjevih strežnikov (recimo 199.16.156.6, kar lahko preverite na straneh telekomunikacijske agencije).

Učinek pa je prav mogoče ravno nasproten. Takoj po napovedi blokade Twitterja v Turčiji je njegova uporaba tam narasla za 138 odstotkov. Narasla pa je tudi uporaba...

17 komentarjev

Turčija uzakonila orwellovsko cenzuro interneta

Protest proti zakonu 18. januarja 2014 v Ankari.

vir: Guardian
Guardian - Turški parlament je potrdil zakon, ki uvaja še strožjo cenzuro in nadzor uporabo interneta, kot je veljalo doslej. Že zakon iz leta 2007 je precej omejeval svobodo izražanja, novi zakon pa so nasprotniki že označili kot orwellovski.

V sredo je namreč spodnji dom turškega parlamenta, v katerem ima Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) vladajočega premierja absolutno večino, potrdil zakon, ki Turčijo približuje Kitajski. Vladno Predsedstvo za telekomunikacije (TIB) ima namreč pooblastila, da zahteva blokado dostopa do strani, za katere oceni, da kršijo zasebnost ali so žaljive. Pod to zelo elastično definicijo pa je mogoče stlačiti marsikaj, kar režimu ni pogodu. Prav tako bo TIB lahko brez sodne odredbe od ponudnikov dostopa do interneta zahteval prometne...

17 komentarjev