»

Prihajajo 500-herčni monitorji

vir: ASUS
Slo-Tech - Asus in Nvidia sta med Computexom najavila prvi monitor s hitrostjo osveževanja 500 Hz. Acer pa je naposled pričel predstavljati izdelke na podlagi sodelovanja s firmo SpatialLabs, ki prinašajo 3D sliko brez očal.

Trenutno so igričarski monitorji z osveževanjem hitrosti 360 hercev zadnji krik mode za tiste, ki v tekmovalnih streljankah počnejo noscope headshote iz obrata. Tehnologijo sta pred dvema letoma predstavila Asus in Nvidia - in štorijo želita letos ponoviti, tokrat s 500-herčnim zaslonom. Ta ima trenutno še delovni naziv ROG Swift 500 Hz, saj končni datum prihoda in cena še nista znana, bi pa naj ga v trgovinah videli še pred božičem. Prav tako ne vemo natančno, kdo proizvaja panel, toda znaki kažejo na AU Optronics, ki je v začetku maja že pokazal podoben 480-herčni panel, o katerega razvoju so sicer spregovorili lani. To pomeni, da bo Asusova rešitev bržkone samo malo navita izvedba in gre pri vsem skupaj predvsem za tržno potezo, s katero želi podjetje prehiteti...

18 komentarjev

Apple predstavil nov iPhone SE in procesor M1 Ultra

novi iPhone SE

vir: Apple
Apple - Prvi Applov dogodek v letu 2022 je postregel s pričakovano najavo prenovljenega iPhona SE, a tudi rahlim presenečenjem, v obliki pošastnega procesorja M1 Ultra.

Včerajšnji Cupertinov virtualni dogodek Peak Performance (krajši video povzetek) je bil bržkone eden najmanj skrivnostnih doslej; precej natančno smo vedeli, da se lahko nadejamo novih iPhona SE in iPada Air ter neke sorte novega procesorja. Zmotili so se zgolj tisti, ki so pričakovali, da bo Apple že predstavil M2, oziroma drugo generacijo svojih računalniških sistemskih čipov. Izkazalo se je, da so držala šušljanja, da bo serija M1 dobila še četrtega člana, ki se imenuje M1 Ultra. Gre za milo rečeno gigantski čip s 114 milijardami tranzistorjev, ki so ga dobili z na videz preprostim spajanjem dveh M1 Max. To pomeni, da so podvojene tudi karakteristike: 16 hitrih in 4 počasnejša računska jedra ter 64 grafičnih jedrc, pa do 128 GB skupnega delovnega pomnilnika. Povezovalno vodilo med polovicama imenujejo UltraFusion in...

32 komentarjev

Utrinki s CESa

Slo-Tech - Največji letošnji sejem domače elektronike je za nami in kot vselej je bil do vrha poln bizarnih naprav, kot so v tuš vgrajen digitalni pomočnik, pametna stranišča in koši za smeti, napredne dihalne maske za pohajkovanje po indijskih in kitajskih mestih, eksoskeleti, omreženi žari in številni seksualni pripomočki - ena glavnih novic letošnjega sejma je bila namreč pompozna vrnitev erotičnih igračk, po tem ko so prireditelji lani z njihovo prepovedjo zakuhali afero. Mnogi spletni mediji so že sestavili lastne lestvice dejansko uporabnejših naprav z letošnje prireditve, tu pa je še nekaj računalniških malenkosti, ki se jih nismo lotili v preteklem tednu.

Igričarski monitorji se po videnem sodeč v več karakteristikah gibljejo proti absurdnemu. Nvidia in Asus sta predstavljala zaslon s 360-herčnim osveževanjem, namenjen tistim, ki jim niti 240 Hz "ešportni" monitorji niso dovolj. V stilu old school CS naprav gre za 24,5-palčni panel ločljivosti 1080p, za katerega bodo najboljši proji...

8 komentarjev

Utrinek z Ife: prenosniki s frekvenco osveževanja 300 hercev

vir: CNET
CNET - Asus in Acer sta na berlinskem sejmu IFA 2019 najavila inačici svojih igričarskih prenosnikov z zasloni s frekvenco osveževanja 300 Hz, ki bosta na voljo to jesen. To je več, kot trenutno zmorejo najhitrejši namizni igričarski monitorji.

Medtem ko letos beležimo ravno desetletnico prihoda igričarskih monitorjev za PCje s frekvenco 120 Hz, so pri igričarskih prenosnikih zasloni z visokimi hitrostmi osveževanja šele stvar zadnjih nekaj let. Resda smo lahko 120-herčnike videli že pred tem, a so bili vezani na stereoskopski 3D, kot je bil Nvidijin sistem 3D Vision. Tisto pravo dirko za čim več herci je pred tremi leti sprožil Asus s 120-herčnimi AHVA ekrani, nakar smo lani dobili 144 Hz izvedenke, letos spomladi že 240 Hz, jeseni pa bomo očitno uzrli kar 300-herčne...

12 komentarjev

Nvidia oznanila Geforce RTX 2060 in podporo Adaptive Syncu

vir: Nvidia
Slo-Tech - Letošnji Consumer Electronics Show v Las Vegasu je otvorila Nvidia s povsem igričarsko usmerjeno tiskovko, na kateri so napovedali grafično kartico Geforce RTX 2060, prvo serijo prenosnikov s čipi RTX in končno sprejeli standard spremenljivega osveževanja zaslona Adaptive Sync.

Največji svetovni sejem zabavne elektronike, lasvegaški CES, letos poteka med 8. in 11. januarjem, tradicionalno pa se že pred začetkom odvijejo tiskovne konference večjih podjetij. Nvidijina je tokrat odzvanjala v povsem igričarskih notah, brez kakršnekoli omembe avtonomnih vozil, strežnikov ali kakšne druge rabe strojnega učenja.

Najočitnejša napovedana noviteta je namizniški Geforce RTX 2060, še zadnji manjkajoči člen v nizu RTX 20. Nima...

48 komentarjev

Kmalu na voljo prvi zaslon ločljivosti 5120×1440

AnandTech - Pri Dellu so naznanili ukrivljen računalniški monitor U4919DW z velikostjo 49 palcev in ločljivostjo 5120×1440, se pravi v razmerju 32:9, ki bo na trgu že čez dober teden.

Zasloni v razmerju 32:9 so v prvi vrsti mišljeni kot nadomestek za par takšnih razmerja 16:9. Doslej so prihajali v ločljivosti 3840×1080, Dellov Ultrasharp U4919DW pa bo prvi v resoluciji 5120×1440, kar bo dalo ob diagonali dolžine 49 inčev gostoto 108 pik na palec. Hkrati bo šlo za prvi takšen zaslon z matriko vrste IPS (z osveževanjem 60 Hz), medtem ko imajo ostali tip VA. Zato to ne bo igričarski monitor, temveč bo namenjen predvsem poslovnim uporabnikom in pa manj oblikovalcem, saj barvni razpon ne bo zadoščal standardu AdobeRGB.

S tem je Dell po desni...

32 komentarjev