»

Nemčija bi lahko Telegram tudi prepovedala

Slo-Tech - Po poročanju Bloomberga bi lahko Nemčija blokirala uporabo storitve za šifrirano hipno komuniciranje Telegram. Ker platformo uporabljajo tudi ekstremistične skupine, bi se to lahko zgodilo, če bi odločili, da Telegram krši evropsko in nemško zakonodajo. Kot je povedala notranja ministrica Nancy Faeser, je to skrajen, a ne nemogoč ukrep.

V sredo je v intervjuju potrdila, da potekajo pogovori o ukrepih zoper Telegram. Na nivoju EU pa se pogovarjajo, kako regulirati Telegram. Gre za orodje za šifrirano komunikacijo, ki je v tranzitu načeloma ni možno prestrezati. Vse komponente in odjemalci so odprtokodni in predstavljajo trd oreh za oblasti, ker ni možno spremljati komunikacije. Storitev uporabljajo ekstremno desne skupine za organizacijo demonstracij proti ukrepom za boj z epidemijo, med katerimi se jih je nekaj sprevrglo tudi v nasilne, piše Bloomberg. Policija preiskuje tudi grožnje Manueli Schwesig, ki vodi zvezno državo Mecklenburg-Predpomorjanska.

To ni prvi spor s...

72 komentarjev

Rusija od tehnoloških velikanov zahteva lokalne podružnice

Slo-Tech - Rusija od tehnoloških velikanov, kot so Apple ali Meta (nekdanji Facebook), zahteva vzpostavitev lokalnih podružnic v Rusiji v prihodnjem letu. Gre za zahtevo iz novega zakona, ki je začel veljati julija letos in to zahteva od podjetij z več kot 500.000 uporabniki dnevno. Regulator Roskomnadzor je sedaj 13 podjetij že pozval, naj odprejo podružnice v Rusiji. Med njimi so Apple, Google, Meta, Telegram, TikTok in Twitter. V nasprotnem primeru jim grozijo ukrepi, ki obsegajo omejevanje oglaševanja, zbiranja podatkov in finančne sankcije.

Kaj točno od podjetij pričakujejo, v izjavi Roskomnadzor ni zapisal. Nenavadno je tudi to, da imajo nekatere izmed podjetij na seznamu v Rusiji že svoje poslovalnice. Pojavljajo se bojazni, da želi Rusija podjetja prisiliti v odprtje lokalnih pisarn in kasneje skladiščenje podatkov v Rusiji, da bi pridobila vzvod za pritisk nanje. Rusija je letos Google, Facebook, Twitter, TikTok in Telegram že oglobila, ker niso izbrisali vsebin, ki so bile po...

10 komentarjev

Družbena omrežja bodo morala v Rusiji odpreti podružnice

Reuters - V Rusiji je začel veljati zakon, ki od upravljavcev družbenih omrežij zahteva, da v državi odprejo podružnice. V nasprotnem primeru grozijo globe in prepovedi oglaševanja. Zakon velja za družbena omrežja, ki delujejo v Rusiji, kar pomeni, da imajo vsaj 500.000 obiskovalcev iz Rusije dnevno. Podjetja morajo prit Roskomnadzorju registrirati osebni račun.

V Rusiji že več let poizkušajo trdo nadzorovati družbena omrežja. Leta 2019 sprejeli zakon, ki od prodajalcev pametnih telefonov zahteva, da nanje prednamestijo ruske aplikacije. V preteklosti je Kremelj že obtoževal družbena omrežja, da sodelujejo pri organizaciji ilegalnih protestov in shodov. Več družbenih omrežij so tudi oglobili, ker niso (dovolj hitro) odstranila vsebin, ki so po mnenju ruskih oblasti nezakonite. Ta teden se je v Rusiji začel nov postopek zoper Google zaradi suma kršitve zakonodaje o osebnih podatkih. Twitter in Facebook nove zakonodaje nista komentirala.

8 komentarjev

Rusija z 10 milijoni evrov kaznovala Apple

vir: FAS

vir: Reuters
Reuters - Ruski zvezni protimonopolni urad (FAS)je zaradi domnevne zlorabe položaja na trgu mobilnih aplikacij izrekel Applu kazen v višini 906 milijonov rubljev, ker je nekaj več kot deset milijonov evrov. Podjetje naj bi z različnimi potezami preferiralo svoje lastne izdelke in na drugi strani oviralo distribucijo tistih od konkurenčnih ponudnikov. Postopek je leta 2019 sprožila ruska družba Kaspersky, potem, ko jim je Apple blokiral nadgradnjo aplikacije za starševski nadzor Safe Kids v trenutku, ko so pri Applu izdali Screen Time, lasten izdelek s tega področja.

Predstavniki Appla so obtožbe že zavrnili in napovedali, da se bodo na odločitev pritožili. Pojasnili so, da so v zadnjih dveh letih v svojem App Storu prepovedali že večje število tovrstnih aplikacij, ki so z invazivno tehnologijo nadzora predstavljale grožnjo varnosti in zasebnosti uporabnikov. Kaspersky ima po njihovih besedah trenutno v App Storu 13 aplikacij, Apple pa je v povezavi z njimi odobril že stotine nadgradenj.

...

8 komentarjev

Roskomnadzor pomotoma poleg Twitterja upočasnil več domen, tudi državne medije

Slo-Tech - Včerajšnje spotikanje Twitterja, do katerega so v Rusiji bistveno upočasnili dostop, ni šlo brez težav. Dasi je bil cilj kaznovati zgolj Twitter, je regulator Roskomnadzor storil napako in upočasnil še vrsto drugih tujih strani, denimo Microsoft in celo državni medij RT.com. Del akcije je bila namreč tudi domena t.co, ki jo Twitter uporablja za skrajševanje hiperpovezav, a so zaradi napake v izvedbi prizadeli vse domene, ki so vsebovale ta niz: torej tudi microsoft.com in rt.com.

Težavo so danes dopoldne odpravili, tako da je sedaj prizadet le še Twitter, ki je bil tudi prvotna tarča. A poleg Twitterja Rusiji niso všeč niti ostali zahodni velikani. Aprila bodo obravnavali še Facebook, Google, Telegram in TikTok, ki se jim takisto lahko primeri kakšna blokad ali vsaj upočasnitev. Dolgoročni načrt pa je vsilitev uporabe državni strežnikov DNS, ki bi seveda lahko preusmerjali uporabnike interneta z nezaželenih strani. Preizkušati so jo že začeli, zato so imeli ta teden nekoliko težav...

9 komentarjev

Rusija kaznovala Twitter z upočasnitvijo prometa

Slo-Tech -
Ruski regulator za medije, Roskomnadzor, je z današnjim dnem zmanjšal prepustnost za nalaganje in prenašanje fotografij in videa na družbenem omrežju Twitter. Kot so pojasnili v izjavi za javnost, se vodstvo Twitterja ni odzvalo na njihove številne zahteve po odstranitvi objav, ki so domnevno pozivale mladoletnike na nedavne protikremeljske proteste. Ti so, kot je znano, izbruhnili zaradi aretacije opozicijskega vodje, Alekseja Navalnega. Twitter naj bi tudi sicer že leta ignoriral podobne zahteve za kar okoli 3000 spornih objav, ki po izjavah ruskih oblasti vsebujejo otroško pornografijo, informacije o zlorabah drog in pozive mladoletnikom, naj napravijo samomor.

Kot so napovedali pri Roskomnadzoru, bo upočasnitev vplivala na vse uporabnike mobilnih naprav in na približno polovico stacionarnih, v primeru, da se vodstvo Twitterja ne bo odzvalo, pa družbenemu omrežju grozi tudi popolna blokada na ozemlju Rusije. Po dosedanjih anketah naj bi imelo Twitter na svojih telefonih...

13 komentarjev

V Rusiji začel veljati zakon o nadzoru interneta

Slo-Tech - V Rusiji je z novembrom začel veljati kontroverzni zakon o suverenosti interneta, ki daje državi možnost omejitve prometa na ruskem delu interneta in celo popolni odklop od interneta. V izrednih razmerah lahko namreč prekinejo povezave v Rusiji ali tudi v tujino, o čemer odloča Kremelj. Prav tako zakon od ponudnikov dostopa do interneta zahteva namestitev opreme za pregledovanje vsebine prometa (deep packet inspection), filtriranja in preusmerjanja, kar bo regulatorju Roskomnadzor olajšalo blokado nezaželenih strani brez sodelovanja sodišč. V Rusiji že sedaj ni dovoljena uporaba navidezni zasebnih omrežij (VPN) za dostop do prepovedanih spletnih strani in za anonimno uporabo storitev za komuniciranje. Nova zakonodaja bo olajšala izvajanje tudi tega ukrepa.

Zakon v Rusiji predstavljajo kot zaščito, ki bo omogočila nadaljnje delovanje omrežja tudi v primeru napada sovražnih sil. To je tudi razlog, da se imenuje zakon o suverenosti interneta, ker želi Rusija s tem zagotoviti, da bo...

17 komentarjev