»

Avtonomna vozila bodo svetila turkizno

Slo-Tech - Z razmahom avtonomnih vozil se pojavlja potreba po označevanju vozil, kadar vozijo brez človeškega nadzora. Oblasti v Kaliforniji in Nevadi so Mercedes-Benzu odobrile uporabo nove barve zadnjih luči, s katerimi bodo vozila sporočala, da so v avtonomnem načinu delovanja. Zadnje luči bodo v teh primerih svetile turkizno, ko bo vključen avtopilot tretje stopnje.

Gre za sistem Drive Pilot v Mercedesovih vozilih, ki sodi v tretjo stopnjo avtonomne vožnje, kar je oznaka za pogojno avtomatizirano krmiljenje. Vozila te generacije dejansko vozijo sama, a še vedno potrebujejo človeka, ki v kritični situaciji lahko prevzame nadzor. Avtonomna vožnja je na voljo le v omejenih razmerah, pri Drive Pilotu le pri hitrostih do 65 kilometrov na uro. To je potrebno, ker le tako lahko človek dovolj hitro prevzame nadzor, kadar gre kaj narobe. Sistem sicer ni nov, saj ga v takšni ali drugačni obliki proizvajalci testirajo že šest let.

Tukrizna osvetlitev je zadnji v vrsti predlogov, kako jasno...

44 komentarjev

Prvi samovozeči avtomobil tretje stopnje v ZDA je mercedes

Slo-Tech - Nemški proizvajalec luksuznih vozil je sporočil, da bodo njegova nova vozila serije S in EQS prvi avtomobili v ZDA, ki bodo imeli certifikat za samovozeče obratovanje tretje stopnje. Funkcija se imenuje Drive Pilot in je za zdaj omejena na Nevado, kjer je Mercedes Benz pridobil certifikat. V tretjo stopnjo sodijo vozila, ki se lahko sama znajdejo in vozijo povsod, a še vedno potrebujejo človeškega voznika, ki bi v izjemnih situacijah prevzel nadzor. Če ta tega ne stori, se vozilo ustavi in pokliče pomoč. Tudi v Evropi je Mercedes Benz prehitel Teslo.

V Nevadi lahko samovozeči avtomobili vozijo po vseh javnih cestah in ne izdaja nobenih posebnih dovolilnic za njihovo uporabo. Gre za nekakšno samocertificiranje. Zato so v tej zvezi državi svoje sisteme testirali tudi drugi proizvajalci, denimo General Motor (SuperCruise), Ford (Blue Cruise) in seveda Tesla (Autopilot). Formalno so bili vsi ti sistemi druge stopnje.

Mercedesov sistem zahteva, da je voznik ves čas prisoten in da ga...

59 komentarjev

Mercedes-Benz v Evropi prehitel Teslo

Slo-Tech - Mercedes-Benz je postal prvi proizvajalec avtomobilov, ki je v Nemčiji uspel homologirati vozilo, ki ima sistem za avtonomno vožnjo tretje stopnje. Ni pa prvi na svetu, saj ga je letos prehitela Honda. Mercedesov model pa bo širše dostopen kot Hondin, ki je bil na voljo le v zbirateljski nakladi. Tesla in druga konkurenca ostaja pri drugi stopnji.

Pravzaprav bosta modela dva: razred S in EQS. Vgrajeni sistem se imenuje Drive Pilot in bo deloval do hitrosti 60 kilometrov na uro, v gostem prometu na posebej določenih avtocestah. Uporablja kombinacijo radarja, več kamer, lidarja, mikrofonov (za vozila na nujni vožnji), detektorja vlage in GNSS (satelitska navigacija). Ko je sistem vključen, je sposoben prepoznati in reagirati tudi na nepričakovane situacije, zato lahko vozniki res gledajo proč. To je bistvena razlika od sistemov druge stopnje, kjer je še vedno potrebna pozornost voznikov, da prevzamejo nadzor v kritičnih trenutkih, kar je še težje od stalne vožnje. Drive Pilot bo...

84 komentarjev

Druga neuspešna izstrelitev na Kitajskem v mesecu dni

Nusantara Dua (oziroma Palapa-N1)

Slo-Tech - Kitajska raketa Long March 3B je ob današnji izstrelitvi indonezijskega telekomunikacijskega satelita Nusantara Dua (oziroma Palapa-N1) odpovedala, kar je že drugi kitajski neuspeh v mesecu dni. Satelit je bil zamenjava za Palapa-D, ki so ga izstrelili leta 2009 na enaki raketi, ki je prav tako imela težave z nedelujočim motorjem v drugi stopnji, a se je satelit vseeno uspešno prikobacal v geostacionarno orbito. Zaradi dodatne porabe goriva je to zmanjšalo življenjsko dobo satelita s 15 let na 10 let. In tako smo prispeli v leto 2020.

Izstrelitev so izvedli ob 13.46 po slovenskem času z izstrelišča Xichang v provinci Sečuan. V prvi in drugi stopnji težav ni bilo. Prvo stopnjo so predstavljali štirje potisniki na dimetilhidrazin in dušikov tetraoksid, ki so se normalno odpeli. Isto gorivo uporablja tudi druga stopnja. Zalomilo pa se je v tretji stopnji, ko se uporabljata tekoči vodik in kisik. Raketa ni nikoli dosegla ustrezne višine. Razletelo raketo in satelit so kot goreče delce...

1 komentar

Rusi odkrili razlog za neuspelo izstrelitev astronavtov

Slo-Tech - Ruski preiskovalci so dognali razlog za ponesrečeno izstrelitev rakete sojuz minuli mesec, zaradi katere sta se morala ruski kozmonavt in ameriški astronavt v plovilu zasilno vrniti na Zemljo. Zagodel jo je senzor, ki ni pravilno registriral ločitve prve in druge faze. Čeprav so tako iz Rusije kakor ZDA prihajale pomirjujoče vesti, da imajo popolno zaupanje v ruski vesoljski program, je bilo vsem jasno, da sta imela kozmonavt in astronavt tudi veliko sreče. Neuspela misija je imela posledice tudi za urnik preostalega vesoljskega prometa, saj je bil za včeraj načrtovani polet tovorne kapsule odpovedan, prav tako bo odpadel novembrski vesoljski sprehod.

...

10 komentarjev

Falcon Heavy uspešno poletel

Slo-Tech - Težko pričakovana krstna izstrelitev težkonosilne rakete Falcon Heavy je v popolnosti uspela. Po začetni negotovosti, ko so morali zaradi bočnega vetra vzlet prestaviti za dobri dve uri, je ob 21.45 s ploščadi v Cape Canaveralu na Floridi poletela raketa Falcon Heavy. Gre za novo raketo z največjo nosilnostjo, v kateri so združili tri obstoječe rakete Falcon 9. Zgodovinski rekord pa ima seveda Saturn V. Vzlet so v živo prenašali po internetu, kjer si ga je ogledalo več sto tisoč ljudi.

SpaceX sicer vedno poskrbi za veliko publicitete, a to pot so bili upravičeno bahavi. Falcon Heavy lahko v nizko orbito prepelje 64 ton tovora, v geostacionarno orbito pa osem ton. Že od začetka razvoja imajo inženirji v mislih tudi...

84 komentarjev

Nvidia predstavila procesorje za avtonomna vozila pete stopnje

Slo-Tech - Nvidia je leta 2015 ugotovila, da bi lahko problem obdelave podatkov za samovozeče avtomobile rešili z grafičnimi procesorji, zato je tedaj predstavila platformo Drive PX. V dveh letih se je spremenilo mnogo in danes je tu že tretja verzija Drive PX Pegasus, ki podpira avtonomna vozila pete stopnje. To so vozila zadnje stopnje, ki ne potrebujejo človeške interakcije v nobenem primeru.

Eden izmed problemov avtomatizacije vožnje je potrebna računska moč, zaradi česar imajo danes najbolj avtonomni sistemi polne prtljažnike računalniških komponent. DRIVE PX Pegasus poizkuša to zmanjšati, a ne na račun zmogljivosti. Sestavljajo ga dva SoC-a Xavier, dve ločeni grafični kartici (še neimenovana modela), 16 ARM-jevskih jeder, še dve jedri iGPU Xavier...

17 komentarjev

Koga naj ubije samovozeč avtomobil?

Slo-Tech - Razcepu se približuje vlak, ki se ne more ustaviti. Na enem tiru je zvezanih pet ljudi in tja bo vlak tudi zapeljal, če ga s kretnico ne bomo preusmerili na drugi tir, kjer bo treščil le v enega človeka. To je zelo znan problem v etiki in filozofiji, ki nima enostavnega odgovora. V glavnem teoretičen problem utegne postati zelo realen, ko bodo samovozeči avtomobili postali vsakdanjost, le da se bomo spraševali, ali naj avtomobil reši voznika ali gručo ljudi. Mercedes-Benz pravi, da bo v prvi vrsti ščitil voznike.

Situacija ni tako neverjetna, kot bi se zdelo na prvi pogled. Glavni cilj vsakega algoritma za vožnjo avtomobila bo seveda pot opraviti brez žrtev in škode, a kaj če zaradi takšnega ali drugačnega razloga to ne...

229 komentarjev