»

Qualcomm pokazal novega Snapdragona 8 Gen 3

Slo-Tech - Qualcomm je včeraj naznanil novo generacijo procesorskih čipov Snapdragon 8 Gen 3, ki jo bomo v prvih telefonih ugledali prihodnje leto. Prinaša nižjo porabo energije, več zmogljivosti in novo konfiguracijo jeder 1:5:2. To pomeni, da ima eno zelo hitro jedro (3,3 GHz Corte X4), pet srednje hitrih jeder (3,2 GHz) in dve počasnejši jedri za varčevanje z energijo. Po besedah proizvajalca je čip 30 odstotkov hitrejši in 20 odstotkov varčnejši od predhodnika.

Veliko podrobnosti Qualcomm ni razkril, tako da ne poznamo niti točnega tipa grafičnega procesorja Adreno. Igre bo možno igrati z 240 fps, podpira pa tudi Unreal Engine 5.2. Trdijo, da je 25 odstotkov hitrejši in prav toliko učinkovitejši od predhodnika. Novi Snapdragon podpira pomnilnik LPDDR5x (s frekvenco do 4800 MHz) do 24 GB, Wi-Fi 7 in ima modem za X75 5G. Precej dlje pa se je Qualcomm na predstavitvi pomudil pri sposobnostih poganjanja modelov umetne inteligence. V čipu je temu namenjen del (AI Engine), ki je prilagojen za...

9 komentarjev

Qualcomm predstavil Snapdragon 8 Gen 2

Slo-Tech - Včeraj zvečer je Qualcomm predstavil prenovljene snapdragone, ki bodo v naslednjih mesecih pricurljali v najzmogljivejše telefone. Snapdragon 8 Gen 2 ima nova in hitrejša jedra, podporo za Wi-Fi 7, AV1, podporo za izris grafike (ray tracing) in še vedno tudi podporo za 32 bitov.

Po besedah proizvajalca je čip 35 odstotkov hitrejši in 40 odstotkov energetsko učinkovitejši od predhodnika, medtem ko je grafični del 25 odstotkov hitrejši in 45 odstotkov učinkovitejši. To so sicer propagandne fraze, v resnici pa so pohitritve potem po navadi skromnejše. V procesorji tiktakajo 3,2-GHz jedro Cortex X3, dve jedri A715 in A710 ter tri šibkejša A510. Jedri A710 sta namenjeni zagotavljanju podpore za 32-bitne aplikacije, ki bodo tekle brez emulatorjev. S tem sicer Qualcomm ne sledi ARM-jevemu priporočenemu dizajnu, temveč gre naproti uporabnikom. Telefoni brez podpore za 32-bitne aplikacije že obstajajo in večinoma ne povzročajo težav na Zahodu. Na Kitajskem je drugače, ker se tam aplikacije...

0 komentarjev

Qualcomm izdal novi čip za pametne ure

Slo-Tech - Qualcomm je izdal novo generacijo čipov za pametne ure in podobne naprave. Ime Snapdragon Wear je odšlo v preteklosti, saj se novinca imenujeta Snapdragon W5 Gen 1 in Snapdragon W5+ Gen 1. Medtem ko smo na njunega predhodnika Snapdragon Wear 4100 čakali kar šest let (2014-2020), sta novinca tu pot že slabi dve leti pozneje. Qualcomm je torej trg pametnih ur vzel resno.

W5+ obljublja dvakrat več zmogljivosti na vseh področjih, 50 odstotkov daljšo avtonomijo in 30 odstotkov manjši čip. Vse to je možno, ker je prvikrat doslej zgrajen v najnovejši litografiji, in sicer v 4 nm. Čip nosi štiri jedra ARM Cortex A53, ki tiktakajo z 1,7 GHz in grafično jedro Adreno A702 (1 GHz). Verzija W5+ ima še sekundarni SOC Cortex M55 (22 nm), ki skrbi za procese v ozadju in ne za izris. Wi-Fi, GPS in avdio so vgrajeni v čip, a imajo svoja vezja, ki se lahko aktivirajo domala ločeno, tako energije ne trati celoten čip. Pomnilnik LPDDR deluje s frekvencami od 750 MHz do 2133 MHz.

Čip podpira LTE,...

6 komentarjev

Qualcomm za Snapdragon 8+ Gen 1 odslovil Samsung

AnandTech - Qualcomm je predstavil prenovljeni procesorski čip Snapdragon 8+ Gen 1, ki nadgrajuje dosedanjega zastavonošo 8 Gen 1. V primerjavi s predhodnikom je 10 odstotkov hitrejši, saj tiktaka s 3,2 GHz, in ima tudi 10 odstotkov hitrejši grafični čip. Zavoljo optimizacij pa naj bi bil 30 odstotkov učinkovitejši (glede na porabo energije), trdijo v Qualcommu. Preračunano to pomeni, da naj bi dobili okrog 15 odstotkov daljšo avtonomijo, kar je lahko skoraj ena ura igranja iger.

Bistveno večja sprememba - in edini razlog, da je novi procesor vreden izpostavljanja - pa je zamenjava proizvajalca, saj ga ne bo več proizvajal Samsung, temveč TSMC. Z drugimi besedami: Qualcomm je očitno ocenil, da je TSMC-jev 4-nm litografski postopek boljši od Samsungovega, da se prehod splača. To pri nadgradnjah znotraj cikla ni običajno. A po drugi strani je bil Qualcomm zaradi Snapdragona 8 Gen 1 precejkrat grajan, saj je bil pogosto celo počasnejši od generacije starejšega Snapdragona 888. Zaradi tega je...

5 komentarjev

Naslednji Exynos res nosi RDNA2 grafično arhitekturo

Samsung - V Samsungu so po tednih govoric le naznanili sistemski čip za pametne telefone Exynos 2200, katerega grafični del je zasnovan na AMDjevi arhitekturi RDNA2. Toda bistvenih podrobnosti še niso razkrili.

Samsung je imel za 11. januar napovedano tiskovno konferenco s predstavitvijo prihajajočega sistemskega čipa za pametne telefone Exynos 2200, ki pa so jo na licu mesta odpovedali, oziroma prestavili na februar, ob najavo novih telefonov Galaxy S22, ki naj bi sicer prispeli v drugem tednu meseca. Razloga za nenadno odpoved predstavitve niso podali, so pa čipu vendarle odmerili nekaj prostora pred dnevi, in sicer v precej površinski objavi. Procesorsko je zasnovan na zadnji različici Armove arhitekture, ARMv9, in je torej v osrednjem delu zelo podoben Qualcommovemu Snapdragonu 8 Gen 1: eno jedro je Cortex-X2, tri so Cortex-710 in štiri Cortex-510, medtem ko 5G modem podpira milimetrske valove.

Posebnost pa je grafični del čipa, Xclipse 920 - ker je zasnovan na AMDjevi arhitekturi...

5 komentarjev

Qualcomm napovedal naslednjo generacijo snapdragonov

Snapdragon 8 Gen 1

vir: Qualcomm
Qualcomm - Pri Qualcommu so napovedali paradnega konja naslednje generacije svojih sistemskih čipov Snapdragon, 8 Gen 1. Obenem še niso obupali nad PC čipi 8cx, razvijajo pa celo igričarskega G3x, za katerega so jim pri Razerju razvili prototip ročne konzole.

Na prehodu v december običajno poteka Qualcommova konferenca Snapdragon Tech Summit, na kateri predstavijo napredek pri svojih priljubljenih sistemskih čipih, ki še vedno tvorijo jedro precejšnjega deleža pametnih telefonov. Med letošnjimi novicami najprej v oči skoči sprememba sheme poimenovanja izdelkov, saj je po lanskem skoku na Snapdragon 888 počasi pričelo zmanjkovati številskega prostora. Naslednik se tako imenuje 8 Gen 1, podobno pa se bo zgodilo tudi s šibkejšimi sedmicami, šesticami in štiricami. 8 Gen 1 je zgrajen okoli nove arhitekture Armovih jeder, ARMv9, ki so jo Britanci sicer predstavili spomladi. To pomeni, da procesor Kryo v novem Snapdragonu sestavlja eno hitro jedro Cortex-X2, tri srednje hitra jedra Cortex-710 in...

0 komentarjev

Qualcomm predstavil novi čip Snapdragon 865

Slo-Tech - Qualcomm je danes uradno predstavil novi čip, ki nosi ime Snapdragon 865 in bo prihodnje leto našel svoje mesto v najzmogljivejših androidnih pametnih telefonih. Po pričakovanjih je čip nekoliko hitrejši od predhodnih modelov. Še vedno je zgrajen v 7-nm litografiji, in sicer v prenovljenem TSMC-jevem postopku N7P. V primerjavi s Snapdragonom 855 naj bi bil 25 odstotkov hitrejši, tako pri procesorju (CPU) kakor grafičnem delu (GPU), čeprav ima še vedno osem jeder.

Štiri so hitra, štiri so varčna. Hitra jedra Kryo 585 so osnovana na ARM-jevem referenčnem dizajnu Cortex A77, in sicer eno s taktom 2,84 GHz in tri z 2,42 GHz. Preostala štiri jedra Cortex A55 za manj zahtevna opravila tečejo s še vedno spodobnimi 1,8 GHz. Več novosti najdemo v delu za obdelavo zajete slike Spectra 480 ISP (image signal processor). Ta zmore 2 gigapiksla na sekundo, kar omogoča snemanje v 8K s 30 fps ali 4K s 120 fps. Fotografije same pa bodo lahko v 200 megapikslih. V ločljivosti 720p sedaj lahko snemamo...

5 komentarjev

Qualcomm predstavil Snapdragon 855

Slo-Tech - Qualcomm je predstavil svoj novi procesor, ki bo v letu 2019 prevzel žezlo najzmogljivejšega predstavnika družine Snapdragon. V primerjavi s Snapdragonom 845 bo Snapdragon 855 45 odstotkov hitrejši pri običajnih opravilih in 20 odstotkov hitrejši v grafičnih operacijah. Prve naprave s Snapdragonom 855, ki bodo tudi podpirale 5G, lahko pričakujemo že prihodnje leto.

Najočitnejša novost je gotovo manjša litografija, saj je Snapdragon 855 zgrajen v 7-nm TSMC-jevem postopku, medtem ko je predhodnik v 10-nm tehnologiji. To pomeni, da je čip tako fizično manjši kakor tudi varčnejši. Čip (Kryo 485) ima še vedno osem jeder, a v konfiguraciji 1+3+4, in sicer štiri hitra jedra Cortex A76 (trikrat 2,42 GHz in enkrat 2,84 GHz),...

13 komentarjev

Qualcomm predstavil Snapdragon 845

Slo-Tech - Qualcomm je predstavil prihajajoč mobilni procesor Snapdragon 845, ki bo bržkone stalnica v najzmogljivejših telefonih prihodnjega leta. Še vedno je zgrajen v 10-nm tehnologiji LPP FinFET kakor njegov predhodnik 835, a vseeno prinaša kopico novosti. Vsled nove arhitekture bo, denimo, podpiral zajem videa v ločljivosti 4K in boljšo umetno inteligenco (AI). Zaradi izboljšane arhitekture pa bo ob enaki zmogljivosti porabil 15 odstotkov manj energije ali ob enaki porabi energije zmogel 10 odstotkov več.

Snapdragon 845 ima glavni čip Kryo 385, grafični čip Adreno 630 ter procesor za obdelavo slikovnih signalov Spectra 280, kar zadostuje za zajem videa s 60 sličicami na sekundo tudi pri najvišji ločljivosti ter 64-krat bolj živo sliko (večji razpon barv, ki jih...

8 komentarjev