»

Prvi model iPhona prodan za 63 tisočakov

Slo-Tech - Prvi iPhone je izšel leta 2007, ko so se telefoni še zaklepali na omrežja operaterjev. V ZDA je bil to AT&T, zato Karen Green kot stranka Verizona darila nikoli ni odprla. Telefon je 16 let ostal neodprt v originalni embalaži, kar mu je ceno pošteno povečalo. Zanj je na dražbi iztržila 63.356 dolarjev, kar je lep donos za napravo, ki je v prodaji stala 599 dolarjev.

Telefon je prodala na spletni dražbi prek LCG Auctions, kar ni prvi tovrstni primer. V minulem letu sta dva enaka telefona zamenjala lastnika za 35.414 in 39.339 dolarjev. Zakaj točno je to pot cena narasla še precej bolj, ni jasno, je pa to najvišja cena kateregakoli originalnega iPhona doslej. Za predelave, kot je bil na primer iPhone s priključkom USB, pa so šle cene še višje - vse do 86.000 dolarjev.

Prva verzija iPhona je imela 4 ali 8 GB prostora, kamero z dvema milijonoma pik, 3,5-palčni zaslon, 128 MB pomnilnika in 32-bitni ARM-jev procesor s 620 MHz, ki je tekel počasneje (412 MHz). Zadnja dražba takega...

11 komentarjev

Apple bi iPhone prodajal kot naročniško storitev

Bloomberg - Bloomberg razkriva, da se želi tudi Apple podati v svet izdelkov kot naročniških storitev, saj si tako zagotovijo stabilen denarni tok. Zato se pripravlja, da bi iPhone in druge izdelke strankam ponudil v zameno za mesečno naročnino. To bi bil prvi Applov poizkus naročnin za fizične izdelke, saj so doslej preizkušali le digitalne storitve. Zamisel je še vedno v razvoju, a naj bi se udejanjila prihodnje leto.

Da Apple najprej pogleduje proti iPhonu, je razumljivo. Prodaja iPhonov prinese skoraj 200 milijard dolarjev letno oziroma več kot polovico vseh prihodkov. Z razkosanjem stroška na mesečne obroke bi si stranke nakup dragih, tudi več kot tisoč dolarjev vrednih naprav laže privoščile, kar bi pozitivno vplivalo na Applov poslovni rezultat. Nakup bi bil mogoč prek istega profila Apple ID, ki že sedaj omogoča nakup v App Storu.

Za razliko od tega, kar ponujajo nekateri operaterji, Apple ne bi polne cene razkosal na 12 ali 24 obrokov, temveč bi bila to prava naročnina - dokler bi...

105 komentarjev

Apple pripravlja naročniško storitev za igre?

vir: Wikipedia

vir: Cheddar
Cheddar - Novičarska stran Cheddar se pri tem sklicuje na pet virov znotraj Appla, ki pa, ker gre še za neobjavljene načrte podjetja, želijo ostati neimenovani. Uradni predstavnik Appla s tem v zvezi ni želel odgovarjati na novinarska vprašanja.

Šlo naj bi za nekakšen Netflix za igre, kjer bomo za za zdaj še neznano plačilo lahko igrali določene pakete iger. Apple se je z razvijalci začel dogovarjati v drugi polovici lanskega leta, pogovori pa naj bi se vrteli v smeri, da bi podjetje postalo tudi založnik njihovih naslovov, pri čemer bi prevzelo tudi marketing, distribucijo in druge s tem povezane stroške. Kot so še povedali viri, je storitev šele v zgodnjih fazah razvoja, zato se povsem lahko zgodi, da idejo sčasoma pokopljejo.

...

4 komentarji

Apple predstavil nove iPhone, uro Watch 4 in iOS 4

Slo-Tech - Apple je na današnjem dogodku v kalifornijskem Cupertinu predstavil svoje novosti, med katerimi so razumljivo največ pozornosti poželi novi modeli pametnih telefonov iPhone. Prihajajo iPhone XR, XS in XS Max. Medtem ko sta XS in XS Max podobna, razlikujeta se le v velikosti in ceni, je XR Applov poizkus zakorakati tudi v (višji) srednji razred, pa čeprav ta stane 750 dolarjev. XS in XS Max pa se bosta prodajala po 1000 in 1100 dolarjev. Novi modeli bodo na voljo od 21. septembra (prihodnjega petka).

Da je Apple vešč marketinga, ni nobeno presenečenje. Tim Cook je tik pred začetkom dogodka na Twitterju objavil nenavadno sporočilo "Ne. Kdo ga lahko hitro prinese?" Ker je sporočilo kmalu izbrisal, so se začele širiti...

427 komentarjev

Apple predstavil iPhone X, iPhone 8 in iPhone 8 Plus

Wired News - Apple je predstavil nov pametni telefon iPhone, ki se deseti obletnici prvega modela prikladno imenuje iPhone X (in X se tudi izgovori deset). Predstavlja precejšnje odstopanje od uveljavljenega dizajna iPhonov, še vedno pa z njim Apple cilja najviše. Telefon ima zaslon OLED ("Super Retina") z ločljivostjo 2436 x 1125 točk, kar znese z diagonalo 5,8 palca 458 točk na točk na palec. To je največ med vsemi iPhoni, Apple pa dodaja, da je uspel rešiti težave s svetlostjo in barvno kalibracijo, ki so jih imeli prvi zasloni OLED. Zaslon je napet čez celotno prvo stran, medtem ko je zadnja sive ali srebrne barve.

Zanimiva novost je odsotnost fizičnega gumba Home. Telefon zato sedaj zbudimo tako, da se dotaknemo zaslona in podrsamo navzgor. Z...

888 komentarjev

Apple novosti: 12-palčni MacBook, Apple Watch in kopica drugih izboljšav

Slo-Tech - Natanko pol leta po Applovem zadnjem dogodku je podjetje iz Cupertina pripravilo nov medijski spektakel. V San Franciscu so ob 18.00 uri po srednjeevropskem času v nabiti dvorani pokazali številne novosti, med katerimi je bila glavnina pozornosti usmerjena k pametni uri in novim, še tanjšim prenosnikom. Dogodek je na licu mesta spremljalo okrog 3000 novinarjev.

Izvršni direktor ni kaj dosti okolišil in je takoj skočil k številkam. V kratkem videoposnetku je Apple pokazal novo trgovino na Kitajskem, kjer se je število njihovih prodajaln povzpelo na 21, želijo pa to število do konca prihodnjega leta podvojiti. Skupno ima Apple že 453 prodajaln v 16 državah, med katerimi Slovenije ni. Mimogrede, lani je Applove uradne prodajalne obiskalo 120 milijonov strank.

...

390 komentarjev

Sveže z Apple-Samsungove fronte

Forbes - Tožarjenje med Applom in Samsungom, poletni vročini in sodnim dopustom navkljub, žal ne kaže nekih vidnih znakov popuščanja. Sveži dogodki sicer godijo predvsem Korejcem. Ameriški regulator trga (ITC) je prejšnji mesec ugotovil, da Apple krši en Samsungov patent za uporabo CDMA modulacije, ter temu primerno izdala prepoved uvoza nekaterih Applovih naprav, in sicer starejših: iPhone 3GS in 4 (ne 4S) ter vseh iPadov pred lani jeseni predstavljeno retino. Novejše naprave naj bi omenjeno tehnologijo izrabljale mimo načina, ki ga opisuje Samsungov patent.

Prepoved se tako ne zdi pretirano huda, a povsem nedolžna pa spet ni. CDMA omrežje v ZDA uporabljata operaterja Verizon in Sprint, za katera je Apple pred leti izdal tudi

2 komentarja