»

Delo od doma počasi zamira

Slo-Tech - V ZDA, kjer so delo od doma med epidemijo najbolj množično pograbili in ga - zlasti v tehnoloških velikanih - obdržali vse do letos, se situacija spreminja. V začetku leta 2021, ko je bila epidemija na vrhuncu, je v 37 odstotkih gospodinjstev saj en član delal na daljavo. Danes je ta delež 26 odstotkov, kar je najmanj po začetku epidemije. Rezultati odsevajo pritiske delodajalcev, da se zaposleni vrnejo v pisarne. Ti večinsko menijo, da je delo od doma načelo dobičke. Hkrati daje zaostrovanje gospodarske situacije zaposlenim manj pogajalske moči, zato si delo od doma teže zagotovijo.

Podatki kažejo, da je delo od doma na najnižjo raven po epidemiji upadlo v vseh zveznih državah. Vseeno pa med državami obstajajo pomembne razlike. V demokratskih državah je v povprečju dela od doma več kot v republikanskih državah. Razlog ni politična opredeljenost, temveč drugačen tip industrije, ki prevladuje v teh državah - več je proizvodnje in predelave, manj je visokotehnoloških podjetij.

V...

199 komentarjev

Microsoftova raziskava: šefi menijo, da zaposleni pri delu od doma niso produktivni

Slo-Tech - Medtem ko zaposleni večinoma menijo, da so pri delu od doma vsaj tako storilni kakor v pisarnah, se njihovi nadrejenih s tem ne strinjajo. V raziskavi, ki jo je Microsoft izvedel med 20.000 zaposlenimi v 11 državah, so odkrili veliko neskladje med občutki zaposlenih in nadrejenih. Približno 87 odstotkov zaposlenih je menilo, da so doma enako ali bolj produktivni, a se 80 odstotkov njihovih vodij s tem ni strinjalo. To predstavlja težavo pri urejanju dela od doma, je dejal izvršni direktor Satya Nadella. Fenomen imenujejo produktivnostna paranoja. Poudarimo, da so merili občutke in prepričanja sodelujočih, ne pa dejanske storilnosti.

Obseg dela od doma je močno narasel med epidemijo in se je odtlej sicer nekoliko zmanjšal, a je še vedno precej večji kot pred njo. Na Linkedinu, ki je v Microsoftovi lasti, je približno 15 milijonov oglasov za delo. Pred epidemijo jih je stalno delo od doma ponujalo dva odstotka, trenutno pa jih je okrog 15 odstotkov. Tudi v Microsoftu trenutno...

132 komentarjev

Applovi zaposleni se, tokrat zares, vračajo v pisarne

Bloomberg - Ameriški tehnološki velikani že nekaj mesecev skušajo vrniti zaposlene nazaj v pisarne, potem ko je najhujši del pandemije videti mimo, a imajo pri tem veliko težav zaradi nasprotovanja zaposlenih. Apple je že aprila poizkusil uvesti obvezno tridnevno prisotnost na delovnem mestu, a so jo zaradi nezadovoljstva zaposlenih in vztrajnosti virusa odmikali. Applovi zaposleni tako še vedno delajo od doma tri dni na teden, dva dni pa iz pisarne. Sedaj pa se je Tim Cook odločil, da bo septembra eksperimentiranja konec. Zaposleni so v začetku tedna dobili elektronsko pošto, da se s 5. septembrom zares obeta obvezna tridnevna prisotnost.

Dva izmed teh dni bosta torek in četrtek, tretji dan pa bodo posamezne ekipe izbrale same glede na način dela. S tem so nekoliko omilili prvotne zahteve, da bi bili to fiksno določeni ponedeljki, torki in četrtki. Prav tako bodo obdržali možnost štirih tednov dela na daljavo na leto. Apple sicer tudi med epidemijo, ko so delali od doma, ni imel težav. Marca...

164 komentarjev

Google se vrača v pisarne

The Verge - Googlovega dela od doma zaradi epidemije bo konec. Že ob najavi hibridnega načina dela so bili številni zaposleni nezadovoljni, saj podjetje ni predvidelo možnosti trajnega dela od doma. Sedaj je sporočilo, da se 4. aprila zaposleni vračajo v pisarne v Silicijevi dolini.

Hibridni način dela bo zaposlenim omogočal nekaj fleksibilnosti, saj bodo tri dni tedensko v pisarni in dva dni doma. Nekateri bodo v pisarni tudi večkrat, približno 14.000 zaposlenih pa bo bodisi delali od drugod bodisi trajno od doma. To je bil eden glavnih očitkov ob najavi hibridnega načina dela, saj so med epidemijo mnogi zaposleni zapustili drago Silicijevo dolino in se preselili v cenejše dele države. Ti se ne morejo enostavno vrniti v pisarne v San Franciscu. Google pravi, da je 85 odstotkov zahtevkov za tovrstno delo odobril. V podjetju je sicer 156.600 zaposlenih.

edtem bodo v pisarnah ukinili obvezno nošenje mask za cepljene, prav tako bodo spet odprli kavarne, restavracije in druga mesta srečevanja....

2 komentarja

V Applu konec stalnega dela od doma

Business Insider - Apple ugotavlja, da je epidemije konec, zato je svoje zaposlene pozval nazaj na delovna mesta. Zaposleni bodo morali od septembra vsaj tri dni na teden delali iz pisarn, in sicer ob ponedeljkih, torkih in četrtkih. Ob sredah in petkih bo možno delati od doma, ne bo pa to nujno. Prav tako bodo zaposleni dobili še dva tedna odobrenega dela od doma na leto, ki ju bodo lahko uporabili po lastni presoji. Nadaljnje delo od doma v navedenih okvirih bodo morali zaposlenim potrditi nadrejeni. Izvršni direktor Tim Cook je v okrožnici, ki jo je poslal zaposlenim, zapisal, da videoklici preprosto ne morejo nadomestiti vseh aspektov dela v pisarnah. Videokonference so olajšale delo od doma med epidemijo, a v popolnosti ne morejo nadomestiti osebnega stika.

Google je že aprila zaposlenim sporočil, da bodo morali jeseni priti nazaj v pisarne vsaj za tri dni na teden. Sledil je precejšen revolt zaposlenih, ki so sicer večinsko naklonjeni delu iz pisarn, a ne vseh pet dni na teden. Manjša skupina...

24 komentarjev

Za razliko od konkurence Google ne bo omogočal stalnega dela od doma

Slo-Tech - Ko se je začela epidemija covida-19, je Google večino zaposlenih poslal delat od doma. V ZDA se epidemija počasi umirja, ko cepljenje poteka s polno paro, zato bodo tudi podjetja poklicala zaposlene nazaj v pisarne. Google to načrtuje za september, nad čemer pa vsi niso navdušeni.

Z delom od doma je križ, saj ga nekateri zaposleni obožujejo, zaradi česar sta na primer Microsoft in Twitter sporočila, da bo to ostala stalna možnost, drugi zaposleni pa ga črtijo. Googlovo vodstvo sodi v slednjo skupino, saj želijo ljudi nazaj v pisarne. To pa jezi več zaposlenih, ki bi vendarle raje ostali pri trenutnem režimu dela. Številni so se ob začetku epidemije tudi preselili, saj nimajo namena več delati iz pisarn. Če bo Google to zahteval, bodo službo zamenjali, so povedali. Ob tem je treba priznati, da Google nikoli ni omenjal stalnega dela od doma, so pa večkrat prestavili datum, kdaj bo vrnitev potrebna.

Google je sicer lani sporočil, da bodo testirali hibridni režim, kjer bodo...

88 komentarjev

V Yahooju nič več dela od doma, zaposleni besni

AllThingsD - O delu od doma z uporabo modernih telekomunikacijskih smo pisali že večkrat. Študije in nekateri primeri iz prakse kažejo, da čeprav v tem primeru nimamo šefa, ki nam lahko vsak trenutek stopi v pisarno, storilnost naraste. Ljudje niso le učinkovitejši, ampak tudi delajo več, podjetje pa privarčuje pri obratovalnih stroških za delovne prostore. Pričakovali bi torej, da bodo podjetja zelo zagreta za to vrsto dela, a realnost ni tako enostavna. Yahoo je eno izmed podjetij, ki delo od doma celo ukinja.

Yahoojeva izvršna direktorica Marissa Mayer je zaposlenim poslala okrožnico, v kateri jih obvešča, da bo od junija delo na domu preteklost. To je...

34 komentarjev