»

Windows 10 in 11 ne pobrišeta uporabnikovih datotek

Slo-Tech - Nizozemski strokovnjak Rudy Ooms je ugotovil, zadnje verzije Windows 10 in Windows 11 vsebujejo hrošča, zaradi katerega se ob ponastavitvi računalnika osebni podatki uporabnikov ne pobrišejo. Windows vsebuje funkcijo Wipe, ki omogoča preprost izbris vseh uporabnikov podatkov in ponastavitev sistema, da je nared za novega uporabnika oziroma odprodajo. A izkazalo se je, da kljub uporabi te funkcije (Reset PC Remove Everything) v mapi Windows.old ostanejo stare uporabniške datoteke. Težava se pojavi tako pri lokalnem kakor pri oddaljenem brisanje.

Še bolj bizarno je dejstvo, da ne pomaga niti orodje za šifriranje diska Bitlocker. Četudi je imel uporabnik osebne datoteke šifrirane, po brisanju in ponovnem zagonu Bitlockerja ni več, uporabniške datoteke pa so še vedno v mapi Windows.old. Podobno velja tudi za datoteke v OneDrive, ki se sinhronizirajo iz oblaka. Ooms je sicer pripravil skripto za PowerShell, ki težavo odpravi, a hkrati Microsoft pozval, naj hrošča odpravi in zagotovi...

12 komentarjev

Zakaj so WD-jevi zunanji diski minuli teden izgubljali podatke?

WD MyBook Live: Geslo ne dela, podatki pa pa.

vir: Ars Technica
Slo-Tech - Minuli teden so uporabniki Western Digitalovih zunanjih diskov My Book Live, ki so bili povezani v mreže, naleteli na hudo nevšečnost, saj so zaradi ranljivosti lahko izgubili podatke. Diski so se namreč ponastavili na tovarniške nastavitve, kar je povzročilo popolno izgubo podatkov. Sedaj je znanih več informacij, kako so hekerji uspeli to ušpičiti.

Niso le izkoristili tri leta starega hrošča, kakor je kazalo sprva, temveč svežo (0-day) ranljivost. Predhodno nerazkrita ranljivost je tičala v datoteki system_factory_restore, ki vsebuje skripto PHP za ponastavitev diska, kar vključuje izbris podatkov. Ta skripta je vsebovala preveritev istovetnosti uporabnika z geslom, preden bi se pognalo brisanje, a je bila iz neznanih razlogov ta funkcija zakomentirana. To pomeni, da je bila zaščita z geslom namenoma onemogočena. Naprava, ki je priključena v internet, je imela torej možnost brisanja podatkov brez gesla. To je kar klicalo po katastrofi, ki se je sedaj zgodila.

Drugi pogoj za...

25 komentarjev

Windows 8 je tu

Novi meni Start, s katerim se bo potrebno sprijazniti

vir: Ars Technica
Ars Technica - Microsoft je včeraj predstavil svoj najnovejši operacijski sistem za domače in poslovne uporabnike, težko pričakovani Windows 8. Predstavitev - verjetno najpomembnejšo do sedaj - je odprl Steve Synofsky, vodja Microsoftovega oddelka za izdelke Windows in Windows Live, v uvodu pa je povedal, da je minilo že skoraj točno 3 leta od izida Windows 7 (ja, tako hitro leti čas) ter razkril še, da so do sedaj prodali že 670 milijonov licenc operacijskega sistema Windows 7 - po njihovih podatkih je to najhitrejša prodaja operacijskega sistema v zgodovini. Kako se bo odrezal Windows 8 bomo seveda videli v prihajajočih mesecih in letih, a zagotovo je eno, prihaja že danes (nakup in prenos je mogoč že od polnoči naprej, tudi v Sloveniji) in je na voljo v treh glavnih...

270 komentarjev

Na voljo Windows 8 alfa, znane podrobnosti o novostih

PC Pro - Čeprav je Windows 8 še daleč od izida, Microsoft kaže vedno več podrobnosti iz novega operacijskega sistema. Najvidnejša novost bo nov uporabniški vmesnik, ki se imenuje Metro in je bil premierno predstavljen v Windows Phone 7. Uporabljen bo v vseh izdajah, tako v namizni verziji kot verziji za mobilne naprave z na dotik občutljivimi zasloni. To je pomembna sprememba filozofije, saj je doslej veljalo, da potrebuje vsak način interakcije prilagojen uporabniški vmesnik. Microsoft sedaj trdi, da je vmesnik enoten, ne glede na uporabo miške, tipkovnice ali gest na zaslonu za interakcijo.

Na voljo bo tudi klasično namizje, ki pa bo zgolj ena izmed aplikacij. Vse aplikacije bodo namreč tako...

121 komentarjev

Nekaterim lastnikom Samsungov popravek za Windows Phone 7 ne deluje

Pod Alpami lahko težave predstavlja predvsem Omnia 7.

vir: engadget
engadget - Včeraj izdani popravek za Microsoftov Windows Phone 7, ki bo popravil sistem za nameščanje popravkov, nekaterim nesrečnim lastnikom mobilnih telefonov Samsunga ne deluje ter iz mobilnikov celo naredi med 100 in 200 grami težke obtežilnike papirja. Prva poročila so bila, da je opečnatost naprav dolgotrajna. AT&T je npr. celo začel sprejemati garancijske zahtevke, saj ni bilo enostavnega načina za povratek na prejšnjo različico sistemske slike. Microsoft je nato izdal navodila za rešitev težave. Dovolj naj bi bila že odstranitev baterije in njena ponovna vstavitev, v bistvu ponoven zagon telefona.

Če ne pomaga niti ta trik,...

16 komentarjev