»

Raketa SLS za misijo Artemis 1 zaradi vremena še vedno prizemljena

Slo-Tech - Raketa SLS, ki bi bila morala prvikrat poleteti že 29. avgusta, a je to preprečil okvarjen senzor temperature, teden dni pozneje pa je drugi poizkus propadel zaradi iztekanja vodika, ostaja na Zemlji. Za polno popravilo bi bilo treba tedaj raketo vrniti v hangar (Vehicle Assembly Building), a jo je NASA namesto tega popravljala kar na izstrelišču. Po uspešnem preizkusu v sredo je kazalo, da bo v torek, 27. septembra, Artemis 1 vendarle poletel. A to pot jo je zagodlo vreme.

NASA je že včeraj sporočila, da začasno prekinjajo priprave na izstrelitev, danes zjutraj pa so uradno odpovedali torkovo izstrelitev. Izkazalo se je, da je vreme preveč nestabilno, saj naj bi Florido v torek oplazila tropska nevihta Ian. Pričakujejo močno deževje in nevihte, zato izstrelitve ni možno varno izvesti. Prav tako lahko postane nevarno že za parkirano raketo na izstrelišču, ob hujšem hurikanu pa bodo morali domov na varno poslati tudi zaposlene.

NASA se mora v takih primerih odločiti, ali bo raketo...

12 komentarjev

Drugi poizkus izstrelitve SLS in Artemis-1 odpadel zaradi puščanja goriva

Slo-Tech - Odpadel je tudi drugi poizkus prve izstrelitve SLS, ki bi se moral zgoditi včeraj. Prvega so prekinili, ker je senzor na tretjem motorju kazal previsoko temperaturo, kar je NASA pozneje pripisala okvari na senzorju in ne dejansko pretoplemu motorju. Zato so načrtovali drugi poizkus že včeraj, a je puščanje goriva in s tem povezane težave s polnjenjem onemogočilo varno izstrelitev. Ni še znano, kdaj bo NASA poizkusila tretjič, bo pa preteklo vsaj nekaj tednov.

Izstrelitev je bila načrtovana včeraj ob 20.17 po slovenskem času, a so sedem ur pred tem zaznali puščanje goriva. NASA je tako že ure pred načrtovano izstrelitvijo dokončno odpovedala včerajšnji poizkus. Sprva so inženirji poizkusili puščanje ustaviti, tako da so segreli in ponovno ohladili priključek, nato pa so ga ponovno napolnili s helijem. Nič ni delovalo, zato je bila odpoved nujna. Sprva je še tlelo upanje, da bodo izkoristili jutrišnje izstrelitveno okno, a je kmalu postalo jasno, da se to ne bo zgodilo.

SLS sedaj...

38 komentarjev

SLS ponagajal senzor za temperaturo

Slo-Tech - Predvčerajšnjim odpovedani polet rakete SLS, ko je kazalo na neuspešno ohladitev tretjega motorja, je bil najverjetneje posledica okvarjenega senzorja. NASA je na novinarski konferenci pojasnila, da odčitki s senzorja za temperaturo v problematičnem motorju niso bili v skladu s fiziko, zato sumijo, da je problem v senzorju. Motorji, ki se morajo ohladiti na -250 °C, da se ob dotoku hladnih tekočih vodika in kisika ne pokvarijo, so bili najverjetneje primerno ohlajeni. Vodja programa SLS John Honeycutt je na novinarski konferenci dejal, da je pred izstrelitvijo v motor normalno pritekal tekoči vodik in da je bila temperatura po njegovem mnenju ustrezna.

Najenostavnejša rešitev je seveda senzor zamenjati, a to ni preprosto. Tega ni možno storiti, medtem ko je SLS na izstrelišču, zato bi ga morali odpeljati nazaj v hangar (Vehicle Assembly Building), ki je od floridskega izstrelišča oddaljen nekaj kilometrov. Takšen manever traja približno en dan, hkrati pa se morajo številni...

13 komentarjev

NASA bo vdrugo testirala SLS

Slo-Tech - Aprilsko preizkušanje rakete Space Launch System (SLS) so marca prekinili, ko se je tudi tretji poizkus predčasno zaključil zaradi napake. Izvajali so test na ploščadi (wet dress rehearsal), kjer se raketa napolni z gorivom in se celotno zaporedje odštevanje izvede kot pri pravi izstrelitvi, nato pa se ustavi 10 sekund pred izstrelitvijo. Ker rezervoarjev zaradi puščanja niso uspeli v celoti napolniti, so SLS odpeljali nazaj v hangar in začeli popravilo. Sedaj gre znova.

NASA je v ponedeljek zjutraj na izstrelišče na Floridi ponovno pripeljala SLS, kjer bodo lahko nadaljevali preizkuse. Generalko bodo naslednjič izvedli po 19. juniju, dotlej pa bo SLS na ploščadi. Premik so izvedli sedaj, ker je v prvi polovici junija floridsko vreme stabilnejše. Transport iz hangarja do ploščadi namreč traja osem ur, ker se lahko SLS premika le zelo počasi. Kljub temu da so morali SLS po neuspelem poizkusu vrniti v hangar, ves čas ni izgubljen, saj so poleg popravil izvedli še nekaj del, ki so...

4 komentarji

Preizkus rakete SLS tudi v tretje prekinjen

Slo-Tech - V soboto zvečer so na izstrelišču Cape Canaveral na Floridi še tretjič poizkusili izvesti preizkus rakete Space Launch System, ki bo v prihodnosti predstavljala enega izmed stebrov izstrelitev v vesolje, a jim ni uspelo. V mokrem testu (wet dress rehearsal) se raketa napolni z gorivom, vzpostavi se potreben tlak in celoten postopek izstrelitve se izvede, kot da bi šlo zares, nato pa se 10 sekund pred koncem ustavi. A rezervoarje s tekočim kisikom jim je uspelo napolniti do 49 odstotkov, s tekočim vodikom pa do petih odstotkov. Zaradi puščanja vodika so preizkus nato ustavili.

Raketa je bila dokončana marca, potem ko so jo začeli razvijati leta 2011 in za njo potrošili več kot 23 milijard dolarjev. SLS bi morali dokončati že leta 2016, a se je projekt vmes desetkrat zamaknil in bistveno podražil. Preizkusi polnjenja so se pričeli aprila. Prvikrat so poizkusili 3. aprila, a so ga prekinili, še preden so začeli točiti gorivo. Tri dni pozneje so predčasno prekinili tudi drugi poizkus,...

28 komentarjev

NASA: raketa SLS nared

Slo-Tech - V petek je na izstrelišče v Kennedyjevo vesoljsko središče na Floridi prispela nov raketa za SLS (Space Launch System), ki bo v prihodnjih mesecih na Mesec ponesla kapsulo brez posadke. Nova raketa za misijo Artemis 1 v okviru istoimenskega vesoljskega programa nadomešča dosedanje rakete Ares. Celotna struktura rakete s stojalom, ki so jo iz hangarja na sedem kilometrov oddaljeno izstrelišče premikali 11 ur, tehta 5000 ton in meri 120 metrov.

V začetku aprila bo sledila vaja, na kateri bodo simulira odštevanje in izstrelitev. To bodo vadili do 9,4 sekunde pred vzletom, ko bi dejansko vključili motorje. To pomeni, da bodo simulira vse, vključno s točenjem goriva. Če bo šlo vse po načrtih, bo junija ali julija Artemis-1 poletel proti Mesecu, seveda brez posadke. SLS ne bo stal na ploščadi vse dotlej, temveč ga bodo aprila prestavili nazaj v hangar. SLS je razvila NASA, a že ima konkurenco, saj Muskov Space-X razvija Starship, ki ga bo možno uporabiti večkrat.

NASA je razvoj SLS...

0 komentarjev

Škoda zaradi izgube Amosa-6 200-milijonska, odškodnino terjajo tudi od SpaceX-a

Slo-Tech - Ko je SpaceX minuli teden doživel hudo nesrečo, v kateri jim je na vzletni ploščadi še pred izstrelitvijo razneslo raketo Falcon 9 skupaj s tovorom (satelit Amos-6), so se številni takoj vprašali, koliko bo vse to stalo. Številke so sedaj bolj znane, še vedno pa ni jasno, kdo bo vse to plačal.

Izraelsko podjetje Spacecom, ki je imelo v lasti satelit Amos-6, si bo škodo poskušalo povrniti. Izraelci so povedali, da so imeli satelit zavarovan, zato si od obetajo 200 milijonov dolarjev odškodnine, kolikor je bil satelit vreden. Za satelit je v resnici odgovoren Israel Aerospace Industries (IAI), ki je skrbel za njegovo izgradnjo in utirjenje. To podjetje v lasti izraelske države ima satelit zavarovan vse do trenutka izstrelitve, torej tudi prevoz in pripravo izstrelitev, zato si od zavarovalnice obetajo 200 milijonov dolarjev, ki jih bodo izplačali Spacecomu.

Poleg...

5 komentarjev

Blue Originov New Shepard tudi četrtič uspešno pristal

Slo-Tech - Blue Origin, ki razvija raketo in kapsulo za let v vesolje, je danes ob 16.35 uri uspešno izvedel še četrti preizkus mehkega vračanja prvostopenjske rakete in kapsule. Raketa New Shepard je poletela z izstrelišča v Texasu in dosegla višino 101 kilometer, kar je tik nad Kármánovo linijo, nato pa varno in mehko pristala na mestu izstrelitve.

New Shepard je poganjal motor BE-3, ki kot gorivo uporablja tekoči vodik, kot oksidant pa tekoči kisik. Raketa se je od kapsule ločila po 2:45 minutah, po približno treh minutah in pol pa sta dosegli najvišjo točko leta. Raketa se je na Zemljo varno vrnila z uporabo posebnih zakrilc (wedge fins), zračnih zavor in v sklepni fazi potisnikov, tako da je bil pristanek mehak. Podobno se je tudi kapsula mehko dotaknila teksaške puščave, saj sta jo ustavili dve...

25 komentarjev

SpaceX Falcon 9 izstrelil CRS-3 Dragon za preizkus vesoljskih laserskih telekomunikacij

NASASpaceFlight.com - Podjetje SpaceX je včeraj ob 21.25 po slovenskem času z izstrelišča v Cape Canaveralu uspešno izstrelilo raketo Falcon 9, ki bo na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) pripeljal dve toni tovora. Izstrelitev bi se bila morala zgoditi že v ponedeljek, a so zaradi puščanja pri glavnem ventilu za helij, zaradi česar bi moral vso odgovornost prevzeti rezervni ventil, izstrelil odpovedali in ventil zamenjali. Od upokojitve Space Shuttle je SpaceX eno izmed podjetij, ki so dobile pogodbe z NASO za oskrbovanje ISS.

Misija na ISS pelje dve toni tovora, od česar je približno četrtina zalog za astronavte, tretjina opreme za znanstvene poizkuse in desetina rezervnih delov za ISS. Preostanek se je prevažal v delu rakete, ki ni pod...

7 komentarjev

Izstrelitev Discoveryja odložena za mesec dni

GUCP

NASA - NASA bi bila morala v sredo izstreliti raketoplan Discovery z misijo STS-133, pa so sprva izstrelitev prestavili na četrtek zaradi tehničnih težav. V četrtek je izstrelitev odpadla zaradi slabega vremena, tako da so se inženirji pripravili na petkov polet. Včeraj so zaradi tehničnih težav vnovič odpovedali izstrelitev, tako da je raketoplan odpotoval nazaj v središče v Houstonu, kjer bo počakal do vzleta. Prva naslednja možnost bo 30. novembra ob 10.05 po srednjeevropskem času.

Izstrelitev je bila preklicana zaradi uhajanja vodika na popkovni podporni plošči (angl. GUCP, ground umbilical carrier plate), ki je doseglo vrednosti 60.000 ppm. Zaradi tega niso mogli varno napolniti...

31 komentarjev