»

Nvidiin RTX 4090 premočan za svoje električne priključke

Slo-Tech - Zadnji teden spletne forume polnijo pričevanja lastnikov najzmogljivejših Nvidiinih grafičnih kartic GeForce RTX 4090, ki so se jim raztopili napajalni priključki zaradi preobremenitve in pregretja. Da ne gre za prazne marnje, priča tudi Nvidiina poteza, ki preučuje nekaj primerov. Prvi podatki kažejo na težavo pri pogodbnem podizvajalcu, ki je dobavil neustrezne kable.

Gre za priklop z 8 kontakti (12VHPWR), ki ga uporabljajo od kartic RTX 3090 Ti in je združljiv z novimi napajalniki ATX 3.0. Čeprav je po specifikacijah dovolj zmogljiv, da bi zmogel napajati požrešne RTX 4090, ki porabi skoraj 400 W električne energije, je Nvidia dobila slabo izdelane. Kot kaže, so kabli podjetja Astron preslabo prispajkani, zato se ob zvijanju ali vlečenju lahko poškodujejo. V skrajnem primeru se povezave na posameznih stikih tudi pretrgajo, in tedaj namesto 8 kontaktov prenos energije prevzamejo štirje ali dva. Rezultat so visoki tokovi, ki izolacijo pregrejejo in raztalijo.

Nvidia je...

69 komentarjev

Geforce RTX 3090 Ti stane dva tisočaka

Slo-Tech - Pri Nvidii so vendarle uspeli lansirati kartico Geforce RTX 3090 Ti, ki predstavlja zadnjega in najzmogljivejšega člana družine Ampere.

Na letošnjem sejmu CES je Nvidia naznanila finalnega, najmočnejšega člana družine Ampere, kartico Geforce RTX 3090 Ti. Sprva je bil prihod mišljen za konec januarja ali začetek februarja, toda težave z dobavno verigo so proces zamaknile do konca tega meseca. Sedaj je naprava vendarle zunaj in poznamo tudi ceno: 2000 dolarjev (ZDA, brez davka). To bi pri nas teoretično pomenilo dobra dva tisočaka evrov, a čeprav se je divjanje cen zaradi pomanjkanja čipov in drugih nevšečnosti že malce umirilo, so dejanske vsote še vedno nad priporočenimi, kar je bilo boleče vidno že pri prvotnem paradnem konju aktualne linije, RTX 3090. Novi monstrum torej cilje na petične igričarje in razvijalce grafičnih vsebin.

Kartica predstavlja nekakšnega Titana serije Ampere, torej najzmogljivejšo možno različico čipa, v tem primeru GA102. To pomeni povsem odklenjen čip, z...

56 komentarjev

Nvidia ne popušča

vir: Nvidia
Nvidia - Nvidia je CES '22 izkoristila za vrsto manjših oznanil, med drugim Geforcov RTX 3090 Ti in 3050, pa širitev storitve Geforce Now ter izid Omniversa.

Čeprav smo trenutno nekje na vrhuncu aktualne družine geforcov, se v Nvidii trudijo v toliko različnih smereh, da je za vsakega od sejmov dovolj najav. Grafične kartice v Las Vegasu sploh niso bile toliko v ospredju, čeprav smo nekaj novosti videli. V zaključku januarja bo spodnji konec linije RTX 30 popolnil Geforce RTX 3050. S priporočeno ceno v okolici 250 evrov - pajade - cilja na vstopno rabo raytracinga pri igrah v 1080p, seveda z izdatnim izkoriščanem superločljivosti DLSS, saj je sledenje žarkom še pri RTX 3060 dostikrat bolje pustiti pri miru. Obrvi pa je privzdignila omemba izdelka na drugem koncu: Geforca RTX 3090 Ti. Monstrum bo najzmogljivejša kartica te serije, z 10752 jedrci CUDA in 24 gigabajti pomnilnika GDDR6X s prepustnostjo 21 Gbps, kar naj bi poskrbelo za kar 40 teraflopov moči (v FP32). Več konec meseca, ko bo...

37 komentarjev

Nvidia predstavila Geforce RTX 3080 Ti in 3070 Ti

vir: Nvidia
Nvidia - Kot se je že nekaj časa šušljalo, je Nvidia pripravila dva nova člana družine grafičnih kartic Geforce RTX 30, 3080 Ti in 3070 Ti. Prvi prispe že jutri, drugi čez dober teden.

Po tem, ko so pri Nvidii na prehodu v letošnje leto z lansiranjem geforcov RTX 3060 in 3060 Ti popolnili ponudbo na srednjem delu trga, so se zdaj posvetili krpanju lukenj na zgornjem koncu. Doslej je med najmočnejšima članoma aktualne linije, RTX 3080 in 3090, zijala ogromna cenovna luknja: prvi nosi priporočeno ceno dobrih 700 evrov, drugi 1500 (pustimo za hip ob strani dejstvo, da so cene podivjale in jih za takšne vsote v resnici ni mogoče dobiti nikjer). Vmes so sedaj posadili novinca, RTX 3080 Ti, ki nosi nalepko s 1200 eur, kar je glede na lastnosti kar zasoljeno. Gre za obtesanega RTX 3090; število jedrc CUDA je sicer neznatno manjše - 10240 proti 10496, toda količina pomnilnika je prepolovljena, na 12 GB.



Malo drugače bi znalo biti z RTX 3070 Ti. Nosi popolnjen čip GA104 z RTX 3070, s 6144 jedrci...

14 komentarjev

Se ime Quadro poslavlja? Nvidia najavila kartice RTX A6000

RTX A6000

vir: Nvidia
Nvidia - Na jesenski, povsem profesionalno usmerjeni izvedbi svoje konference grafičnih tehnologij GTC, so pri Nvidii najavili novo generacijo kartic za profesionalce, RTX A6000 na osnovi arhutekture Ampere, ki je torej izgubila doslej uveljavljeno znamko za tovrstne izdelke, Quadro.

Zaradi koronavirusa je letošnja dinamika konferenčnih prireditev povsod precej drugačna. Tudi pri Nvidii so morali svoje konference GTC premakniti na splet, kar pa pomeni, da so postale geografsko nevtralne in je tako v bistvu večina ljudi šele zdaj pogruntala, da je obstajal tudi odvrtek GTC Europe. Njegov letošnji nadomestek je jesenska predstavitev, ki se je v nasprotju s pomladno izvedenko, kjer so prvič dodobra razgrnili grafično arhitekturo Ampere, dotikala predvsem konkretnih izdelkov za delavce v industrijah, kjer je pomembno grafično modeliranje in izrisovanje. Po sedaj že stari navadi jo je odprl Nvidijin šef Jensen Huang iz svoje kuhinje in znova poudaril močno usmeritev podjetja v pospeševanje...

20 komentarjev

Nvidia predstavila grafične kartice Geforce RTX 30

vir: Nvidia
Nvidia - Nvidia je po vsem draženju in pobegih informacij naposled pokazala prve tri članice naslednje serije grafičnih kartic Geforce, na arhitekturi Ampere: RTX 3090, RTX 3080 in RTX 3070. V resnici gre za pošastne naprave z nenavadno visokim številom jedrc CUDA.

Kot je za koronačase sedaj v navadi, Nvidijin šef Jensen Huang iz svoje kuhinjske pečice ne vleče več peciva, temveč zadeve, ki bolj kot stare mame zanimajo navdušence nad računalniško grafiko. Po napovedi izpred tedna dni je bila v ponedeljek na redu predstavitev novih Geforcov, tokrat iz serije RTX 3000 - ali skrajšano, RTX 30. Marsikatera od pobeglih podrobnosti, ki smo jih ujeli v preteklem mesecu, se je izkazala za resnično, ne pa vse. Prezentacija (skrajšan video povzetek) je v resnici obsegala tri kartice: RTXe 3090, 3080 in 3070. Tudi pri pomnilniku so napovedi ujele pravilne količine: RTX 3090 bo nosila 24 gigabajtov, 3080 deset gigabajtov, 3070 pa osem. Toda število CUDA jeder je precej višje, kot je kdorkoli...

33 komentarjev

Nvidia potrdila 12-pinsko električno vtičnico za prihajajoče geforce

vir: Nvidia
Nvidia - Pri Nvidiji prefinjeno dvigujejo temperaturo pred dogodkom, na katerem bodo prihodnji teden predstavili naslednjo generacijo svojih grafičnih kartic Geforce, serijo RTX 3000. V promocijskem videu, ki se vrti okoli obvladovanja toplotnega izpusta, so potrdili nekaj informacij, ki so pobegnile v zadnjih tednih, v prvi vrsti nov, 12-pinski vmesnik za elektriko in gromozanske hladilnike.

Že lep čas vemo, da bodo na jesen pri Nvidiji najavili naslednjo generacijo geforcev, na arhitekturi Ampere in z nazivom RTX 3000 - ali, kot se je udomačilo na spletu, RTX 30. Dogodek se bo odvil 1. septembra, že v tednih pred njim pa so imeli ljubitelji kaj videti, saj je po stari navadi na splet odteklo nekaj informacij. Junija smo tako prvič videli novo obliko hladilnih površin za RTX 3080 s precej samosvojo razporeditvijo aluminijastih hladilnih reber in dvema ventilatorjema, od katerih bo en zrak potiskal, drugi pa vlekel. Pred dnevi so v divjini zasačili še najmočnejšega predstavnika generacije,...

21 komentarjev