»

V Nigeriji iz pripora pobegnil eden izmed uslužbencev Binancea

Slo-Tech - V Nigeriji so pred natanko mesecem dni pridržali Nadeema Anjarwallo, ki je bil menedžer za afriško regijo v kriptomenjalnici Binance. Skupaj z Američanom Tigranom Gambaryanom je bil aretiran, ker v Nigeriji preiskujejo potencialna kazniva dejanja, ki jih je zagrešila menjalnica. Iz Nigerije so sporočili, da je Anjarwalla pobegnil iz pripora in zapustil državo.

Anjarwalla ima kenijsko in britansko državljanstvo. Po navedbah nigerijskih oblasti je državo zapustil s pretihotapljenim potnim listom, kar pa njegovi družinski člani zanikajo. Ob aretaciji so mu zaplenili britanski potni list, niso pa našli kenijskega. Iz Binancea pa so sporočili le, da so izvedeli, da Anjarwalla ni več v nigerijskem priporu in da sodelujejo z oblastmi pri razrešitvi situacije. Medtem poteka preiskava, kako je lahko Anjarwalla pobegnil iz zapora.

V Nigeriji obtožujejo Binance, da so se izogibali davkom, med osumljenci pa je kot vodilni uslužbenec tudi Anjarwalla. Binance naj bi se izogibal plačilu davka...

6 komentarjev

SpaceX ponuja Starlink za križarke, jahte in naftne ploščadi

Slo-Tech - SpaceX-ov satelitski internet Starlink bo odslej na voljo tudi za luksuzne križarke in naftne ploščadi, ki bodo imele dostop dostop do interneta od koderkoli. Storitev se imenuje Starlink Maritime in ni prav poceni, saj v osnovni konfiguraciji stane 5000 dolarjev. Za ta znesek obljubljajo hitrosti do 350 Mb/s.

Starlink lahko imajo prebivalci večine zahodnih držav doma že sedaj. Storitev ni poceni, saj osnovna oprema v Sloveniji stane približno 700 evrov, mesečna naročnina pa 100 evrov. V primerjavi s tem zneskom se zdi 5000 dolarjev veliko, a storitvi sta neprimerljivi. Dostop do interneta na odprtem morju je bil vedno drag in Musk je dejal, da so svoj čas za dostop do interneta na ladjah plačevali 150.000 dolarjev mesečno. Bistveni razliki v primerjavi z domačimi sprejemniki sta utrjenost, saj morajo biti sprejemniki na morju odporni na sunke, udarce, vodo, sonce in sol, ter sposobnost delovanja med premikanjem. Tako domači Starlink kakor verzija za avtodome namreč omogočata...

15 komentarjev

Starlink prihaja v Nigerijo in Mozambik

Slo-Tech - Dasiravno je Starlink namenjen internetni povezljivosti po celotnem planetu s poudarkom na manj razvitih področjih, je bil Starlink doslej na voljo v Evropi, Severni Ameriki in Oceaniji s Čilom in Brazilijo kot edinima izjemama. Sedaj pa Starlink prihaja v Nigerijo, Mozambik in na Filipine, je sporočil izvršni direktor Elon Musk. S tem se Starlink prvikrat komercialno širi v nerazvite države.

Filipi so prva država v jugovzhodni Aziji, ki je Starlinku izdala licence za uporabo potrebnega radiofrekvenčnega spektra. Nekaj ur pozneje se je Musk pohvalil, da jim je to uspelo tudi v Nigeriji in Mozambiku. Nigerijski regulator je potrdil, da je v začetku tedna odobril uporabo ustreznih frekvenc. Starlink se je registriral kot običajen ponudnik dostopa do interneta, zato bo moral licenco obnoviti čez 10 let. Po podatkih regulatorja so pogajanja trajal od lanskega maja. V Mozambiku so licence potrdili februarja letos. S tem je Starlink prispel na vse kontinente, se je pohvalil Elon Musk.

...

13 komentarjev

Delta preizkuša Starlink na letalih

Slo-Tech - Satelitski internet Starlink, ki je namenjen zlasti krajem brez obstoječe infrastrukture, bo lahko z internetom povezal tudi letala. Ameriški prevoznik Delta se že pogovarja s SpaceX-om o uvedbi Starlinka na svojih letalih, kar so v pilotnih testih že preizkusili. Izvršni direktor Delte Ed Bastian je preizkuse potrdil, več pa ni želel razkriti. Starlink ima v orbiti že več kot 1900 satelitov in obratuje že v nekaj državah, denimo v Severni Ameriki, v Zahodni Evropi, Ukrajini, Čilu, delih Avstralije in na Novi Zelandiji.

Na letalih internet že obstaja, če so seveda opremljena s sprejemniki. Na kopnem lahko uporabljajo prizemni dostop, ki pa se ni prijel, nad morjem pa prek satelitov v visokih orbitah. S konstelacijami satelitov v nizkih orbitah pa je postal to prevladujoč način dostopa, prav tako so se normalizirale tudi cene. SpaceX-ov Starlink je tako še eden izmed načinov, kako pripeljati podatke v potniško kabino.

SpaceX-ov šef Elon Musk je že lani dejal, da si prizadeva za...

27 komentarjev

Starlink aktiviran tudi nad Ukrajino

vir: CNET
CNET - V SpaceXu so se odločili, da v odzivu na vojno v Ukrajini tam predčasno prižgejo svoj satelitski sistem za dostavo interneta, Starlink.

V Ukrajini trenutno zaradi vsesplošnega ruskega vojaškega napada vladajo težke razmere. Spopadi so že onesposobili del komunikacijske infrastrukture in ukrajinski minister za digitalno transformacijo se je na Elona Muska obrnil s pozivom, naj nad državo predčasno prižge satelitski sistem Starlink, ki je namenjen internetni povezljivosti. Ta sicer v obliki beta preizkusa že deluje na območju več evropskih držav, od januarja tudi v Sloveniji. Musk je dejansko hitro odgovoril in oznanil, da je sistem za Ukrajince prižgan ter da sledijo tudi pošiljke terminalov, se pravi satelitskih krožnikov, ki jih stranke za uporabo sistema potrebujejo.

Seveda gre bržkone tudi za zvit Elonov marketinški podvig, kajti poteza je takoj sprožila množično odobravanje. Prav tako ni znano, kako hitre in velike bodo dejansko pošiljke terminalov ter do koga bodo v teh...

82 komentarjev

MWC: Vmesno poročilo o delovanju Starlinka

60 satelitov Starlinka na poti na delo.

vir: Wikipedia
Reuters - Elon Musk je v okviru Mobile World Congressa, ki delno poteka v živo v Barceloni in delno na spletu, spregovoril tudi o napredku SpaceXovega projekta satelitskega interneta, ki je trenutno sredi odprte beta testne faze. Podjetje je od leta 2018 v nizko zemeljsko orbito uspešno utirilo približno 1.700 satelitov, po načrtih pa naj bi jih do leta 2026 bilo skupaj 12.000, že do letošnjega avgusta pa naj bi s signalom pokrili večino zemeljske oble. Starlink ima trenutno 69.420 uporabnikov, Musk pa upa, da bodo že čez leto dni presegli številko pol milijona.

Testiranje sistema trenutno poteka v 12 državah, uporabniki pa večinoma posegajo po kompletu satelitskega krožnika za 499 ameriških dolarjev in 99 dolarjev mesečne naročnine. SpaceX za ta denar obljublja sto in več megabitov prenosa in 20 megabitov v nasprotni smeri in ob nekaj začetnega kolcanja prvi objavljeni testi kažejo, da tokrat niso močno pretiravali z obljubami. Je pa Musk priznal, da jih izdelava sprejemnika,...

39 komentarjev

SpaceX pričenja z javnim preizkusom omrežja Starlink

Ars Technica - Iz SpaceXa so kontaktirali prve kandidate za javni preizkus satelitskega internetnega omrežja Starlink. Stroški zanje bodo znašali 500 dolarjev za opremo in pa mesečno naročnino stotih dolarjev.

Pred dnevi je nov polet Falcona 9 v Zemljino krožnico uspešno dostavil novih 60 satelitov sistema Starlink, s čimer se je število izstreljenih povzpelo na slabih 900. Toda ob tem je treba upoštevati, da so prvo odpravo že upokojili, obenem pa naprave neposredno po prihodu v vesolje potrebujejo še več tednov, preden se razporedijo v svoje delovne orbite, zato število trenutno operativnih satelitov v resnici šteje okoli 700. To pa je pravzaprav dovolj za pričetek širšega testiranja na področju severne Amerike, kar je Elon Musk napovedal že v začetku oktobra. Od poletja sicer že poteka zaprto preizkušanje, ki je precej skrito, saj pristopna določila uporabnikom nalagajo, naj ne objavljajo podatkov. Toda nekaj podrobnosti je seveda pobegnilo in ljudje so po tem sodeč beležili hitrosti navzdol...

34 komentarjev

SpaceXov satelitski internet že prihodnje leto?

Tovorni prostor v konici Falcona 9, natrpan s 60 sateliti. Vir: Flickr

vir: Space News
Space News - Predsednica in COO podjetja SpaceX, Gwynne Shotwell, je na srečanju z novinarji povedala, da bodo ponudbo širokopasovnih povezav s pomočjo svojega satelitskega sistema Starlink začeli tržiti že sredi leta 2020. Gre za bodočo konstelacijo več deset tisoč satelitov v nizki orbiti, ki bodo navzdol žarčili internetno povezavo. Ideja je, da bi s takimi povezavami opremili kraje na zemlji, kamor sicer ne bi imelo smisla vleči običajnih povezav.

Podjetje je do sedaj uspešno utirilo 55 satelitov, na krovu Falcona 9 jih je letošnjega maja sicer poletelo 60, a so s tremi takoj po utirjenju izgubili povezavo, dva pa so s pomočjo potisnikov namenoma poslali na zgorevanje nazaj v zemeljsko atmosfero, da bi preizkusili oz. demonstrirali možnost njihove deorbitacije. Večina od preostalih zdaj kroži na razdalji 550 km od Zemlje in že opravlja svoje delo. To je včeraj s tvitom, ki je potoval v vesolje in nazaj, potrdil tudi Elon Musk.

Preden bodo njihove stranke prihodnje leto zares začele...

32 komentarjev