»

"Zaščita pred 5G" v resnici radioaktivna

Slo-Tech - Na spletu se prodaja kopica izdelkov, ki po zagotovilih prodajalcev varujejo pred sevanji omrežij 5G. Glede na pojasnila Svetovne zdravstvene organizacije, da v dovoljenih mejah neionizirna sevanja niso škodljiva, bi pričakovali, da gre zgolj za zelo drage ornamente. Nizozemska agencija za jedrsko varnost in zaščito pred sevanji (ANVS) pa je ugotovila, da je več teh izdelkov v resnici škodljivih, ker so radioaktivni.

Gre za več obeskov, mask za spanje, zapestnic in verižic, ki imajo nalepko "energijski ščit". ANVS je ugotovila, da vsebujejo radioaktivne elemente in zato oddajajo škodljivo ionizirajočo sevanje. Jakosti tega sevanja so zaradi majhnih količin prisotnih radioaktivnih snovi nizke, a vseeno previsoke za uporabo teh izdelkov in ob dolgotrajnejši izpostavljenosti potencialno nevarne. Kupce izdelkov so pozvali, naj jih takoj prenehajo uporabljati, odstranijo in počakajo na navodila, kako jih varno vrniti proizvajalcem. Ti jih bodo morali varno uničiti.

V preteklosti smo...

68 komentarjev

Bazar psevdoznanosti na temo 5G v organizaciji MJU

vir: MJU

Slo-Tech - Na Ministrstvu za javno upravo so pripravili posvet o uvajanju tehnologije 5G. Ta je žal izzvenel v tipično pilatovskem duhu, ministrstvo si je namreč roke opralo tako, da je pred mikrofon pripustilo dobesedno vsakogar. Teoretike zarot, stavbne biologe in druge, ki se iz porajajoče tehnologije nadejajo političnega oz. pravega kapitala.

Okope znanosti je zastopal bralcem Slo-techa dobro znani dr. Matej Huš s Kemijskega inštituta, ki je poudaril, da znanost ne more z gotovostjo trditi, da neka stvar ni škodljiva, bi pa bilo mogoče dokazati škodljive vplive tehnologije 5G, kar se do sedaj še ni zgodilo. Nasprotno, praktično vse merodajne raziskave zavračajo domnevne negativne učinke elektromagnetnih valovanj znotraj zakonsko dovoljenih vrednosti. Huš je opozoril še na zavajanja in širjenje strahu v javnosti s pomočjo nepreverjenih raziskav, ki se jih poslužujejo nasprotniki 5G, zlasti raziskav enega samega znanstvenika, švedskega onkologa Lennarta Hardella, ki mu edinemu uspeva vedno...

170 komentarjev

Nemci imajo o sevanju pomanjkljivo in napačno znanje

Slo-Tech - Ker je uvajanje omrežja 5G spet razplamtelo stare debate o varnosti brezžičnih omrežij, kjer so enako glasni tako strokovnjaki kot tudi tisti brez znanja, ki zgolj podžigajo strahove, so v Nemčiji izvedli raziskavo o poznavanju sevanja. Med julijem in september so anketirali približno 2000 ljudi, ki so tvorili reprezentativen vzorec, in jih povprašali, kaj vedo o tveganjih sevanja. Rezultati so pokazali, da so ljudje v povprečju zaskrbljeni, a da imajo napačne predstave o tveganjih in da napak vrednotijo različne vire sevanj. Raziskavo je izvedel Zvezni urad za zaščito pred sevanji (BfS).

Nemci termin sevanje povezujejo predvsem z mobilno telefonijo in jedrsko energijo. Medtem ko tveganja, ki jih povzroča radon, podcenjujejo, tveganja zaradi miroljubne uporabe jedrske energije precenjujejo. Radon je radioaktivni plin, ki pronica iz zemlje zaradi razpada radija, in se hitro dvigne v višje plasti atmosfere, kjer ni škodljiv. V zaprtih stavbah pa se akumulira in predstavlja merljivo...

42 komentarjev

Najnovejši izliv radioaktivne vode iz Fukušime nič tragičnega

Slo-Tech - Iz Fukušime spet prihajajo informacije o uhajanju radioaktivne vode iz shranjevalnih rezervoarjev poleg poškodovane jedrske elektrarne. Iz zadrževalnika naj bi izteklo 430 litrov radioaktivne vode, kar je precej manj od avgustovskega izlitja. A ta podatek je sam zase popolnoma neuporaben.

Pri radioaktivnosti govorjenje o litrih in kilogramih ni na mestu; koristni podatki so o dejanski radioaktivnosti, ki jo merimo v becquerelih (Bq). En becquerel označuje en radioaktivni razpad na sekundo in je enota za aktivnost. Aktivnost vzorca je odvisna od njegove množine in razpolovnega časa, saj krajši razpolovni čas pomeni več razpadov v časovni enoti. Kljub temu pa iz becquerel težko kaj pametnega povemo o škodi, ki jo to radioaktivno sevanje povzroči živim bitjem.

Primernejša veličina bo količina energija, ki jo prejme kilogram...

35 komentarjev

Fukušima - jedrski incident, peti dan

Posnetek štirih reaktorjev s torka

Slo-Tech - Pet dni po potresu in cunamiju kriza v nuklearni elektrarni Fukušima I še vedno ni končana. Medtem, ko so ob poldne po lokalnem času potrdili, da so reaktorji 1, 2 in 3 v elektrarni Fukušima II ohlajeni in ugasnjeni ter da enoto 4 pripravljajo na popoln izklop, se je drama v centrali Fukušima I nadaljevala. Zapleti pri reševanju problema so botrovali temu, da so francoski strokovnjaki preklasificirali nesrečo na 6. stopnjo (od 7) po INES, kar pomeni drugo najhujšo nesrečo takoj za dogajanjem v Černobilu. Japonci še vedno vztrajajo pri klasifikaciji stopnje 4, medtem ko IAEA še ni podala uradne klasifikacije.

Zgodaj zjutraj so najprej opazili poškodbe na reaktorski zgradbi enote 4, ki bi...

380 komentarjev

Zaščita sevanja mobilnih telefonov: bedarija

Newsbytes - FTC je vložil tožbo proti dvema podjetjima (Stock Value 1 Inc. in Comstar Communications Inc.), ki sta se ukvarjali s prodajo onih 'ščitov', ki naj bi uporabnika ščitili pred sevanjem.

Tožba se opira na dejstvo, da škodljivost sevanja še vedno ni dokazana, prav tako pa na 'šlampastost' izdelkov, ki ščitita zgolj slušni del, nikakor pa ne antene, ki je največji oddajnik. Po drugi strani naj bi tovrstni izdelki celo motili sam signal telefona, zaradi česar bi porabil več energije, posredno pa oddal še več elektromagnetnega sevanja. Če bodo tožbo dobili, bosta podjetji najverjetneje morali povrniti denar vsem kupcev. Bomo videli.

2 komentarja