»

Western Digital s klasičnimi diski do 22 TB, s SMR pa 26 TB

Slo-Tech - Letvica za kapaciteto diskov se dviguje, saj je Western Digital s svojimi izdelki ravno presegel 26 TB. Predstavili so diska s kapaciteto 26 TB in 22 TB ter več SSD-jev za strežnike in nekaj cenejših SSD PCIe 4.0 za domačo uporabo.

Največji disk Ultrastar DC HC670 s kapaciteto 26 TB uporablja tehnologije SMR, zaradi katere so sicer diski nekoliko počasnejši, a lahko zaradi delnega prekrivanja sledi zapišejo bistveno več podatkov. Western Digital je sicer pred dvema letoma poskrbel za pravi škandal, ko je to tehnologije uvedel tudi v poslovne diske, ne da bi to jasno navedel, zato se je potem rodila družina WD Red Pro, ki ima to jasno definirano. Družina WD Red Plus, v katero sodi najnovejši 22-TB disk, pa še vedno uporablja konvencionalni način zapisovanja (CMR). Doslej so največji diski s CMR zmogli 20 TB, s SMR pa 22 TB, kolikor je v začetku leta ponudil Seagate.

Kapaciteta brez CMR je torej 22 TB, zato se bodo tako prostorni diski pojavili v več družinah: Ultrastar, WD Purple,...

14 komentarjev

Diski prilezli do 22 TB

Slo-Tech - Medtem ko so bili doslej največji diski s kapaciteto 20 TB, je Seagate začel prodajati tudi 22-TB izvedenke. Na novinarski konferenci o poslovnih rezultatih je podjetje potrdilo, da nekatere stranke že lahko dobijo diske s kapaciteto 22 TB. Tolikšno kapaciteto dosežejo zaradi uporabe tehnologije SMR.

SMR (shingled magnetic recording) ni več nov izum, saj jo poznamo že nekaj let. Na diskih s SMR se sledi deloma prekrivajo, zato je nanje moč zapisati več podatkov. Negativna posledica te tehnologije je nižja hitrost, zaradi česar ti diski niso najprimernejši za uporabo v sistemih, kjer je veliko branja in pisanja. Nekateri proizvajalci so prikrivali uporabo te tehnologije, zaradi česar so si nakopali tožbe.

Novi Seagatovi diski so jasno deklarirani kot SMR, saj bi brez tega nanje težko stlačili 22 TB podatkov. Njihovi klasični diski (CMR) zmorejo 16 in 20 TB. Seagate še vedno dela tudi na diskih HAMR, ki naj bi prihodnje leto prinesli 30 TB, do konca desetletja pa 100 TB. Konkurenca...

14 komentarjev

Prihajajo diski z 10 ploščami

Slo-Tech - Seagate je prvi proizvajalec diskov, ki je predstavil modele z 10 magnetnimi ploščami v ohišju. S tem je lahko v predstavnike serij Exos X20 in IronWolf Pro strpal 20 TB podatkov, ne da bi se moral zateči h kompliciranim rešitvam pri magnetnem zapisovanju podatkov, kot je na primer SMR ali HAMR. So pa diski zatesnjeni in napolnjeni s helijem, kar je že skoraj desetletje standard pri diskih višjega razreda. To ni poceni, tako da bomo za Exos-X20-HDD z 20 TB odšteli 665 evrov. A to je še vedno precej manj, kot če bi uporabljali SMR ali HAMR, predvsem pa obljublja večjo robustnost. Serija IronWolf Pro je namenjena strežnikom (NAS), Exos X20 pa za uporabo v oblaku, zato ima več predpomnilnika.

Western Digital ne bo kaj dosti zaostajal, saj že za prihodnje leto napoveduje diske s kapaciteto 30 TB in prav tako desetimi ploščami. Za to bo moral uporabiti ePMR (Energy-enhanced Perpendicular Magnetic Recording) in OptiNAND. Slednji pomeni, da imajo diski nekaj gigabajtov flasha, kamor...

31 komentarjev

Samsungov najprostornejši SSD s 15 TB že naprodaj

Samsung - Samsung je z enim zamahom prehitel vse diske, ko te dni začel prodajati avgusta predstavljen 2,5-palčni SSD, ki lahko shrani 15,36 TB podatkov. Največji disk zmorejo shraniti 10 TB, pa še ti so polnjeni s helijem in uporabljajo še nekaj drugih trikov za zvišanje kapacitete (npr. SMR).

Samsung PM1633a ima 512 V-NAND čipov
, ki lahko shranijo vsak 256 Mb podatkov. Ti so zloženi v 16 plasti, tako da ima vsak takšen skupek kapaciteto 512 GB. V pogonu jih je 32, kar skupaj nanese 15,36 TB kapacitete. Tako ogromno kapaciteto so lahko dosegli zaradi uporabe tehnologije navpičnega zlaganja čipov (V-NAND), ki jih Samsung v tretji generaciji zmore postaviti že 48 enega nad drugega.

Koliko bo tak SSD stal, Samsung še ni razkril,...

95 komentarjev

Western Digital prinaša helij v domače diske

AnandTech - Diski s helijem so med nami že od leta 2013, a so bili doslej namenjeni zlasti uporabi v strežniških oziroma poslovnih okoljih. Sedaj je Western Digital predstavil "svoj" prvi s helijem polnjen disk, ki je namenjen domači uporabi. Pravzaprav jih je cel kup.

S helijem polnjene diske je leta 2013 predstavil že HGST, ki je Western Digitalova podružnica, in ta je odtlej izdala še dve generaciji tovrstnih diskov, ki so vmes prilezli do kapacitet 10 TB. Novi Western Digitalovi diski, ki se prodajajo pod to blagovno znamko, so iz družin WD Red, WD Red Pro in WD Purple ter so namenjeni vgradnji...

42 komentarjev

Diski s helijem so tu!

ComputerWorld - Približno leto dni po prvih napovedih, da Western Digital razvija diske, polnjene s helijem, so ti prispeli na prodajne police. Western Digital je pričel prodajati največji disk doslej, ki ima kapaciteto kar 6 TB.

WD-jeva podružnica HGST, ki se je ukvarjala z razvojem diskov s helijem, je v ohišje od klasičnega štiriterabajtnega diska družine Ultra stlačila sedem magnetnih plošč, s čimer so njegovo kapaciteto povečali na 6 TB, medtem ko so dimenzije ostale običajne za 3,5-palčno ohišje. Helij ima bistveno nižjo gostoto od zraka (približno sedemkrat), kar povzroča manj upora in vzgona. Vzgon tu ni problematičen, saj bralne glave lebdijo tik nad ploščami, upor pa je bil moteč faktor v teh natlačenih ohišjih. Ima pa helij približno šestkrat višjo toplotno prevodnost od zraka, tako da težav s hlajenjem ni. V resnici manjši upor povzroči za nižjo temperaturi že sam...

39 komentarjev