»

Največja nadgradnja Ethereuma v zadnjem letu

Slo-Tech - Omrežje Ethereum je včeraj uspešno zaključilo nadgradnjo Dencun, s čimer se nadejajo korenitega znižanja provizij za transakcije na omrežjih drugega nivoja (layer-2 networks). Gre za največjo spremembo vse od septembra 2022, ko je ether postal utemeljen na deležih in ne več na delu (proof of stake namesto proof of work). Še ena pomembna novost je bila uvedena lanskega aprila, ko so s šanghajsko nadgradnjo omogočili posamezne ethre sprostiti iz jamstev (unstaking).

Najnovejša razvejitev (hard fork) Dencun prinaša devet novosti (Ethereum Improvement Proposals). Ime kaže, da vsebuje cancunsko nadgradnjo izvedbenega nivoja in nadgradnjo Deneb nivoja za konsenz. Ethereum je dobil novo mesto za shranjevanje podatkov v verigi blokov, ki se imenuje blobs. To je ločeno od rednih transakcij, zato bodo cene nižje. To predstavlja eno najpomembnejših izboljšav tehnologije, ki so jo visoke provizije in težave s skalabilnostjo pestile zadnja leta. Nadgradnja se je zgodila včeraj ob 14.55 po...

23 komentarjev

Dva odstotka elektrike v ZDA gresta za bitcoin

Slo-Tech - Že leta pišemo, da je poraba električne energije za rudarjenje bitcoina znatna. Zaradi zasnove te kriptovalute se to ne spreminja - medtem je ether na primer postal precej bolj okolju prijazen - zato poraba ostaja visoka. Ameriška Agencija za informacije o energiji (EIA) ocenjuje, da se za rudarjenje bitcoina v ZDA porabi od 0,6 do 2,3 odstotka vse električne energije.

Rudarjenja na osebnih računalnikih ali domačih skupkih grafičnih kartic ni več, tudi domači namenski čipi (ASIC) postajajo preteklost. Danes se bitcoin rudari v specializiranih obratih, ki imajo namensko strojno opremo. Glavni razlog so cene električne energije, zato ti obrati delujejo tam, kjer je cena nizka. Zanimivo je, da se je rudarjenje v zadnjem času iz Kitajske selilo v ZDA, saj je Kitajska prepovedala transakcije s kriptovalutami. Leta 2020 so v ZDA narudarili tri odstotke bitcoina, leta 2022 že 38 odstotkov.

Iz tega je možno izračunati tudi porabo električne energije, ki jo ocenjujejo na 25 do 91 TWh...

148 komentarjev

Teksaška farma bitcoinov služi s tem, ko ne rudari

Slo-Tech - Teksaška kriptofarma Riot Platforms, ki se ukvarja z rudarjenjem bitcoinov, je avgusta letos proizvedla 333 bitcoinov, ki so vredni približno devet milijonov dolarjev. To je zavidljiva številka, a Riot Platforms je veliko podjetje, ki ima ogromno kapacitet za rudarjenje. Zanimivo pa je, da avgusta to sploh ni bil glavni prihodek. Še bistveno več, 31,7 milijona dolarjev, so zaslužili s tem, ko niso rudarili.

Riot Platforms je veliki odjemalec električne energije, ki ima zato v Teksasu z upravljavci omrežja sklenjene pogodbe o zagotavljanju stabilnosti omrežja. Ko je poraba električne energije visoka, lahko Riot Platforms dobi plačilo za to, da preneha porabljati električno energijo. Podoben režim imajo veliki porabniki po celem svetu, ki so lahko vključeni v programe za zagotavljanje rezerv in uravnavanje porabe. Letošnji avgust je bil Teksasu izjemno vroč, zato je poraba električne energije za hlajenje narasla. Riot Platforms je zato ustvaril rekordne zaslužke z začasnimi...

11 komentarjev

Ethereum postal PoS, konec rudarjenja

Slo-Tech - Danes se je uspešno zaključila velika nadgradnja omrežja Ethereum, imenovana Merge, ki korenito spreminja način potrjevanja transakcij in zagotavljanje avtentičnosti zapisov v verigi blokov. Po današnji spremembi se za te namene ne uporablja več računska moč (proof of work), temveč vložki (proof of stake). Prehod, ki so ga načrtovali od leta 2016 in vmes tudi večkrat preložili, je uspel brez težav. Z njim je poraba električne energije za delovanje Ethereuma padla za več velikostnih razredov (vsaj 99 odstotkov), koncept rudarjenja ethra pa je izumrl (še vedno se lahko rudarijo nekatere druge kriptovalute).

Nadgradnja se je v resnici začela že 6. septembra, ko so izvedli nadgradnjo Bellatrix. Ko se je danes zjutraj narudaril zadnji blok z vrednostjo TTD (Terminal Total Difficulty) 58750000000000000000000, se je začela nadgradnja Pariz. Tehnično je s tem postopek končan, videli pa bomo, kako se bo odrazil v uporabi omrežja. Prehod na PoS pomeni, da transakcije potrjujejo zaupanja...

155 komentarjev

Kar gre gor, mora tudi dol: ether

Vrednost ethra v dolarjih

Slo-Tech - Kriptovaluta ether, ki predstavlja enoto vrednosti v projektu tehnologije veriženja blokov (blockchain) Ethereum, je v zadnjih dveh dneh izgubila 20 odstotkov vrednosti. Kljub popoldanskemu okrevanju za nekaj odstotkov, se na trgu že pojavljajo opozorila, da se je balon dokončno prebodel in da bo v prihodnosti cena še padala. Ether izgublja vrednost že mesec dni, saj je 13. junija dosegel vrh pri tik pod 400 dolarji, danes pa je njegova vrednost med 190 in 200 dolarji. Druga, še popularnejša kriptovaluta bitcoin, je od vrha v začetku junija izgubila skoraj četrtino vrednosti.

Še pred nedavnimi izgubami so kriptovalute še izdatneje pridobivale. Ether je leto začel pri osmih dolarjih, maja pa se je začela eksplozivna rast s 50 dolarjev na 400 dolarjev. To je prvi velik cikel rasti in padca za ether, medtem ko je nekoliko starejši bitcoin že...

71 komentarjev