»

SpaceX omejil Starlink nad Ukrajino

vir: CNET
Slo-Tech - Kmalu po začetku ruskega napada na Ukrajino se je SpaceX odločil predčasno aktivirati satelitski internet Starlink in donirati na tisoče satelitskih krožnikov za dostop. Poteza je bila tedaj sprejeta z odobravanjem, saj so na tak način omogočili zanesljivejši dostop do interneta kljub uničevanju infrastrukture. Sedaj pa je izvršni direktor Elon Musk priznal, da SpaceX omejuje uporabnost Starlinka za krmiljenje brezpilotnih letalnikov, češ da to nikoli ni bil del dogovora.

Gwynne Shotwell iz SpaceX je dejala, da podjetje nikoli ni želelo, da bi bil Starlink uporabljen v ofenzivne namene. Namenjen je humanitarni uporabi in ne vojaški, pri čemer dopuščajo tudi uporabo za komunikacijo v vojski in podobno. A večinoma je Starlink namenjen civilni rabi. Ne bodo pa dovolili krmiljenja letalnikov, zato so sprejeli potrebne ukrepe, ki to preprečujejo. Kako točno so to storili, SpaceX ni pojasnil.

Poteza je sprožila burne odzive iz Ukrajine. Iz vlade SpaceX-u sporočajo, da se bodo morali...

4 komentarji

Starlink dobiva omejitve prenosa podatkov

Slo-Tech - Neomejene dobrine so privlačne, a kmalu postanejo omejene, če jih začnejo ljudje preveč izkoriščati. Zato bo tudi satelitski internet Starlink dobil omejitve prenosa podatkov, ki je bil doslej načeloma neomejen. Od decembra bo mesečna omejitev 1 TB, nato pa se bo prenos bistveno upočasnil (soft trottling), a le v določenih urah. Novosti so zapisane v Pogojih poštene uporabe (Fair Use Policy) in za zdaj veljajo v ZDA in Kanadi.

Ob začetku obračunskega obdobja bodo torej vsi uporabniki začeli od začetka, njihov promet pa bo imel prioriteto (Priority Access). Kdor bo prenesel več kot 1 TB podatkov, bo do konca meseca obtičal na osnovnem dostopu (Basic Access), ki bo od 7.00 do 23.00 upočasnjen in z najnižjo prioriteto. Starlink pojasnjuje, da je takšnih primerov manj kot 10 odstotkov vseh uporabnikov.

Možno bo zakupiti dodatne prioritetne gigabajte po ceni 0,25 dolarja na gigabajt, k čemur se nočni prenos ne bo prišteval. Za uporabnike v prikolicah (RV, Portability) prioritetnega...

69 komentarjev

SpaceX: Novi 5G v ZDA pri 12 GHz bo motil Starlink

Slo-Tech - V ZDA se še niso pomirile strasti med mobilnimi operaterji in letalskimi prevozniki glede uporabe pasu C za 5G (3,7-3,98 GHz), pa se že obeta nov spor. Satelitski internet Starlink na prizemnem delu uporablja frekvenčni pas 12 GHz, ki ga želi za mobilna omrežja nove generacije uporabiti tudi Dish Network. V SpaceX protestirajo, da bo to negativno vplivalo na Starlink ali ga v najslabšem primeru celo zmotilo. Gre za frekvenčni pas 12,2-12,7 GHz, na katerem želi FCC dovoliti mobilne storitve.

SpaceX se je pri tem obrnil tudi stranke. Zvezni komisiji za telekomunikacije (FCC) so predložili lastno raziskavo, ki kaže na možnosti motenj Starlinka zaradi druge uporabe frekvence 12 GHz. Hkrati so pozvali tudi stranke, naj protestirajo pri FCC. Po drugi strani Dish in drugi operaterji trdijo, da motenj ne bo in da se lahko 12 GHz uporablja za mobilne storitve. Za zdaj še ni preizkusov, ki bi potrjevali eno ali drugo plat zgodbe - prav to želi namreč FCC ugotoviti. Medtem se SpaceX in Dish...

8 komentarjev

Delta preizkuša Starlink na letalih

Slo-Tech - Satelitski internet Starlink, ki je namenjen zlasti krajem brez obstoječe infrastrukture, bo lahko z internetom povezal tudi letala. Ameriški prevoznik Delta se že pogovarja s SpaceX-om o uvedbi Starlinka na svojih letalih, kar so v pilotnih testih že preizkusili. Izvršni direktor Delte Ed Bastian je preizkuse potrdil, več pa ni želel razkriti. Starlink ima v orbiti že več kot 1900 satelitov in obratuje že v nekaj državah, denimo v Severni Ameriki, v Zahodni Evropi, Ukrajini, Čilu, delih Avstralije in na Novi Zelandiji.

Na letalih internet že obstaja, če so seveda opremljena s sprejemniki. Na kopnem lahko uporabljajo prizemni dostop, ki pa se ni prijel, nad morjem pa prek satelitov v visokih orbitah. S konstelacijami satelitov v nizkih orbitah pa je postal to prevladujoč način dostopa, prav tako so se normalizirale tudi cene. SpaceX-ov Starlink je tako še eden izmed načinov, kako pripeljati podatke v potniško kabino.

SpaceX-ov šef Elon Musk je že lani dejal, da si prizadeva za...

27 komentarjev

Boeingu dovoljenje za satelitski internet

Slo-Tech - Druščini podjetij, ki gradijo satelitski internet, se pridružuje tudi Boeing. Ameriška Agencija za telekomunikacije (FCC) mu je izdala dovoljenje za izstrelitev 132 satelitov, ki bodo iz nizke orbite na višini 1056 kilometrov zagotavljali internetno povezavo. Poleg tega kanijo v orbito poslati še petnajst satelitov, ki bodo na višini med 27.355 in 44.221 kilometrov.

Vsi sateliti bodo oddajali v pasu V na frekvencah 37,5-42 GHz (na Zemljo), 47,2-50,2 GHz in 50,4-51,4 GHZ (oba z Zemlje v orbito). Medsatelitske povezave bodo potekale na frekvenci 65-71 GHz in pasu Ka. Boeing je vlogo podal marca 2017 in jo dopolnil leto pozneje. FCC je decembra 2018 vlogo sprejel v obravnavo, na kar so se odzvali Hughes, SES Americom, O3b in SpaceX. Trajalo je torej skoraj tri leta, da so FCC-jevi mlini premleli zahtevek, vmes pa se je spremenila tudi zakonodaja.

Boeingova konkurenca, ki je nastopala kot udeleženec v postopku, je zatrjevala, da Boeing želi pošiljati satelite v orbite, kjer je gneča...

23 komentarjev

SpaceX-ovi sateliti bodo lahko bliže

Reuters - Ameriška Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) je SpaceX-u odobrila uporabo nižjih orbit za satelite, ki bodo omogočali delovanje sistema za satelitski internet Starlink. Ko je SpaceX leta 2018 zaprosil za dovoljenje za izstrelitev 4425 satelitov, so zahtevali orbite na višini 1110-1325 kilometrov. Leto pozneje so dobili dovoljenje, da lahko 1500 izmed teh satelitov postavijo niže. Včeraj pa je SpaceX dobil še dodatno dovoljenje, da sme še 2814 satelitov krožiti na višini 540-570 kilometrov namesto prvotnih 1100 kilometrov. Trenutno ima SpaceX torej različna dovoljenja, saj bodo sateliti na različnih višinah. Skupno bo lahko v omenjeni nizki orbiti 4408 satelitov, še 7518 pa jih lahko pošljejo na višino 335-346 kilometrov.

FCC je zavrnil pripombe konkurentov Amazona in OneWeba, da bi sateliti v nizkih orbitah povzročali interferenco, povečali nevarnost trkov in ovirali konkurenco. SpaceX-u je nasprotovalo več kot 200 različnih podjetij in organizacij. Ob tem je FCC v...

20 komentarjev

Amazon bo satelitski internet postavljal s 3236 sateliti

Slo-Tech - FCC je Amazonu odobril lansiranje 3236 satelitov, s katerimi želi podjetje v projektu Kuiper vzpostaviti lastno storitev ponudbe internetne povezave preko satelitov.

Ko gre za megakonstelacije satelitov - to je, na tisoče naprav - ki bodo na Zemljo pošiljali internetni signal, je SpaceX s sistemom Starlink daleč najdlje in tudi najbolj polni časopisne stolpce. Ravno v petek zjutraj je v orbito poletel nov Falcon 9, ki je število satelitov povečal na 597. Muskova vesoljska firma se tako nezadržno približuje prvemu testiranju servisa, do katerega naj bi prišlo jeseni v ZDA. Obenem so pred dnevi ameriško Zvezno komisijo za komunikacije (FCC) zaprosili za povečanje števila licenc za terminale - se pravi antene, s katerimi bodo uporabniki lovili signal - v ZDA z enega na pet milijonov. Pravijo namreč, da se je od srede junija, ko so odprli registracije na Starlinkovi spletni strani, tam prijavilo že 700.000 ljudi, ki jih storitev zanima.

Toda hkrati napredujejo tudi poglavitni...

39 komentarjev

SpaceX bi svet pokril s satelitskim internetom

Elon Musk

Slo-Tech - Satelitski internet je danes že zadovoljivo hiter, a so zakasnitve za normalno uporabo obupno prevelike; geostacionarni sateliti so pač daleč. Rešitev je uporaba satelitov, ki so v nizkih orbitah, kar pa seveda pomeni, da jih potrebujemo mnogo več. Recimo štiri tisoč. SpaceX je predstavil smel načrt, kako bi v naslednjem desetletju zagotovili hiter dostop do interneta povsod na Zemlji. Podrobnosti so v dokumentaciji, ki so jo prijavili FCC-ju.

Internet bi zagotavljalo 4425 satelitov, ki bi krožili na višini 1150-1330 kilometrov, kar je že dovolj blizu, da zakasnitve ne bodo tako moteče. Medtem ko ima današnji satelitski internet latence okrog 600 milisekund, naj bi sateliti v nizki orbiti omogočali brskanje z...

28 komentarjev